Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erilaisuudesta normaalia

Adina Nivukoski toivoo tulevaisuuden yhteiskunnassa erilaisuuden olevan normaalia

22-vuotiaalla Adina Nivukoskella on takanaan vaihtovuosi Yhdysvalloissa, Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtajakausi, kaksi vuotta Unescon nuorisodelegaattina ja näiden lisäksi hän opiskelee nyt vertailevaa oikeustiedettä Alankomaiden Maastrichtissa.

Adina Nivukoski kuvailee itseään ihmisoikeusaktivistiksi sekä rauhantekijäksi. Kiinnostus yhteiskuntaa kohtaan kasvoi erityisesti vaihtovuoden jälkeen, jolloin hän päätti hakea mukaan lukion opiskelijakunnan hallitukseen.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnasta ja ihmisistä. Erityisesti vaihtovuoden aikana ymmärsin, että maailmassa on todella paljon epäkohtia, joita en ole välttämättä aiemmin tajunnut Suomessa asuessani, hän kertoo.

Suomen Lukiolaisten liittoon hän päätyi Seinäjoen lukion edellisen puheenjohtajan suosituksesta ja aloitti siellä ensin liittohallituksessa, josta pääsi myöhemmin puheenjohtajaksi.

– Olin ensin hallituksessa mukana luottamustoimessa, jonka jälkeen hain puheenjohtajaksi. Hallitusvuoden aikana toimin myös kansainvälisessä työryhmässä puheenjohtajana sekä nuorisojärjestö Allianssin työryhmässä. Toimin Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtajana vuoden 2020 ajan, hän sanoo.

Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtajakausi alkoi juuri pahimpaan korona-aikaan.

Haastattelin monia poliitikkoja puolueesta riippumatta, Tarja Halosesta Ben Zyskowicziin.

– Koronatilanne vaikutti tietenkin puheenjohtajakauteen ja ajoimme opiskelijoiden oikeuksia pandemiasta huolimatta parhaamme mukaan. Ajoimme esimerkiksi läpi aloitteen, jossa lukiolaiset saavat uusia kevään nopeutetun aikataulun ylioppilaskirjoituksia syksyllä ilmaiseksi, Nivukoski sanoo.

Vuonna 2019 Allianssista kyseltiin alle 24-vuotiaan edustajan perään Unescon yleiskokoukseen Pariisiin, johon Nivukoski haki empimättä. Lopulta hänet valittiin ja jatkuva aktiivinen osallistuminen Unescon toiminnassa tämän jälkeen johti viralliseen pestiin nuorisodelegaattina vuonna 2020.

– Ensimmäinen Pariisin yleiskokous oli kuin tähtipölyä olisi satanut taivaalta, se oli minulle niin suuri unelma ja saavutus. Sen jälkeen pääsin moniin kansainvälisiin kokouksiin keskustelemaan nuorten asemasta, koulutuksesta ja ihmisoikeuksista. Toimin myös nuorisofoorumissa, joka teki virallisen päätöslauselman kaikkiin Unescon yleiskokouksiin. Taisin olla jopa nuorin jäsen foorumissa silloin, hän muistelee.

Unescon aikana Nivukoski sai tavata paljon erilaisia kulttuureja ja inspiroivia ihmisiä, jopa omia esikuviaan.

– Jos täytyy jokin yksittäinen henkilö nostaa esiin, sanoisin Li Andersson. Tapasin hänet jo Lukiolaisten liiton puheenjohtajakaudella, koska sain jo silloin työskennellä opetusministerin kanssa. Tapasin hänet myös useaan kertaan Unescoon liittyvissä jutuissa, ja hän oli niin maanläheinen sekä inspiroiva persoona, Nivukoski kertoo.

Rohkeutta nuorelta naiselta ei puutu. Lukion jälkeen tulevaisuus vaikutti aluksi epäselvältä, eikä Adinalla ollut selkeää suunnitelmaa siitä eteenpäin. Niinpä hän matkusti Iso-Britanniaan haastattelemaan tavallisia ihmisiä heidän elämästään. Siitä syntyi Instagram-päiväkirja ”Ihmisille”.

– Minua kiinnosti ihmisten asiat, joita ei välttämättä kerro edes tutuilleen. Halusin päästä ihmisen pään sisälle oikein kunnolla. Haastattelin muun muassa Brexitin kannattajia ja vastustajia, maahanmuuttajia sekä tavallisia ihmisiä nuorista vanhoihin. Tämä projekti laittoi asioita taas uuteen perspektiiviin, Nivukoski sanoo.

Hän jatkoi haastatteluja Suomessa reissunsa jälkeen, tällä kertaa haastatellen suomalaisia poliitikkoja keskustelukulttuurista ja sen muutoksesta.

– Haastattelin monia poliitikkoja puolueesta riippumatta, Tarja Halosesta Ben Zyskowicziin. Yleinen mielipide oli, että keskustelukulttuurissa on tapahtunut muutosta vuosien varrella: polarisoitumista, vastakkainasettelua sekä syrjintää. Vastakkaista mielipidettä ei haluta kohdata, sillä on helpompaa vain sulkea se pois vaihtoehdoista, Nivukoski pohtii.

Nivukosken tulevaisuus on avoinna kaikille mahdollisuuksille. Tällä hetkellä hän opiskelee Alankomaissa kansainvälistä ja vertailevaa oikeustiedettä sekä toimii Ylen kolumnistina. Hän toivoo tulevaisuudessa yhteiskunnassa olevan vähemmän radikaaleja ääripäitä ja enemmän suvaitsevaisuutta.

– Olen aina halunnut opiskella ulkomailla ja sain siihen mahdollisuuden. Opinnoissani voin hyödyntää mielenkiinnonkohteitani, esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustamista lain näkökulmasta. Ylen kolumnistina olo on myös suuri etuoikeus enkä malta odottaa, että saan kertoa kaikille pohdintojani, hän sanoo.