Aikuinen kaveri on tärkeä ihminen

Kaveritoiminta on vapaaehtoistyötä, jossa omaa aikaansa antamalla voi vaikuttaa merkittävästi lapsen hyvinvointiin.

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) tukihenkilötoiminnan kautta lapsi ja nuori voi löytää kaverin luotettavasta aikuisesta. Turvallisen aikuisen läsnäolo ja huomio vahvistaa lapsen itseluottamusta ja rohkeutta.

– Perheet voivat hakea MLL Pohjanmaan piirin kautta kaveria lapselle. Toiminta on tarkoitettu 6-17-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka kaipaavat elämäänsä turvallista aikuista, kertoo Benita Ruohomäki Mannerheimin lastensuojeluliiton Pohjanmaan piiristä.

Erityisesti miespuolisista kavereista on pula vapaaehtoistoiminnassa.

– Toivomme vapaaehtoiselta sitoutumista vuodeksi toimintaan. Suositus on, että vapaaehtoiseksi lähtevä pystyy toimimaan kaverina neljä tuntia kuukaudessa, eli parin tapaamisen verran. Mahdolliset kustannukset korvataan vapaaehtoiselle MLL:n puolesta, lapsen osalta niistä vastaa hänen perheensä itse, selvittää Ruohomäki.

Rami Pajula on kolmen pienen lapsen isä, joka lähti toisen lapsensa syntymän jälkeen mukaan vapaaehtoiseksi kaveriksi. Pontimena toimi omaan perheeseen MLL:n kautta saatu varamummu-tukihenkilö.

– Koin, että voin ja haluan antaa aikaani muutaman tunnin kuukaudessa jollekin lapselle, jonka elämässä aikuisen kaverin läsnäolo on iso asia ja turvallinen aikuinen ehkä puuttuu lähipiiristään, kertoo seinäjokelainen Pajula.

Tämä on vapaaehtoistyötä, joka antaa valtavasti iloa ja hyvän mielen vähällä vaivalla.

Rami Pajula

MLL perehdyttää vapaaehtoisen tehtävään ja koulutusta ja opastusta on saatavissa jatkossakin. Vapaaehtoisen kaverin ei tarvitse olla sote-alan asiantuntija, eikä vapaaehtoistoiminta korvaa ammattityötä. Se ei myöskään ole lastenvahtipalvelu. Tehtävässä onnistuminen edellyttää ennen muuta kykyä kuunnella ja huomioida lasta ja olla hänelle läsnä.

– Kaveritoiminnassa tehdään monenlaista mukavaa, kuten käydään kirjastossa, luistellaan, käydään uimassa, ulkoillaan muuten. Itse olen tavannut kaverilasta kahdesti kuukaudessa. Paljolti tapaamiset ja niiden tiheyden voi sopia lapsen perheen ja vapaaehtoisen kesken, omien aikataulujen mukaisesti, Pajula kertoo.

Pajula kannustaa lähtemään mukaan kaveritoimintaan.

– Tämä on vapaaehtoistyötä, joka antaa valtavasti iloa ja hyvän mielen vähällä vaivalla. Kannustan kokeilemaan tällaista vapaaehtoistoimintaa. Mieluummin lähteä kokeilemaan, olisiko tämä itselle sopiva tapa tehdä hyvää, kuin että jättää kokeilematta, hän kannustaa.