Palovaroitinten tarkistus unohtuu usein kodeissa

Tänään vietetään valtakunnallista 112-päivää. Nyt on hyvä hetki käydä kodin ja työpaikan palovaroittimet läpi tarkastaen

112-turvallisuuskampanja kiinnittää suomalaisten huomion tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Kampanjan teemana on tänä vuonna ”Turvallisuuden tunne tehdään yhdessä”.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos haluaa kiinnittää teemapäivänä huomiota erityisesti kotien ja työpaikkojen palovaroittimiin ja niiden toimintakuntoon.

– Palovaroittimien osalta on alueellamme isoja puutteita. Viime vuonna Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen tilastoissa on 41 rakennuspaloa, joissa kohde oli lakisääteisen palovaroitinvelvoitteen piirissä. Näistä ainoastaan yhdessätoista tapauksessa palovaroitin toimi kuten kuuluu. Osassa palovaroitin ei ehtinyt reagoida savun vähyyden vuoksi, mutta suuressa osassa kyse oli siitä, että varoitin ei toiminut, selvittää pelastusjohtaja Harri Setälä.

Pelastustoimi haluaa korostaa 112-päivänä kodeissa ja työpaikoilla käytävän turvallisuuskeskustelun tärkeyttä.

– Kotona on hyvä käydä koko perheen voimin läpi oikea toiminta ja toimintajärjestys mahdollisissa vaaratilanteissa, Setälä vinkkaa.

Tärkeä on huomioida palovaroittimen oikea sijoittelu ja säännöllinen tarkastaminen.

Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä ja antaa aikaa pelastautumiseen.

Harri Setälä

– Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä ja antaa aikaa pelastautumiseen, Setälä korostaa.

Paristojen kunto, kiinnitys ja palovaroittimen käyttöiän ylittyminen ovat useimmat syyt varoittimen toimimattomuudelle.

– Palovaroittimen käyttöikä on enintään 10 vuotta. Sen jälkeen varoittimen toimintavarmuus heikkenee merkittävästi, Setälä muistuttaa.

Kodeista ei ole pakko löytyä ensisammutusvälineitä, mutta niiden hankintaa suositellaan.

– Sammuttimet ja sammutuspeite ovat erittäin suositeltavia joka kotiin ja kannustamme niiden hankintaan. Pelastuslaitoksen tarkistustehtävissä on ollut viime vuosina merkittävää kasvua varoitinjärjestelmien hälytysten takia. Koteihin asennetaan nykyään yhä kattavammin hälytyslaitteisto, mikä on positiivinen kehityssuunta, Setälä sanoo.

112-päivänä halutaan korostaa kodeissa ja työpaikoilla käytävän turvallisuuskeskustelun tärkeyttä.

– Kotona on hyvä käydä koko perheen voimin läpi oikea toiminta ja toimintajärjestys mahdollisissa vaaratilanteissa, Setälä vinkkaa.

Tänä vuonna pelastuslaitoksen järjestämät 112-tapahtumat jäävät pitämättä koronan takia. Verkossa voi tutustua aiheeseen liittyvää materiaaliin.

– Korona on aiheuttanut meille turvallisuusviestinnän vajauksen, joka tiedostetaan hyvin ja jonka korjaaminen alkaa, kunhan koronarajoitukset päättyvät, Setälä toteaa.

Kotien paloturvaksi kannattaa hankkia alkusammutusvälineitä. Sammutuspeite olisi hyvä löytyä joka kodista ja käsisammutin on tehokas lisä sammutuksessa.

Sammutin ei ole pakollinen laite kotitalouksissa, mutta yhä useampi hankkii sen paloturvallisuuden varmistamiseksi. Tavallisimmin omakotitaloon hankitaan kuuden kilon tai kuuden litran sammutin.

– Esimerkiksi autoharrastajat ja muut hitsausta tai rälläköintiä rakennuksessa harrastavat hankkivat sammuttimia. Aina tulitöitä tehtäessä sammutin on syytä olla saatavilla, selvittää huoltopäällikkö Jari Tiisjärvi Seinäjoen Prestosta

– Suosituksemme on, että koteihin kannattaa hankkia käsisammutin, vaikka se ei olekaan pakollista. Lämpimiin sisätiloihin sopii hyvin nestepohjainen käsisammutin, jonka jälkien siivoaminen on siistimpää kuin jauhesammuttimien käytön jäljet, Tiisjärvi jatkaa.

Hankittu sammutin kannattaa myös tarkastuttaa säännöllisesti. Sisätiloissa lämpimässä olevat sammuttimet tulisi tarkastaa kahden vuoden välein, ulkotiloissa ja koneissa olevat sammuttimet vuosittain. Lainsäädäntö määrittelee tarkasti mitä toimenpiteitä tarkastuksessa tehdään.

– Tarkastuksessa tarkastetaan muun muassa sammuttimen aineet ja paineet sekä varmistetaan laukaisulaitteiden toimivuus. Jos sammutinta joudutaan käyttämään, voi sen täyttää uudelleen sammutinhuoltoliikkeessä, Tiisjärvi opastaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat