Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen äänestysprosentti oli aluevaaleissa 50. Aluevaltuustoon valittiin 59 valtuutettua. Eniten paikkoja, 23, sai Keskusta.
Sunnuntaina käytiin historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valittiin hyvinvointialueille aluevaltuutetut. Etelä-Pohjanmaalla Suomen Keskusta sai suurimman kannatuksen ja 23 paikkaa uuteen valtuustoon. Puolueen kannatusprosentti oli 37,4. Kansallinen Kokoomus sai Etelä-Pohjanmaalla 16 paikkaa kannatusprosentin ollessa 25,3. Perussuomalaiset sai 8 paikkaa 13,7 prosentin kannatuksella. SDP sai 6 paikkaa 10 prosentin kannatuksella ja Suomen Kristillisdemokraatit 3 paikkaa 5,2 prosentin kannatuksella. Yhden valtuustopaikan saivat Vasemmistoliitto, Vihreä Liitto sekä Valta kuuluu kansalle.
Valittujen aluevaltuutettujen keski-ikä on 54 vuotta. Heistä miehiä on 56 % ja naisia 44%.
Etelä-Pohjanmaan vaalien ääniharavat yli tuhannen äänen potilla olivat Paula Risikko (KOK), Lasse Hautala (KESK), Anneli Jäätteenmäki (KESK), Esko Lehtimäki (KESK), Piia Kattelus-Kilpeläinen (PS), Heli Rämäkkö (VKK), Jenni Puoliväli-Oksala (KESK) ja Paula Sihto (KESK).
Maakunnan kunnista aluevaltuustoon saivat edustajan Isojokea lukuunottamatta kaikki. Odotetusti eniten valtuutettuja tulee Seinäjoelta, 17.
Keskusta nousi ennakko-odotuksia parempaan tulokseen koko maassa. Etelä-Pohjanmaalla Keskustan ehdokkaista valituksi tuli alajärveläinen Sari Palmu, joka toimii keskustan piirihallituksen varapuheenjohtajana sekä Keskustanaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana. Hän on myös Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja.
– Olen häkeltynyt omasta äänimäärästäni. Tässä on yön töissä olleena ehtinyt miettiä monenlaista tulosten varmistuttua. Töitä on paljon tiedossa, sen tiedän, sillä olen ollut sote-valmistelun poliittisen ohjausryhmän jäsenenä ja siten olen hyvin perillä hyvinvointialueen tehtäväkentästä, Palmu sanoo.
On hyvin kiinnostava nähdä, mihin hyvinvointialue ja aluevaltuuston rooli tulevaisuudessa kehittyy. Tämä on paikka oppia paljon uutta.
Harri Koskela
Keskustanaisten piirin puheenjohtajana hän on tyytyväinen, että naisten osuus valtuustoon valituista on näinkin korkea.
– Onhan tämä edistystä ja askel oikeaan suuntaan. Toki ääniä saivat nyt ennen muuta kokeneet poliitikot sekä terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset. Nämä seikat ovat painaneet äänestyspäätöksessä enemmän kuin henkilön sukupuoli.
Alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti mietityttää myös tuoretta aluevaltuutettu Palmua.
– Nuorten kasvattaminen äänioikeuden käyttäjiksi lähtee kotoa. Nuorten kanssa on hyvä jutella äänestämisen merkityksestä ja käydä yhdessä ensi kerran äänestämässä, hän pohtii.
– Paljon tuli vaalikampanjan aikana ihmisiltä kyselyjä esimerkiksi siitä, mikä on kuntien rooli jatkossa sote-palveluissa. Epätietoisuutta on paljon uuden asian äärellä, Palmu toteaa.
Aluevaltuustoon valitut järjestäytyvät tulevien viikkojen aikana puolueittain valtuustoryhmiksi ja neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta alkavat puolueiden välillä. Keskusta lähtee keskusteluihin vaalien voittajana kärkipaikalta.
– Tässäkin asian uutuus tuo aikatauluihin vielä epävarmuutta. Helmikuun lopulla Keskustan piirihallitus kokoustaa ja silloin jaetaan tulevat luottamustehtävät, Palmu sanoo.
Palmu luottaa yhteistyöhön maakunnan edun nimissä, vaikka sote-uudistus ja käynnistynyt hyvinvointialuemalli ei kaikkia puolueita ole taakseen varauksetta saanut.
