Tavoitteena kotimaan kärkisijat

Seinäjoen Hiihtoseuran hiihtokoulu käyntiin hyvissä olosuhteissa

Seinäjoen Hiihtoseura voi katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen, sillä vuoden vaihteen jälkeen käynnistynyt hiihtokoulu keräsi jälleen mukavan joukon nuoria hiihtäjiä hiihtoharjoitusten pariin. Hiihtoseurassa nuoret hiihtäjät jaetaan ryhmiin ikähaarukan mukaan nuorimpien harrastajien ollessa neljävuotiaita.

– Ryhmissä on omat koulutetut ohjaajat ja nuorimpien ryhmässä hiihtotekniikkaa opetellaan leikkien avulla. Tosi innokkaasti lapset ovat mukana. Viime vuonna eri ryhmissä oli mukana 70 nuorta hiihtäjää. Nyt ensimmäisellä kerralla mukana oli 50 harrastajaa. Määrät vaihtelevat ja aina kaikki eivät pääse mukaan, mutta hyvistä määristä puhutaan, toteaa maastohiihtojaoston puheenjohtaja Maria Meriläinen.

Meriläinen toteaa olosuhteiden hiihdon harrastamiseen olleen kahden viime vuoden aikana suotuisat.

– Olosuhteiden osalta tilanne on ollut todella hyvä ja lisäksi meillä on ensilumenlatu, joka mahdollistaa aikaisen harrastamisen, jos lunta ei ole, Meriläinen jatkaa.

Hiihtoseurassa aktiivihiihtäjien harjoitukset käynnistyvät syksyisin ja myös kesäharjoittelu on ohjattua.

– Ohjaajilla on käytännössä itsellään hiihtotausta. Elina ja Karri Hietamäki entisinä edustushiihtäjinä ovat myös mukana valmennuksessa. Meillä on aika hyvin vetäjiä, mutta samalla vapaaehtoisten ryhmällä pyörii koko hiihtopaketti. Meillä on sama tilanne, kuin muissakin seuroissa ja lajeissa eli uudet vetäjät ovat aina tervetulleita.

Meillä on aika hyvin vetäjiä, mutta samalla vapaaehtoisten ryhmällä pyörii koko hiihtopaketti. Meillä on sama tilanne, kuin muissakin seuroissa ja lajeissa eli uudet vetäjät ovat aina tervetulleita.

Kilpailulliset tavoitteet nousevat enemmän esiin hopeasompaikäisten eli 13-16 –vuotiaiden ikäryhmissä.

– Viime vuonna olimme hopeasommassa Suomen kolmanneksi paras seura yhteispisteissä. Se on hieno saavutus, kun mukana oli isoja hiihtoseuroja. Meillä on hopeasommassa viitisentoista aktiivisesti kilpailevaa hiihtäjää.

Kilparyhmälle järjestetään yhteisharjoituksia omien vetäjien toimesta, mutta seura tekee yhteistyötä myös ulkopuolisten valmentajien kanssa.

– Kuivisen Mikko vetää juoksuharjoituksia ja Kalle Lassilan kanssa teemme yhteistyötä rullaharjoitusten osalta. Se jatkuu myös jatkossakin Kallen aikataulujen mukaan, Meriläinen kiittelee.

Hopeasompaikäisten kovin saavutus viime talvena oli Minttu Meriläisen mestaruus 13-vuotiaiden sarjassa. Kärkisijoille kymppikärkeen hiihtivät myös Aliisa Riippi, Sini Hietamäki ja Aida Koivisto.

– Osa siirtyy 18-vuotiaiden sarjoihin, mutta kotimaan kärkisijat ovat edelleen tavoitteena. Seuran tavoitteena on panostaa hiihtokouluun ja hopeasompaikäisiin sekä mahdollistaa hiihtoharrastuksen ja antaa eväät kilpahiihtoon.

Vaikka olosuhteet Seinäjoella ovat hyvät, niin yksi puute nousee esiin.

– Meillä on pitkään ollut haaveena asfaltoitu rullahiihtorata. Se olisi tärkeää hiihtoharjoittelun kannalta. Toivottavasti se toteutuu tulevaisuudessa, Meriläinen toivoo.

Seurarajat ylittävä yhteishanke

Seinäjoen Hiihtoseura ja suunnistuksen erikoisseura Rasti-Jussit tarttuivat kaksivuotisen hankkeen avulla mahdollisuuteen turvata jatkossakin ohjaajien ja vetäjien riittävä määrä seuratoiminnassa. Seurat hakivat yhteistyössä Opetusministeriöstä seuratukirahaa laji- ja seurarajat ylittävälle yhteistyölle, jossa ohjaajien koulutukseen tähtäävä hanke oli aluksi yksivuotinen, mutta sisälsi myös optiovuoden, jonka seurat käyttivät.

– Keskeisenä ideana oli kouluttaa lisää ohjaajia seuratyöhön. Haluamme kuitenkin pitää seuroissa ohjaajien ja vetäjien roolin talkootyönä ja sitä kautta nuorille harrastuskynnyksen ja harrastamisen kustannukset mahdollisimman pienenä, toteaa SHS:n puheenjohtaja Teemu Majasaari.

Koulutus sisälsi paikallisia koulutuspäiviä ja lisäksi muun muassa Levillä sekä Vuokatissa toteutetun koulutustapahtuman. Majasaari on tyytyväinen hankkeen antiin.

– Koulutustapahtumissa meillä oli ammattivalmentajat kertomassa teoriaa ja näyttämässä käytännön esimerkkejä harjoittelusta. Meillä oli laaja joukko mukana. Yhteensä molemmista seuroista noin 50 henkilöä eli vetäjien lisäksi myös huoltajia ja urheilevia nuoria. Hyvä hanke ja vahvisti sitä, että seuroissa junioritoiminta on pitkälti ohjaajatoimintaa, Majasaari painottaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat