Nurmon kirjasto avautuu jälleen tänään

Nurmon kirjasto avaa tänään ovensa entisen kunnantalon tiloissa. Nurmo-talo saa uuden elämän.

Nurmon kirjaston vastaava kirjastonhoitaja Noora Vuorenmaa kertoo, että asiakkaat ovat odotelleet malttamattomina uuden kirjaston aukeamista. Tänään odotus palkitaan, kun ovet aukeavat entiseen kunnantaloon, eli Nurmo-taloon.

Nurmon kirjasto sulki ovensa viime vuoden puolella, marraskuun lopussa. Uusiin tiloihin muuttamisen myötä entinen kunnantalo saa uuden käyttötarkoituksen. Juuri se oli yksi syy muuttoon.

– Toinen syy oli se, että vanhojen tilojen remontointi olisi tullut ajankohtaiseksi pian, Noora Vuorenmaa valottaa.

Ilman remonttia ei nytkään selvitty.

– Näin kirjastotyöntekijän silmin tänne tehtiin mittava remontti, Vuorenmaa nauraa.

Aivan valmista kirjastossa ei ole vielä tänäänkään, vaan esimerkiksi joitain kalusteita joudutaan vielä odottelemaan.

Näin kirjastotyöntekijän silmin tänne tehtiin mittava remontti.

– Lainaus saadaan kuitenkin pyörimään ja se on tärkeintä.

Uuden kirjaston pinta-ala on jonkin verran vanhaa suurempi. Tämä mahdollistaa sen, että kaikki aineisto on saatu mahtumaan uusiin tiloihin.

– Poistimme paljon vanhaa materiaalia ennen kuin vanha kirjasto suljettiin, mutta toisaalta meille on nyt tullut tilalle paljon uutta materiaalia. Kaikki tutut osastot löytyvät myös täältä uudesta kirjastosta, Vuorenmaa lupaa.

Nurmon kirjastoon rantautuu nyt myös Seinäjoen muissa kirjastossa jo vuoden alusta käyttöön otettu kirjojen kellutus.

– Se tarkoittaa sitä, että kirjat jäävät niihin kirjastoihin, joihin ne palautetaan. Niitä ei enää ajella paikasta toiseen. Tämä mahdollistaa muun muassa sen, että jokaiseen kirjastoon ei tarvitse hankkia kaikkia samoja aineistoja, Noora Vuorenmaa selvittää.

Normaalin lainauspalvelun lisäksi uudessa kirjastossa on muun muassa kolme kokoustilaa.

– Suurin on tietysti Nurmo-sali, jossa pystytään toteuttamaan monenlaisia tilaisuuksia. Pienempi tila on Juurakko-sali, josta löytyy pieni keittiö. Lisäksi on vielä Luola, joka on 12:lle henkilölle mitoitettu ryhmätyötila.

Muita tiloja ovat muun muassa kaksi pelihuonetta pelikonsoleineen ja kaksi opiskelutilaa tietokoneineen.

– Lisäksi meillä on kässähuone, josta löytyy ompelukoneita, saumuri, peitetikkikone, silitysrauta ja -lauta, sekä suuri leikkauspöytä kaavojen piirtämistä ja kankaiden leikkaamista varten.

Uusi kirjasto toimii kahdessa kerroksessa. Lainattavasta aineistosta yläkerrassa sijaitsee aikuisten tietokirjat. Kirjasto on esteetön.

– Kakkoskerrokseen pääsee hissillä ja etuovella on sähköinen oven avaus.

Kirjaston varsinainen aukioloaika ei muutu, mutta huhtikuun lopulla kirjastoon aletaan tehdä omatoimisopimuksia.

– Sopimuksen tehneet pääsevät kirjastoon myös sen aukioloaikojen ulkopuolella aamuisin kello 7-12 ja iltaisin kello 19-21. Ovista sisälle pääsee kirjastokortin ja pin-koodin avulla, Noora Vuorenmaa selvittää.