– Valtakunnan tasolla puhutaan yhdellä tapaa, maakunnan käytännön työssä toisella tapaa. Uskon että saamme yhteistyön puolueiden välillä sujumaan. Sote-uudistus on vihdoin totta ja nyt katsotaan eteenpäin sitä kehittäen. Siihen työhön meidät 59 valtuutettua on valittu, Palmu korostaa.
Perussuomalaiset kärsivät aluevaaleissa valtakunnallisesti tappion. Myös alueellinen tulos, 8 paikkaa aluevaltuustossa, on pettymys.
– Henkilökohtaisesti täytyy tietenkin olla tyytyväinen, en osannut odottaa tällaista äänimäärää. Kun vielä me ilmajokelaiset saimme valtuustoon ennakkolaskelmissa esitetyn kahden paikan sijaan kolme paikkaa, joista kaksi omalle puolueelle Perussuomalaisille, paikallisesti olen varsin tyytyväinen tulokseen, summaa Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin 1. varapuheenjohtaja Harri Koskela.
Koskela näkee Perussuomalaisten tappion taustalla monia syitä.
– Tutkitusti, kun äänestysprosentti jää alhaiseksi, se näkyy meidän tuloksessamme voimakkaasti. Emme onnistuneet saamaan omia äänestäjiä uurnille. Se, että aluevaltuuston rooli on jäänyt ihmisille epäselväksi, johti siihen, että tutut kasvot saivat ääniä. He olivat äänestäjille turvallinen valinta epäselvässä tilanteessa. Perussuomalaisilla ei entisiä ja nykyisiä kansanedustajia ollut ehdolla muihin isoihin puolueisiin verrattuna, sillä asemamme valtakunnan politiikassa on vielä nuorta. Toisekseen vaalien ajankohta oli haastava, ehdokkaat julkistettiin joulun pyhinä, eivätkä korona ja pimein vuodenaika lisänneet innostusta vaaleihin.
Valtakunnan tasolla aluevaalit palauttivat maahan kolmen suuren puolueen vallan.
– Poliittisen historian valossa se pistää kysymään, mitä tulee muuttumaan, kun tämä vuosikymmenet jatkunut asetelma palaa jälleen päätöksentekoon? Paljonko on parempaan menty tämän kolmikon johdolla, Koskela sanoo.
Vaalit on nyt käyty ja aluevaltuutettu Koskela on valmis työhön maakunnan hyväksi.
– Vaalilauseeni mukaisesti tätä työtä on tehtävä koko maakunnan etu huomioiden. Omana itsenäni ja yhteistyölle avoimena lähden työtä tekemään. On hyvin kiinnostava nähdä, mihin hyvinvointialue ja aluevaltuuston rooli tulevaisuudessa kehittyy. Tämä on paikka oppia paljon uutta, Koskela toteaa.
Aluevaltuuston nuorin ja ainut alle 30-vuotias jäsen on kauhavalainen Emma Kivikangas (SDP). Hän on kokenut kuntapoliitikko ja nuorella naisella on kokemusta myös maakuntatason päätöksenteosta maakuntavaltuuston jäsenyyden myötä.
– Tässä pikkuhiljaa alkaa uskomaan tapahtuneen todeksi. Avoimin mielin lähden tekemään työtä koko maakunnan puolesta. Itse koen olevani kaikkien ihmisten asialla, vaikka minulla vahva mandaatti nuorten äänen esiin tuomiseksi ainoana alle kolmekymppisenä valtuutettuna onkin, Kivikangas pohtii.
Kivikangas sai valtaosan äänistään Kauhavalta, mutta myös ympäri maakuntaa.
– Luottamusta tekemiseeni on tullut ympäri maakunnan ja siltä pohjalta on hyvä lähteä yhteistyön kautta päätöksiä tekemään. Uskon, että oppositiopuolueidenkin kanssa löydetään hyvä yhteistyön sävel, kuten täällä on aina tehty. Meillä on valtuustossa nyt mukana vahva edustus sekä kokeneita poliitikkoja että sote-alan ammattilaisia. Kaikkea osaamista ja näkemystä tarvitaan, jotta saamme palvelut kehitettyä maakunnan joka kuntaa palvelevasti, Kivikangas korostaa.