Syksyllä odotettavissa uusi koronan tautiaalto, varoittaa Husin Asko Järvinen – Uusi virusmuunnos voisi viedä takaisin lähtöruutuun

Korona ei katoa mihinkään. Syksyllä alkaa taas uusi tautiaalto, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Hänen mukaansa sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä lähtee silloin uudestaan nousuun. Myöhäissyksyllä ja vuoden vaihteessa potilaita on kesää selvästi enemmän.

– Potilaita on runsaasti silloin, kun uudet sote-alueet aloittavat toimintansa vuodenvaihteessa, arvioi Järvinen.

Hän sanoo, että uusi variantti voi kääntää tilanteen erilaiseksi kuin hän on nyt ennakoinut.

– Jos uusi variantti olisi sellainen, ettei rokote siihen tehoaisi, olisimme kuitenkin alkutekijöissä. Rokotteet ovat tähän asti suojanneet hyvin vakavalta taudilta sekä deltaa ja omikronin variantteja vastaan.

Koronavirus on tähän asti muuntautunut ja todennäköisesti jatkossakin tulee uusia variantteja.

Järvinen on luottavainen koronan suhteen. Ylilääkäri muistuttaa edelleen rokotteen ottamisen tärkeydestä. Hän arvelee, että ne, jotka eivät ole tähän mennessä sitä ottaneet, sitä eivät tulekaan ottamaan.

– Ihmiset ovat puolensa valinneet. Koska rokottamattoman riski saada vakava tartunta ja joutua tehohoitoon on merkittävästi suurempi kuin rokotetuilla, itsensä kannattaisi suojata.

Sairaalahoitoon on edelleen joutunut paljon potilaita. Tammikuun piikin jälkeen tilanne helpotti helmikuussa, mutta lähti maaliskuussa uuteen nousuun. Ylilääkäri selittää tätä sillä, että tautia on liikkeellä paljon, jolloin sairastuneitakin on runsaasti.

– Siinä mielessä on helpompaa, että vaikean taudin riski on pienempi kuin ennen. Eniten siihen vaikuttavat rokotukset. Lisäksi deltaan verrattuna omikron aiheuttaa lievempää tautia.

Järvinen uskoo, että ensi kesänä koronaan sairastuneita on selvästi vähemmän kuin nyt. Jokunen piikki tartunnoissa on silloin kuitenkin mahdollinen. Kahtena edellisenä kesänäkin tilanne on Järvisen mukaan rauhoittunut.

– Kevään mittaan tauti ehtii jo käydä lävitse ison osan ihmisistä.

Miten toimia, jos altistuu koronalle tai sairastuu? Tässä Husin Asko Järvisen 6 ohjetta

"Ollaan takapotkun alkuvaiheessa" – Koronaepidemia kiihtyy taas Uudellamaalla ja muu maa seurannee perässä, arvioi Husin Markku Mäkijärvi

Tämä on nyt THL:n kanta laajoihin koronarajoituksiin – Epidemia ei ole rauhoittunut

Onko koronan pahin vaihe jo ohi? Näin vastaa THL:n Mika Salminen

Neljäs koronarokotus tälle ryhmälle – "Kolme annosta ei tuo riittävää suojaa"