Sepelin harjaus alkaa heti kelien salliessa

Seinäjoen kaupungin katujen puhdistustyö vaatii parin viikon poutajakson ja pakkasten heltiämisen

Kevät etenee ja lumet sulavat, mutta vielä ei päästä eroon katujen sepelistä, jota loppuaan lähestyvän talven jäljiltä on kaduilla ennätysmäärin. Katujen puhdistustoimenpiteiden aikataulun määrää vallitseva säätila.

– Yöpakkasten päätyttyä työ on sujuvinta toteuttaa, sillä harjauksia suoritetaan paljon myös yöaikaan, kun liikenne on hiljaisempaa ja haitta liikenteelle vähäisempää. Kovalla sateella työ ei onnistu lainkaan, selvittää kunnossapitopäällikkö Tuomo Etula Seinäjoen Kaupungilta.

Ensin puhdistetaan pääväylät ja pyörätiet.

– Harjaustyössä on käytössä lähes 30 konetta ja työhön päästyämme se vie aikaa keskimäärin pari viikkoa. Huippukeleillä urakasta suoriudutaan kymmenessä päivässä, mutta harvoin sellaista tapahtuu, Etula toteaa.

Kadut on Seinäjoen alueella siivottu yleensä vappuun mennessä.

– Tavanomaisesti katujen puhdistus aloitetaan huhtikuun toisella viikolla. Ensin suoritetaan liikenteenjakajien pesu, sitten katujen harjaus ja lopuksi katujen pesu. Katuja puhdistetaan vuosittain noin 450 kilometrin verran, pyöräteitä 250 kilometriä.

Katujen hiekoituksesta ja puhdistuksesta koituu vuosittain kaupungille kustannuksia noin 150 000 euroa. Kun kyse on ihmisten turvallisuudesta, kustannustehokkain ratkaisu on se, joka estää parhaiten vahingot.

– Katujen huollossa pääasia on turvallisuus. Tehokkain ratkaisu on se, jolla talvikelien aikana tapahtuu mahdollisimman vähän liukastumisesta johtuvia tapaturmia, muistuttaa Etula.

Ilmanlaatu kärsii katupölystä keväisin ja asiasta huolestuneita kaupunkilaisia kääntyy toisinaan kunnossapidon puoleen. Seinäjoella ilmanlaatu ei kuitenkaan ainakaan vielä aiheuta suuria ongelmia.

– Seinäjoella on aika harvoin ylitetty ilmanlaadullisia raja-arvoja. Saamme näistä tilanteista tiedon ympäristötoimen puolelta. Totta kai menneen talven kaltaisen runsaasti hiekoitusta vaatineen kauden jäljiltä kaduilla on keskimääräistä enemmän sepeliä ja autojen renkaiden alla murskaantunutta ja pölyävää kiviainesta, joka aiheuttaa nyt enemmän myös ilmanlaadullisia ongelmia, Etula toteaa.

Kaupungin vastuulla olevien katujen lisäksi hiekoitussepeliä on runsaasti yksityisten tahojen huoltovastuuseen kuuluvilla alueilla.

– Muistuttaisin, että lehtipuhaltimella ei katuja saa hiekoitussepelistä puhdistaa, sillä se nostattaa runsaasti pölyä ilmaan, Etula huomauttaa.

Kaupunki lähtee pesu- ja harjaustyöhön heti, kun säätila sen sallii ja on turvallisuus- ja kustannuskysymysten näkökulmasta järkevä työ toteuttaa.

– Kun ennusteissa on takatalvi ja sen myötä katupintojen jäätyminen, ei tietenkään ole mielekästä lähteä tekemään työtä, joka jouduttaisiin uusimaan muutaman viikon kuluttua, Etula sanoo.