Hiihtolomalla porukalla luontoon!

Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut ja partiolippukunta Tasangon Talvikit järjestävät perheille luontoretkipäivän hiihtolomaviikon keskiviikkona Jouppilanvuorella.

Jouppilanvuoren esteettömän elämysreitin varrelle rakennetaan perheiden iloksi partiolaisten tehtävärastirata ja lisäksi ohjelmassa on kadonneiden satueläinten etsintää.

– Porukalla luontoon-tapahtumapäivänä 2. maaliskuuta Lepakkolaavulla on tarjolla sadalle ensimmäiselle makkaraa ja pillimehua. Laavulla pääsee juttelemaan ja kuulemaan partiotoiminnasta ja liikuntapalveluiden tarjonnasta. Meillä on hiihtolomalla retkipäivän lisäksi lapsille myös muuta kivaa maksutonta tekemistä tarjolla, kertoo liikunnanohjaaja Johanna Lähdesmäki Seinäjoen kaupungilta.

Partiolaiset järjestävät kouluikäisille ja sitä nuoremmille soveltuvia partiohenkisiä tehtävärasteja reitin varrelle.

– Reitti lähtee laavulta ja sen kiertämiseen on hyvä varata puolisentoista tuntia aikaa. Partiolaiset ovat laavulla tapahtuman ajan, aamu kymmenestä yhteen saakka iltapäivällä, kertomassa kiinnostuneille toiminnasta, esimerkiksi perhepartiosta, kertoo Heidi-Maria Sumukari Tasangon Talvikeista.

Perhepartio on kerran kuussa kokoontuva retkipainotteinen partion muoto, johon pienet lapset voivat osallistua yhdessä läheisen aikuisen kanssa.

– Perhepartio on ollut kovasti kysytty toimintamuoto, ja lippukuntamme on aloittanut toiminnan vuosi sitten. Mukana on lapsia vanhempiensa, isovanhempiensa tai kummiensa kanssa. Se on kiva tapa päästä partiotoimintaan jo alle kouluikäisenä, Sumukari vinkkaa.

Esteettömälle reitille tehdään liikuntapalvelujen toimesta tapahtumapäiväksi latu, joten retken voi tehdä suksin tai jalkaisin, perheen pienimpiä vaikkapa pulkalla vetäen.

– Reitille piilotetaan kaupungin varhaiskasvatuksen ja liikuntapalveluiden yhteisestä Porukalla luontoon-hankkeesta tutun liikuntasadun eläinhahmoja. Jos ei pääse tapahtumapäivänä paikalle, eläimiä voi käydä etsimässä myöhemminkin, sillä kuvat jäävät reitille ilahduttamaan kulkijoita maaliskuun loppuun saakka, Lähdesmäki kertoo.

Tapahtumapaikalle pääsee Jouppilanvuorentien päästä, vesilaitoksen parkkipaikalta. Reitti on kokonaisuutena 1,8 kilometriä pitkä.

– Porukalla luontoon-päivän tapahtuma on liukuvalla aikataululla toteutettu, paikalle voi tulla kello 10 ja 13 välillä parhaiten sopivalla hetkellä. Näin vältetään ruuhkia koronaa ja terveysturvallisuutta ajatellen, Lähdesmäki sanoo.

Lasten liikkumisen tukeminen ja edistäminen ovat tärkeä osa liikuntapalveluiden toimintaa. Yhteistyötä tehdään myös kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, jotta mahdollisimman monet seinäjokelaiset löytävät liikunnan ilon.

– Partion kanssa ollaan nyt ensi kerran järjestämässä liikuntapalveluiden toimintaa. Jatkoa on kuitenkin varmasti luvassa, sillä molemmat toimijat tekevät työtä lasten ja nuorten hyväksi, sanoo Lähdesmäki.

Hiihtolomalla seinäjokelaiset koululaiset ja perheen pienimmät pääsevät liikunnan ilon pariin myös maanantaina alakoululaisille suunnatussa kaupunkisodassa ja tiistaina Marttilan koulun pihapiirissä koko perheen ulkoilutapahtumassa.