Pääsiäiskokot syttyvät lankalauantaina

Tänä vuonna pääsiäinen tuntuu erityisen juhlalliselta, kun kahden vuoden tauon jälkeen päästään taas sytyttämään pääsiäiskokkoja ympäri Etelä-Pohjanmaata.

Kokkojen poltto on pitkään jatkunut perinne, johon on ennen liittynyt satovuoteen liittyviä uskomuksia ja pahan karkottamista. Nykyään kokoille tullaan tapaamaan tuttuja ja seurustelemaan kahvinjuonnin ja makkaransyönnin lomassa. Kokot houkuttelevat paikalle myös pikkutrulleja.

Seinäjoen Alakylässä on kokkotapahtumalla vuosikymmenten perinne. Alakylän kokko syttyy klo 18. Kallionrinteenpuiston hiekkakentällä ja tapahtuman järjestävät Alakylä-seura ja Alakylän koulun vanhempaintoimikunta.

- Tämä on yhdistysten yhteispuristus. Näin kahden vuoden tauon jälkeen on toki ollut pientä käynnistysongelmaa, mutta tarkoitus olisi, että tapahtuma saadaan entistä ehompana takaisin, yhdistysaktiivi Hanna Viitala kertoo.

Alakylän kokkotapahtumassa on perinteisten makkaran ja leivonnaisten myynnin lisäksi pääpalkintona polkypyörä, ja jokainen kokolle löytänyt trulli palkitaan.

- Tapahtuma on aina ollut todella suosittu. Kyllä täällä kadut on aina tukossa kokon aikana ja kautta Seinäjoen käy väki, Viitala sanoo.

Nykyisten kyläläisten lisäksi myös sukuloimaan tulleet kokoontuvat valkian äärelle jutustelemaan ja tapaamaan tuttuja.

Tarja Latva-Käyrä

Myös Veneskoski-Viitala seura järjestää Veneskosken louhoksella kokkotapahtuman. Kyläseuran puheenjohtaja Anu Yli-Renko kertoo, että tapahtuma kokoaa yhteen niin uudet kuin vanhatkin kyläläiset, ja että myös kylältä pois muuttaneille kokko on sellainen paikka, missä joka vuosi kokoonnutaan. Väkeä Veneskoskelle tulee yleensä myös naapurikylistä ja Seinäjoen keskustan alueelta.

- Kokko sytytetään klo 19 ja meillä on yksinkertainen ja perinteinen kaava eli kokon lisäksi kahvi- ja makkaramyyntiä.

Pääsiäistunnelmaa kokkojen äärellä järjestetään myös Ylistaron puolella. Ylistaron Hanhikoskella kokko syttyy klo 20.

- Mielestäni meillä Hanhikoskella kokko on aina ollut suuri kooltaan ja väkeä siellä on aina myös käynyt paljon. Nykyisten kyläläisten lisäksi myös sukuloimaan tulleet kokoontuvat valkian äärelle jutustelemaan ja tapaamaan tuttuja. Myös ihan tuntemattomia käy joka vuosi, kertoo Hanhikosken kyläseura ry:n sihteeri Tarja Latva-Käyrä.

- Pikkutrullit palkitaan tietysti ja tiedossa on myös jättisaippuakuplia ja muutakin tekemistä lapsille. Tietysti myös perinteistä arvontaa ja makkaramyyntiä, Latva-Käyrä sanoo.

Ilmajoen Munakassa Aunessillan kupeessa Siltatiellä päästään lämmittelemään pääsiäisvalkian äärellä klo 18. lähtien. Pääsiäiskokko on myös Munakassa perinteinen tapahtuma, mutta tänä vuonna sen järjestää ensimmäisen kerran Munakan vanhempainyhdistys ry.

- Kaikki tuotot kokon kioskista ja arpajaisista menevät Munakan koulun ja päiväkodin lasten hyväksi ja heille tarkoitettuihin hankintoihin, kertoo vanhempainyhdistys ry:n puheenjohtaja Tiina Kivimäki.

Munakan kokko on yhteisöllinen tapahtuma ja kerää paljon kyläläisiä yhteen. Myös monet kokkoajelijat löytävät Munakkaan.

Pääsiäistunnelma lakeuksilla on tänä vuonna taattu, ja kylät järjestävät innokkaasti kokkotapahtumia. Kokot ovat kyläyhteisön juhlia, jonne voivat kokoontua ihan kaikki, myös ohikulkijat.

Ohje kokon polttoon:

Tee ilmoitus pelastuslaitokselle www.eppela.fi

Muista, että jätelaki kieltää jätteiden polttamisen

Tarkista metsä- ja ruohikkopalovaroitukset ennen kokon polttoa

Huolehdi lupa maanomistajalta

Huomioi tuuliolosuhteet ja varmista, ettei savu aiheuta haittaa naapureille tai muulle ympäristölle

Polttoa on valvottava jatkuvasti

Huolehdi sammutusvälineistöä paikalle

Sytyttäjä vastaa avotulen teosta mahdollisesti aiheutuneista vahingoista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat