Ukrainalaisia voi auttaa kirkon ja Suomen Punaisen Ristin kautta

Kirkko reagoi Ukrainan tilanteeseen nopeasti. Auttamisen muotoja kehitetään nyt tilanteen edetessä tarvetta vastaavaksi.

Heti viime torstaina Seinäjoen seurakunta muiden Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien tapaan järjesti rukoushetkiä Ukrainan jouduttua Venäjän hyökkäyksen kohteeksi. Syvä suru ja huoli tilanteesta levisi meilläkin välittömästi uutisten tänne kantauduttua.

– Koko viikonlopun ajan eri tilaisuuksissa koin sen, miten voimakkaasti Ukrainan sota on kaikkien mielissä ja sydämissä. Oli tilaisuus kastejuhla tai hautaan siunaaminen, aihe puhutti ihmisiä. Nyt me kehotamme jokaista ristimään kätensä rukoukseen ukrainalaisten ja rauhan puolesta, pohtii johtava kappalainen Miia Juusola-Vänskä Nurmon kappeliseurakunnasta.

Kirkko on reagoinut avun tarpeeseen nopeasti ulkomaan avun kautta.

– Kirkon ulkomaanavun kriisirahastolle on jo sunnuntaina kerätty kolehdin kautta varoja, jotka suunnataan Ukrainan auttamiseen. Myös meneillään olevan yhteisvastuukeräyksen keräysvaroja ohjataan ulkomaanavun kautta Ukrainan avuksi. Halukkaat voivat lahjoittaa ulkomaanavun rahastoon varoja verkon kautta ja lisäksi lipaskeräyksiä järjestetään Seinäjoen alueella, Juusola-Vänskä kertoo.

Kirkon ovet ovat aina avoinna, ja ne tulevat olemaan avoinna myös mahdollisille sotapakolaisille.

– Tässä ollaan kirkon toiminnan ytimessä. Seurakunnat ovat valmistautumassa siihen, että tarvittaessa me avaamme tilamme pakolaisten turvaksi. Tällä hetkellä, kun sotatilanne on vielä uusi ja tuli nopeasti eteemme, käytäntöjä ollaan vasta rakentamassa. Kokonaisuutena valtakunnallinen avun organisointi sota-alueelle on monien toimijoiden osalta käynnissä, Juusola-Vänskä sanoo.

Konkreettisen auttamisen lisäksi ihmiset etsivät kriisitilanteessa henkistä tukea. Sota ja sen uhka aiheuttavat ahdistusta vallatessaan ajatukset.

– Meillä jokaisen työntekijän ovi on avoin keskusteluapua ja tukea kaipaaville. Nyt on tärkeää muistaa, että meillä valtionjohto presidenttiä myöden on korostanut, että me olemme tällä hetkellä turvassa. Lapsille ja nuorille on välitettävä viesti turvassa olemisesta. Totta kai ihmisillä on nyt suuri huoli sukulaisista ja ystävistä, jotka ovat Ukrainassa sota-alueella. Auttaminen on meidän kaikkien velvollisuus, Juusola-Vänskä sanoo.