Passijonot 6-8 viikkoa Seinäjoella

Koronan jälkimainingeissa kärvistelevä haluaa viimein matkustaa.

– Ei tämä nykyinen passin odotusaika Seinäjoen poliisiaseman lupapalvelupisteessä ole missään nimessä normaali, sanoo Pohjanmaan poliisilaitoksen lupapalveluyksikön johtaja, ylikomisario Hans Snellman. Hänen mukaansa ajanvarauksen kautta varatuissa, pitkittyneissä passien jonotusajoissa näkyvät selkeästi paitsi kansainvälisten jännitteiden kasvu, myös kaukokaipuu ulkomaille vuosien tauon jälkeen.

Lupapalveluyksikön johtajan mukaan ”entisenä normaalina aikana” ennen koronaa, passin saattoi saada 1-4 viikon ajanvarauksellisen odotusajan jälkeen.

– Ymmärrän hyvin, että matkustushalukkuus on patoutunut ja vanhentunut passi on uusittava. Ukrainassa vallitsevan tilanteen takia passia saatetaan hakea ihan vain varmuuden vuoksi. Jos seuraavan, sanotaanko vaikkapa puolen vuoden aikana passi vanhenisi, uusitaan se kaiken varalta, Snellman tietää.

Hänen mukaansa ylimitoitettu valmistautuminen ei ole Suomen turvallisuuden nykytilanteeseen peilaten tarpeellista.

– Toivomus on, että henkilöt, joilla ei ole välttämätön tarve uusia passiaan juuri nyt, odottaisivat ja hakisivat sen myöhemmin, kun jonot on saatu purettua. Muistutan myös henkilökortin merkityksestä. Se on hyvin tarpeellinen asiakirja nykyään, kun tunnistautumista vaaditaan eri toimijoiden kanssa asioidessa. Henkilökortti riittää dokumentiksi myös matkustettaessa EU -maihin. Muun muassa Schengenmaissa ja Pohjoismaissa henkilöllisyyttä ei lähtökohtaisesti tarkisteta rajalla, mutta pyydettäessä se on todistettava, Snellman kertoo.

Lupapalveluyksikössä passin saa ajanvarauksen lisäksi myös jonottamalla paikan päällä palvelupisteeseen. Jonotusajat Seinäjoella ovat maltilliset, asioimaan pääsee nopeimmillaan 15 minuutin ja hitaimmillaan reilun parin tunnin odottamisen jälkeen.

– Tällöin valmiin passin voi hakea noutopaikasta noin reilun viikon päästä, 7 - 10 arkipäivän jälkeen. Esimerkiksi R – kioski on poliisiaseman ohella tällainen noutopaikka.

Passi on voimassa viisi vuotta ja se maksaa 50 euroa, henkilökortin voi lunastaa itselleen 60 euron hintaan.

Aivan akuuttiin passitarpeeseen poliisi voi myöntää pikapassin. Sen saa viiden päivän sisällä.

Pidentyneiden passihakemusjonojen takia poliisi on priorisoinut lupapalveluyksiköissä toimintojaan asettamalla passit ja henkilökortit, sekä yleisötilaisuuksien luvat ensijaisiksi.

– Normaalin elämän tulee saada jatkua. Vähemmän kiireelliset luvat käsitellään pahimman ruuhkan laannuttua.

Seinäjoella lupapalvelupiste toimii viitenä arkipäivänä, ilta-aikoja ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla.

Alaikäisille passia haettaessa hakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

– Alle 12 ikäisen lapsen passia varten sormenjälkiä ei tarvita. Siksi lapsen on käytävä passia varten poliisiasemalla tunnistettavana, näin myös silloin, kun lapsi on ollut myös edellistä passia haettaessa alle 12 vuotta. 15 -vuotias voi asioida poliisiasemalla yksinkin edellytyksellä, että hänellä on vanhempiensa allekirjoittama suostumus ja hänet voidaan tunnistaa asemalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat