Positiivisuus kantaa

Seinäjokelainen räppäri Henrikki arvostaa terveyttä, läheisiä ihmissuhteita, hyviä ystäviä ja fanejaan. Ja unelmoi jäätävistä keikkalavoista.

Kannuksesta kotoisin oleva Henrikki eli Paavo Saikkonen täytti tänä vuonna 40. Pyöreitä juhliva mies ei iästä kriiseile, vaan suhtautuu elämään ja nykyiseen ikäänsä hyväntuulisesti ja rennosti. Positiivista energiaa huokuvalle räppärille aitous ja iloisuus on myötäsyntyistä.

– Minulle on paljon luontevampaa olla iloinen kuin surullinen. En tokikaan siinäkään mikään priimus ole. Paskoja päiviä on mullakin kuten kaikilla muillakin, Saikkonen naurahtaa.

Nuoruutensa Kannuksessa elänyt, vuonna 2000 Seinäjoelle opiskelujen perässä muuttaneelle Saikkoselle musiikki on sydämenasia ja hän on jo julkaissut useamman biisin. Puhelias ja verbaalisesti lahjakas artisti on tällä hetkellä tyytyväinen elämäänsä, mutta miehen elämässä on riittänyt runsaasti myös epäonnea.

Saikkosen omassa perheessä on ollut paljon vastoinkäymisiä. Saikkosen oma, pitkään jatkunut sairastelu nuorena, siskon kanssa koettu autokolari, isälle sairaalassa tapahtunut hoitovirhe sekä vakava onnettomuus, vanhemman siskon sairastuminen ja lopuksi äidin kuolema.

– Äidin kuoleman jälkeen tein tosi ison elämänasenteellisen muutoksen ja lähdin tietoisesti muuttamaan suhtautumistani asioihin. Aloin jumpata mieltäni siihen kuntoon, että millä tästä kaikesta mennään yli, eikä jäädä murehtimaan loppuelämäksi tapahtuneita asioita.

– Olen ymmärtänyt, että nämä on asioita joille ei voi mitään, eikä näitä valita. Olen tosi positiivinen ihminen ja saanut mielettömät voimavarat näistä asioista.

Minulle on paljon luontevampaa olla iloinen kuin surullinen.

Saikkosen koko elämän taustalla on ollut unelma ja palo musiikin tekemiseen. Unelma pysyi piilossa vuosia ja tuntui kauan aikaa vain kaukaiselta haaveelta. Saikkonen luuli jo jossain kohtaa, että haave on pakko haudata.

– Tiesin aina salaisesti, että pystyn olla esillä ja mun ei tarvitse jännittää. Mulla on niin paljon annettavaa, että tuntui, että mun on pakko saada tää ulos itsestäni ja kanavoitua tää juttu.

Äidin kuoleman jälkeen Saikkosen musiikkiura lähti kuitenkin liikkeelle ja taiteilijanimeksi valikoitui Henrikki.

– Henrikki on mun toinen nimi ja valitsin sen. Se rimmasi kivasti ja äiti olisi digannut nimestä. Halusin tavallaan antaa äidille siitä palkinnon ja kunniaa, koska äiti oli hyvä äiti.

Miehen omat elämänkokemukset on kasvattaneet myötätuntoa heikompia kohtaan.

– Mun oma henkinen pääoma on niin iso, että sitä riittää jaettavaksi ilman että se mua itseäni kuluttaa. Olen tehnyt itseni kanssa hirvittävän paljon duunia päästäkseni tähän.

Henrikillä on ollut mm. mielenterveys- ja lastensuojeluprojekteja. 2020 julkaistu Ei enempää- biisi on tehty lastensuojelulasten kokemusten perusteella. Henrikki kävi itse jututtamassa lapsia ja nuoria laitoksissa.

– Halusin saada niille ihmisille huomiota, ketkä oikeasti kärsii. Halusin olla olkapäänä ja kuunnella, oppia ja tehdä jotain heidän hyväkseen.

Samaa kaavaa monistettiin vuonna 2022 julkaistussa Aurinko- biisissä, joka on tehty mielenterveyskuntoitujien kokemusten perusteella. Molemmat biisit sanoitettiin nuorten sanomisten pohjalta.

– Saan somessa paljon ihmisiltä viestejä ja ihmiset kertovat tarinoitaan minulle. Vastaan ihan jokaiselle.

Henrikki kannustaakin nuoria hakemaan apua mikäli vaikeudet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä.

– Jos murheet käy liian isoiksi, ei kannata jäädä yksin. Avun pyytäminen on vahvuutta, painottaa Henrikki ja kertoo, että yksi parhaimmista asioista hänen elämässään oli hyvän psykiatrin löytäminen.

– Loppujen lopuksi paha olo kääntyy voitoksi ja kääntyy voimavaraksi kun vain itse uskoo siihen. Aika monta kertaa itsekin luovuttaa olisi voinut, se ei vain tule mulla kysymykseen. Ikä tekee myös osansa ja iän tuleminen rauhoittaa mieltä.

– Olen aina sanonut, että tuuli vieköön roskat.

Artistista paistaa valo ja myönteisyys, ja se tulee kuulumaan myös uusissa biiseissä.

– Nyt minulla on tulossa uuden musiikin suuntaus ja myös keikkabiisejä. En halua profiloitua artistina sellaiseksi, että teen vain synkkiä biisiä tai että olisin vain hyväntekijä. Teen hyviä asioita, mutta teen myös sellaisia asioita, jotka sillä hetkellä tuntuu itsestä oikealta. Teen tykkimusaa kun siltä tuntuu ja keulin jos siltä tuntuu, Henrikki summaa.

Henrikin keikkamyynti alkaa ja artistia tullaan näkemään mm. Rytmiksellä ja baari- ja yökerhokeikoilla. Halua ja tahtoa mieheltä ei puutu.

– Hirveen hyvä fiilis ja uusia mahtavia biisejä työn alla, mies intoilee.

– Vielä yksi unelma mulla on. Että mulla olisi koko ajan siisti fiilis tehdä tätä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat