Kultamitalit tähtäimessä pikaluisteluradalla

Seinäjoen Urheilijoiden ykköstykki Juuso Lehtonen tähtää useampaan kultamitaliin viikonvaihteen pikaluistelun SM-kisoissa

Seinäjoen Urheilijoiden perinteikkään pikaluistelutallin ykköstykiksi noussut Juuso Lehtonen lähtee hakemaan useampaa kultamitalia viikonvaihteessa Helsingissä luisteltavista yleisten sarjojen SM-kisoista. Helsingin Oulunkylässä luistellaan suomenmestaruuksista 500, 1000 ja 1500 metrin matkoilla sekä pitkillä matkoilla 5000 metrillä ja 10 000 metrillä. Lisäksi mestaruudet ratkaistaan kahdessa eri joukkuekilpailussa.

– Minulle parhaat matkat ovat 500 – 1500 metriä. Tonni on leipälajini. Jokaiselta matkalta lähden hakemaan kultaa. Luistelen myös 5000 metrin massalähdön ja joukkuekisat, mikäli saamme SU:sta joukkueen. Kymppitonnin jätän väliin, Lehtonen toteaa.

Lehtonen kuuluu Suomen maajoukkueluistelijoiden ryhmään. Hän toteaa, että ehkä kovin vääntö mitaleista tulee Suomalaisen veljesten Samulin ja Tuukan kanssa sekä kaksoiskansalaisuuden omaavan Emil Ervikin kanssa, joka myös kuuluu Suomen maajoukkueeseen.

– Samuli on varmaan kovin kanto kaskessa. Lyhyemmillä matkoilla pystyn paremmin haastamaan. Samuli on minua kolme vuotta vanhempi ja siten kovempi harjoitustausta pidemmille matkoille. Emil puolestaan asuu Norjassa ja treenaa siellä, mutta tulee nyt viikonloppuna SM-kisoihin.

20-vuotias Lehtonen on tällä hetkellä ainoa SU:n luistelija yhdeksän luistelijan maajoukkueryhmässä. Armeijaa on vielä edessä kuukauden päivät Santahaminassa Urheilujoukoissa. Urheilujoukoissa palvellaan vuosi.

– Meitä on neljä maajoukkueluistelijaa samassa komppaniassa eli minun lisäksi Tuukka Suomalainen, Max Kokko ja Kalle Kinnala. Olemme päässeet varsin hyvin treenaamaan. Kesällä alokasjaksolla oli hieman hankalampaa.

Alokasjakson jälkeen maajoukkuemiehet käyttivät 95 päivän urheilukomennuksen harjoitteluun Saksan Inzellissä. Ensimmäinen jakso kesti kolmisen kuukautta.

– Kävimme ennen joulua suorittamassa aliupseerikurssi II:sen kokeet ja sitten menimme vielä kuukaudeksi Inzellin halliin.

Aikuisten sarjassa Lehtonen iski mitalikantaan jo vuosi sitten. Hän luisteli pronssimitalit 500 metrin ja 5000 metrin matkoilta. Hopeaa tuli 1000 ja 1500 metriltä. Joukkuekisasta tuli myös kaksi hopeaa. Lehtonen panostaa pikaluisteluun täysillä. Hänellä on asunto Helsingissä, sillä maajoukkue harjoittelee pääsääntöisesti pääkaupungissa ja myös valmentaja Janne Hänninen asuu Helsingissä.

– Kovin saavutus on pääsy nuorten MM-kisoihin kaksi vuotta sitten. Sitä seuraava vuosi meni koronan takia pieleen, mutta tänä vuonna sijoituin Innsbruckissa alle 23-vuotiaiden maailmancupissa 500 metrillä kuudenneksi ja luistelin myös Puolassa yleisten sarjojen maailmancupissa ennen joulua.

Armeijan jälkeen suunnitelma on selvä. Hän hakee opiskelupaikkaa Aalto-yliopistoon DI-koulutukseen. Pekingin olympialaisia pikaluistelija on seurannut tarkkaan.

– Kova palo on ensi talvena mukaan maailmancupin kisoihin ja tulevaisuudessa EM- ja MM-kisoihin. Ja totta kai tavoite on myös olympialaiset Italiassa 2026, Lehtonen juttelee.

Tekojäät tärkeitä

Maakuntien tekojäät nuorisotyön elinehto

Seinäjoen Urheilijoiden pikaluistelujaoston puheenjohtaja Mika Koivupuisto katsoo joukkoineen jälleen luottavaisena tulevaisuuteen.

– Meillä oli hetken aikaa vaihe, jossa tulevaisuutta piti miettiä. Joukkuelajit houkuttelevat harrastajia ja pikaluistelu on ulkolajina säistä riippuvainen, kun halleja ei ole. Koronakin vaivasi. Nyt tilanne on toinen. Meille tuli uusia innokkaita 6-8 -vuotiaita luistelijoita parikymmentä, toteaa Koivupuisto tyytyväisenä.

Seuran valmennusresurssit ovat täydessä käytössä.

–Meillä on periaate, että se valmennustyö mitä luvataan tehdä, on laadukasta. Ari Hiltunen vastaa nuorimpien valmennuksesta ja Urho Hiltunen on myös tullut mukaan valmennustoimintaan. Anssi Kallinen ja Aatu Hautamäki puolestaan vetävät vanhempien ikäryhmien junioreita. Meillä SU:n pikaluistelussa on taas tulevaisuutta.

Koivupuisto on omien lasten harrastuksen kautta päässyt tutustumaan myös ulkomailla luisteluhalleihin.

– Ulkoratoihin verrattuna ero on huikea. Säätila ei vaikuta ja jäät ovat aina liukkaita. Suomalaiset joutuvat antamaan paljon tasoitusta.

Helsinkiin suunniteltu halli on tällä hetkellä ehkä lähimpänä toteutumistaan, kuin koskaan. Päätökset kuitenkin vielä odottavat.

– Junioriluistelijoille maakuntien tekojäät ovat kuitenkin ruohonjuuritasolla merkittävä juttu ja nuorisotyön elinehto, Koivupuisto painottaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat