Nyt saa auttaa – SPR avasi Seinäjoelle avustuspisteen

Ydinkeskustan tuntumaan, osoitteeseen Ruukintie 8 on avattu SPR:n Seinäjoen ja Ilmajoen osastojen voimin avustuspiste.

Yhteistyössä Länsi-Suomen piirin kanssa toimivan pisteen ovi kävi ahkeraan heti ovien auettua sunnuntaina puolilta päivin. Auttamisen halu oli lähes käsin kosketeltavaa.

– Tervetuloa, hei ja kiitos, huikkaavat SPR:n Seinäjoen osaston puheenjohtaja Katja Palkoma ja Ilmajoen osaston puheenjohtaja Terence Sam tuttuja ja tuntemattomia lahjoittajia. Vapaaehtoisvoimin pyöritettävän pisteen tarve käy heti selväksi; auttamisen halua on nyt vahva.

Runsaassa viikossa organisoitu keräystila järjestyi kaupungin tarjoamana ja avulla entisiin kaupungin palkanlaskijoiden käytössä olleisiin tiloihin lähellä Alman hotellikompleksia. Tilaa on suunnilleen 150 neliötä punaisen, vanhan tiilitalon alakerrassa.

– Käynti on kenties helpointa juuri tuosta Alman rakennusten välistä. Pollarin talon ohitse kun tulee, käytössämme oleva tila on heti nähtävillä, Terence Sam neuvoo.

– Nyt toivomme tänne ennen kaikkea puhdasta, toimivaa, ehjää ja kelvollista tavaraa. Tavaroiden ei tarvitse olla aivan uusiakaan, kunhan esimerkiksi hygieniapakkaukset ovat avaamattomia. Kerran kokeillun tuotteen pilaantuminen on voinut alkaa, eikä sitä ole enää turvallista käyttää, Palkoma selventää.

Koska pakolaiset ovat valtaosaltaan naisia lapsineen, eniten tarvetta on nyt muun muassa lastenkirjoille, joiden avulla suomenkielen omaksuminen helpottuu.

– Myös hygieniatuotteita tarvitaan; hammasharjoja ja -tahnaa, sahmpoota ja suihkusaippuoita, naisten intiimituotteita esimerkiksi.

Keräyspisteeseen ei ainakaan toistaiseksi kannata tarjota sohvia, patjoja tai petauspatjoja, sänkyjä tai suuria huonekaluja. Käytetyt alusvaatteet tai lasten sotalelut kannattaa niin ikää jättää kotiin.

Koska jokainen vapaaehtoisista on arkisin töissä, osa vuorotöissä, on aukioloaikojen järjestely työlästä.

– Tarkoitus on tiedottaa facebookin kautta aukioloajoista. Sivullemme pääsee osoitteesta www.facebook.com/sprseinajokiavustus, kertaa Terence Sam.

Ensimmäisten joukossa avustuspisteelle tulee Arja Tupeli. Mukana on nyssykkää ja pakkausta jos minkälaista. Apuna tullut mieshenkilö tuuppaa isoimmat pakaasit kärryillä toiseen huoneeseen.

– Täällä on lasten puhtaita petivaatteita ja peittoja, palapelejä sekä lastenlapsilta jääneitä legopalikoita, Tupeli kertaa tavaramäärän sisältöä.

Hänen mukaansa auttaminen on täysin selviö.

– Kun ajattelee, että itse joutuisi vastaavaan tilanteeseen, lähtemään, nainen pudistelee päätään.

Nurmosta tullut Anja Hautamaa tuo tullessaan puhtaita petivaatteita kahden kassin verran.

– Tuntuu niin väärältä tämä tilanne Ukrainan kansan puolesta. Eikö maailmassa ole jo ollut riittävästi tuskaa? Eikö historiasta opita mitään, nainen miettii.

– Sodan uutisoinnilta ei voi välttyä, mutta joskus tekee mieli rajoittaa omaa seuraamistaan. Rauhanomaista, pikaista ratkaisua toivon.

Ulla Knuuttila pysäköi autonsa ja kantaa ensimmäisen lastin tuomistaan tavaroista keräystiloihin.

– Kelpaako teille myös kaksi siroa yöpöytää? Eivät ole tilaavieviä, hän huikkaa.

Lisäksi Knuuttilan tavaroista löytyy lasten leluja sekä muuta pientä ja tarpeellista pakolaisille.

Hän toivoo pakolaisten kannalta Suomessa vietetyn ajan jäävän mahdollisimman lyhyeksi.

– Jokainen varmaan haluaa kotiinsa ja jälleenrakentamaan Ukrainaan. Tämä auttajan ja antajan osa on aina se helpompi osa, nainen pohdiskelee sodan kauheuksia pohtiessaan.