Keskustorin kesästä tulossa eloisa

Ennusmerkit siitä, että Seinäjoen Keskustori viimein näyttää kyntensä kaupunkilaisten olohuoneena, ovat vahvat.

Into Seinäjoen Niina Koskipalon mukaan tänä vuonna Keskustorilla myyntikojunsa ja -kärrynsä pystyttävät myyjät ovat solmineen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen toripaikastaan.

– Aiemmin vuokrasimme myyntipaikat vain vuodeksi kerrallaan. Nyt käytäntö muuttui pitkäjänteisemmäksi. Näiden lisäksi päiväpaikkalaiset voivat edelleenkin vuokrata oman tonttinsa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Huhtikuun alkuun osunut takatalvi ei ainakaan edesauttanut torimynnin käynnistymistä, joskaan ei Suomen olosuhteisiin varustautuneita, olosuheiden pikaisiinkin muutoksiin tottuneita myyjiä pelottanutkaan.

– Ihan sulassa sovussa taivaalta putoilleiden lumihiutaleiden kanssa lämmitetyn kahvilatelttansa avasi heti huhtikuun alussa Sadun torikahvila.

Koskipalo kertoo itse palaveeranneensa hiljan kahvilateltassa palelelmatta.

Tulevana kesänä torikävijöitä palvelee myös toinen kahvittelupiste.

Mitä torilla sitten on tulevana kesänä 2022 tarjolla?

Koronatauon jälkeen käynnistyvät massatapahtumat, kuten Tangomarkkinat näkyvät vahvasti myös kaupungin ytimessä Keskustorilla.

– Tuttu Tacos Amigos -ruokapiste, Roll´sin ruokavaunu ja Tanja Vähäsarjan pehmikset, Koskipalo luettelee.

Tutut ja omille vakiintuneille myyntipaikoilleen palaavat Vihannes Alvari, Laihian Pojat, Hannu Ritala perunoineen Kortesjärveltä sekä kalakauppias Petalaxista.

– Viimemainitut ovat jo eräänlaisia maamerkkejä Seinäjoella, paikkansa vuodesta toiseen lunastaneita torimyyjiä, joiden asiakaskunta on jo vakiintunut.

Ennen kesää torilla ennätetään viettää myös perinteinen vappujuhla, jonka Rasti-Jussit totutusti järjestävät. Luvassa on myös tutuksi tulleet Kuukausimarkkinat, joista seuraavat pidetään kuluvan kuun 22.-23. päivinä.

– Myös päiväpaikkalaisille torimyyjille keskustori tarjoaa sujuvasti myyntitilaa.

Rakenteilla olevan toripaviljongin pystyttäminen ei Koskipalon mukaan tule häiritsemään torikauppaa tai torikahviloiden toimintaa.

– Tarkkaan rajattu rakennusalue estää sen. Päin vastoin, sillä rakentamisen edetessä tietyt vaiheet saattavat toimia eräänlaisina ohjelmanumeroina torikahvittelijoille sekä torilla muuten vain aikaansa viettäville, Koskipalo otaksuu.

Into Seinäjoen kaupunkikeskustan kehityksen vastuualueesta huolehtiva Koskipalo uskoo lujasti tulevan tapahtumakesän elävöittävän kaupunkikuvaa selkeästi.

– Koronatauon jälkeen käynnistyvät massatapahtumat, kuten Tangomarkkinat näkyvät vahvasti myös kaupungin ytimessä Keskustorilla.

Koskipalon sanoo huomanneensa torikulttuurin Seinäjoella alkaneen vähitellen muovautua omanlaisekseen.

– Kaikkien paikkakuntien torikulttuurin ei tarvitse noudattaa totuttua ja tuttua, toiselta paikakkunnalta monistettua kaavaa, vaan jokaiselle se muodostuu omanlaisenaan. Seinäjoelle se on selkeästi jo alkanut muodostua.

Tulevan kesän sää herättää Koskipalossa varovaisia toiveita.

– Ihanteellisin kesäkeli ja onnistuneimman torihengen luoja lienee aivan normaali, suomalainen kesäsää. Tuollainen 20 asteen lämpötila, silloin ei ole tukahduttavan kuuma eikä toisaalta kenenkään tarvitse torikäynneillään kylmästä väristä.

Toripaviljongin valmistuminen viivästyy

Seinäjoki, Tiina Rantahalvari

Vallitseva maailmantilanne sekä koronan aiheuttamat terästuotteiden saatavuushaasteet näkyvät myös Seinäjoen torilla. Odotettu ja keskeisellä sijainnilla sijaitseva toripaviljonki ei valmistu ennakko-odotuksista huolimatta juhannukseksi, vaan siirtyy.

– Sodan ja koronan yhteisvaikutus tuntuu konkreettisesti meilläkin tässä rakennusprojektissa, vahvistaa kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa.

Alunperin toripaviljongin esiintymislavoineen sekä wc-tiloineen laskettiin olevan valmis ennen juhannusta.

Paviljongin valmistuminen viimeistelee torin yleisilmeen.

– Nykyinen pömpeli ei anna oikein edustavaa kokonaiskuvaa toristakaan, Takamaa hymähtää.

Rakenteellisesti toripaviljonki tulee olemaan kolmelta seinältään avoin. Entisen Pollarin talon puoleinen seinämä rakentuu wc-tilojen muodossa, jotka sulkevat yhden sivun tuulelta.

– Tori on melko tuulinen paikka, sitä ei käy kieltäminen. Siksi esiintymislavan takaosaan on suunniteltu tarpeen vaatiessa jonkinlaista kangaspeittoa kertoo Takamaa.

Huhtikuun alussa käynnistynyt torimyyntikausi valmistautuu takatalven kourissa tulevaan kesään. Kaupunkiympäristöjohtajan mukaan hetkeksi palannut talvinen ilmanala lumisateineen ei töiden etenemistä haittaa.

Aikataulustaan viivästyvä Toripaviljongin viimeistelyvaihe tulee sisältäämään joitakin nostotapahtumia kattorakenteiden valmistumisen yhteydessä.

– Jonkun verran logistiikkaa paviljongin lähettyvillä nähdään. Samoin pientä meluhaittaa rakenteiden kokoaminen ja viimeistely tulevat aiheuttamaan, arvelee Takamaa.

Toripaviljongin kokonaishankinta-arvo asettuu reiluun 880 000 euroon. Summaan sisältyvät tekniset laitteet, kuten valaisimien sekä av-järjestelmien ohjauslaitteisto.

Toripaviljongin suunnittelusta vastaa seinäjokelainen arkkitehtitoimisto Oopee aa.

Vuosia rakenteilla olleen Keskustori-kokonaisuuden rakentaminen aloitettiin 2016. Uuden Keskustorin avajaiset vietettiin keväällä 2019 ja kesäkuun lopussa on tarkoitus ottaa käyttöön suunnitteluvaiheen aikana muuntunut paviljonkirakennus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat