Korona-aika on lisännyt kirjaston käyttöä

Kirjasto on harvoja kulttuurielämyksiä tarjoavia paikkoja koronarajoitusten aikana. Seinäjoen kaupunginkirjastossa lainausten kokonaismäärät ovat kasvaneet korona-aikana.

Kirjastot ovat auki koronasta huolimatta. Kirjastoa eivät julkisten tilojen koronarajoitukset sellaisenaan koske, vaan se toteuttaa kirjastolain mukaista tehtäväänsä.

– Kirjaston aukioloista tulee säännöllisesti kyselyjä ja asia on monille epäselvä. Kirjastopalvelu on saatavilla kaikissa kirjastoissa Seinäjoella. Vain Nurmon kirjasto on muuton takia suljettuna tällä hetkellä. Kirjastopalvelut ovat sivistyksellinen perusoikeus ja kansalaisten on päästävä niitä käyttämään, muistuttaa kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio.

Kirjastoautot kiertävät myös edelleen. Rajoitukset asettavat autoon sisälle saman aikaisesti pääsevien asiakkaiden määrän, mutta muuten palvelu pyörii normaalisti. Kirjastoautojen käyttö on kasvanut vuoden 2021 aikana selvästi, 25 prosenttia.

– Kun kaikki muut kulttuuripalvelut ovat suljettuna, kirjasto on tarjonnut virkistystä arkeen. Kirja on kiva kaveri kotisohvalle. Vuosittainen kävijämäärä ja lainausmäärä on toki ollut muutamien prosenttien kasvussa ennen korona-aikaakin, mutta poikkeusajan vaikutus on merkittävä, Länsikallio sanoo.

Rajoitusten takia vuonna 2021 Seinäjoen kirjaston kävijämäärät putosivat, mutta kirjaston aineiston kokonaislainausmäärät ovat kasvaneet koronan aikana selvästi.

– Kokonaislainoissa kasvua on tullut vuoden 2021 aikana 15 prosenttia ja kirjalainojen kohdalla kasvua on tullut 17 prosenttia. Asiakkaat ovat korona-aikana löytäneet normaalistikin palveluluihimme kuuluvan pika-asioinnin, jossa materiaalin voi tilata verkon kautta ja noutaa sitten varauspisteeltä. Verkkokäynnit ovat kasvaneet meillä korona-aikana 22 prosenttia, Länsikallio kertoo.

Kokonaislainoissa kasvua on tullut vuoden 2021 aikana 15 prosenttia ja kirjalainojen kohdalla kasvua on tullut 17 prosenttia.

Perustoiminto lainaaminen onnistuu, mutta rajoitukset ovat sulkeneet kirjaston tapahtuma-areenana.

– Kirjasto tarjoaa nykyään monipuoliset puitteet myös koulutuksille ja tapahtumille. Tämä kaikki on tietenkin nyt suljettu korona-rajoitusten myötä, mutta lainaamaan pääsee edelleen, Länsikallio kertoo.

Ihmiset haluavat edelleen tarttua kirjaan käsin ja lukea sitä sivuja käännellen. Näin voisi päätellä siitä, että e-aineistojen lainoissa kasvua on ollut 11 %, kun fyysisten kirjojen kohdalla kasvu oli 17 %.

– Osittain e-aineistojen kasvuun vaikuttaa se, että e-kirjojen tarjonta on ostettavissa olevan valikoiman vähyydestä johtuen vielä suppea, eikä täysin pysty vastaamana kysyntää, Länsikallio kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat