Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivähoidon järjestäminen turvataan kaikin keinoin

Omikron-muunnoksen levitessä kunnissa varaudutaan henkilökunnan poissaolojen lisääntymiseen

Kunnissa on varauduttu koronan aiheuttamiin massapoissaoloihin niin pitkälle, kuin se epävarmassa tilanteessa on mahdollista. Ilmajoella helmikuun vaikeaan tilanteeseen on varauduttu muun muassa kartoittamalla sijaistilanne.

– Päivähoitopalvelujen tuottaminen on pystyttävä järjestämän tavalla tai toisella, ja kyllä tässä haasteen edessä tullaan olemaan. Joissakin päiväkodeissa tämä viikko on hyvin haastava ja tilanne odotettavasti pahenee helmikuun puolella. Hiihtoloma tuo toivottavasti helpotusta lasten jäädessä lomalle päivähoidon parista. Jos vielä löytyy sijaisia, mielellämme otamme heidät listoille, sanoo Ilmajoen varhaiskasvatusjohtaja Eveliina Nokua-Keisanen.

Ilmajoella on nyt harkinnassa siirtyminen Seinäjoella jo käyttöön otettuun päivähoitomaksujen hyvitykseen tilanteessa, jossa lapsi otetaan pois hoidosta kotihoitoon pahimman omikron-aallon ajaksi.

– On vaikea sanoa, paljonko se apua henkilöstötarpeen vähennyksenä tuo, mutta yhtenä keinona monista sitäkin on kokeiltava, Nokua-Keisanen toteaa.

Lasten poissaolot tasaavat paikoin tilannetta, mutta paikoin korona on aiheuttanut poissaoloja enemmän henkilöstön parissa.

– Tässä siirretään nyt kaikki resurssit helmikuusta selviämiseen, ja muu siirtyy tuonnemmas. Tilanne vaatii joustoa kaikilta. Toivon, että vanhemmat pystyvät myös joustamaan, mutta on ymmärrettävää, että kun joustoa vaatii jo työpaikkakin, kaikkeen ei pysty, Nokua-Keisanen pohtii.

– Mennään päivä kerrallaan. Se näkyy käytännössäkin, kun normaalin käytännön mukainen työviikon suunnittelu on mahdotonta. Suunnittelu tehdään sunnuntaina, kun nähdään tilanteen kehittyminen viikonlopun jälkeen, Nokua-Keisanen korostaa.

Päiväkotien henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi on laadittu suunnitelmia myös Seinäjoella.

– Tässä tilanteessa on tehty kaikki voitava. Koko korona-epidemian ajan varhaiskasvatuksessa on reagoitu nopeasti tilanteisiin. Lakisääteinen velvollisuus järjestää varhaiskasvatuspalvelua ei ole missään vaiheessa vaarantunut koronan aikana, korostaa varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsänen Seinäjoen kaupungilta.

Seinäjoen varhaiskasvatuksen piirissä olevat päivähoitomaksua maksavat asiakkaat saivat viime viikolla viestiä siitä, että kaupunki tarjoaa maksuhyvityksen päivistä, joina lapsi on poissa päivähoidosta. Esiopetus kuitenkin jatkuu normaalisti.

– Helmikuun loppuun saakka päivähoitomaksujen veloitus toteutuu käytettyjen tuntien mukaisesti. Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatuksen piirissä olevista 65 prosenttia on maksavia asiakkaita. Maksuhyvitys on yksi keino, jolla pyrimme helpottamaan päivähoidon tilannetta tänä haastavana aikana, Näsänen selvittää.

Kurikassa pyritään turvaamaan henkilöstön saatavuus yhteistyössä kaupungin eri toimialojen kesken.

– Tässä on monenlaisia skenaarioita laadittu koronan alusta asti. Meillä on varautumissuunnitelmassa muun muassa teknisen puolen toimijoiden, keittiö- ja puhtaanapitohenkilökunnan, kanssa sovittu, että henkilöstöpulan niin vaatiessa saamme puolin ja toisin apua toisiltamme. Kaikki mahdolliset resurssit on saatava käyttöön, jotta pystymme ylläpitämään päivähoitopalvelun. Se on erittäin tärkeää, jotta vapautamme tärkeää työtä tekevät vanhemmat omiin toimiinsa, korostaa varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta Kurikan kaupungilta.

Kurikassa on kiertäviä hoitajia kymmenisen. Heidän lisäkseen tuuraajiksi saatavien sijaisten työpanos on nyt kultaa kalliimpaa.

– Ryhmissä on ollut nyt runsaasti poissaoloja. Toivon, että tämä pahin tilanne menisi rajoitustoimilla niin, että kaikki eivät sairasta yhtä aikaa, vaan edelliset parantuvat ennen seuraavien jäämistä pois. Tässä on venyttävä ja joustettava kaikkien, eihän tämä aika kenellekään mukavaa ole. Hankalaa tämä on. Huomisesta ei tiedä, varauduttava on kuitenkin. Rauhallisin mielin kuitenkin suhtaudun, että hyvän yhteishengen ja yhteistyön ansiosta tästä selvitään, Koskenvalta toteaa.