Suomelta apua Ukrainan sodan aiheuttamasta ruokakriisistä kärsiviin maihin – 26 miljoonalla autetaan muun muassa Somaliaa ja Myanmaria

Suomi tukee 26,1 miljoonalla eurolla kotimaisten ja kansainvälisten järjestöjen kautta viljapulasta ja hintojen noususta kärsiviä maita kuten Somaliaa, Myanmaria ja Kongon demokraattista tasavaltaa, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan.

Ennen Venäjän hyökkäystä suuri osa maailman vehnästä, ohrasta ja ruokaöljystä tuli Ukrainasta ja Venäjältä. Sodan aiheuttama viljapula ja hintojen nousu koskevat erityisen kipeästi näiden ruoka-aineiden tuonnista riippuvaisia kehittyviä maita.

Esimerkiksi Somaliassa 90 prosenttia viljasta on tuontitavaraa ja puolet siitä on tullut Ukrainasta, sanoo ulkoministeriö. Tilannetta pahentaa pitkään jatkunut kuivuus, minkä vuoksi maata uhkaa nälänhätä.

– Somalian tilanne on vakavin neljäänkymmeneen vuoteen: väestöstä puolet tarvitsee humanitaarista apua. Suomen tuella jaetaan ruoka-annoksia ja käteisapua niitä eniten tarvitseville, sekä muun muassa ravintolisiä lapsille ja äideille, sanoo ulkoministeriön humanitaarisen avun yksikön päällikkö Lauratuulia Lehtinen tiedotteessa.

Somalian lisäksi humanitaarista apua tarvitaan monissa muissakin maissa, joiden pitkittyneet kriisit ja konfliktit eivät yllä uutisotsikoihin.

Nyt tehtyjen rahoituspäätösten myötä suomalaiset järjestöt, Punaisen Ristin Kansainvälinen Komitea ICRC sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun Kansainvälinen Liitto IFRC, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Maailman ruokaohjelma WFP toimittavat paikallisten kumppaneidensa kanssa humanitaarista apua 11 maahan ja alueelle: Burundiin, Eswatiniin, Etiopiaan, Jemeniin, Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Moldovaan, Mosambikiin, Myanmariin, Saheliin, Somaliaan ja Syyriaan. Avun määrä on yhteensä 26,1 miljoonaa euroa. Eniten rahoitusta kohdistuu Syyriaan.

Kriisialueiden tilannetta vaikeuttaa se, että viljapula iskee myös avustusjärjestöjen työhön. Esimerkiksi YK:n ruokaohjelma WFP on hankkinut Ukrainasta viljaa muun muassa Afganistanin, Syyrian ja Jemenin ruoka-aputoimituksia varten. Puolet järjestön hätäavuksi hankkimasta viljasta on tullut Ukrainasta ja Venäjältä. Hintojen nousu nostaa myös avustustyön kustannuksia. Samalla rahasummalla pystytään auttamaan harvempia ihmisiä.

Nyt tehdyt päätökset täydentävät Suomen jo alkuvuodesta myöntämää humanitaarista rahoitusta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Suomi on myöntänyt Ukrainassa toimiville kansainvälisille humanitaarisille järjestöille yhteensä 8,2 miljoonaa euroa humanitaarista rahoitusta. Lisäksi kolme miljoonaa euroa on myönnetty Afganistaniin. Tammikuussa Suomi antoi YK-järjestöille ja Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle ICRC:lle yhteensä 27,5 miljoonaa euroa yleisrahoitusta, jonka avulla järjestöt pystyvät toimimaan nopeasti siellä, missä apua eniten tarvitaan ja suunnittelemaan toimintaansa joustavasti.