Tämä ryhmä aikoo marssia Venäjän puolesta Suomessa: kysyimme heiltä, miksi he asuvat kuitenkin Suomessa – Luulette Putinin olevan syypää ihan kaikkeen, he vastaavat

Suomalais-venäläinen Rufi-yhdistys on aikeissa järjestää äitienpäivän jälkeisenä maanantaina pääkaupunkiseudulla Venäjä-mielisen automielenosoituksen.

Rufi ry on ottanut kevään aikana runsaasti kantaa Ukrainassa käytävään sotaan omassa Facebook-yhteisössään. Nopealla silmäyksellä on pääteltävissä, että yhdistys jakaa Venäjän-hallinnon kannan sodasta sellaisenaan.

Yhdistykselle ei ole mainittu yhteisössä yhteyshenkilöä. Yhdistyksen puheenjohtaja on Daria Skippari-Smirnoff.

Lähetimme yhdistykselle kolme kysymystä sen Facebook-yhteisön kautta. Julkaisemme niin kysymykset kuin vastauksetkin sellaisenaan.

Vastauksista ei selviä, kuka kysymyksiin on yhdistyksestä vastannut.

1. Yhdistyksen yhteisön perusteella on pääteltävissä, että kannatatte Vladimir Putinin hallinnon toimia Ukrainassa. Miksi?

– Valitettavasti olette väärässä. Teille on luotu valheellinen mielikuva jonka perusteella luulette Putinin olevan syypää ihan kaikkeen. Meillä on yhdistyksessä monenlaisia ihmisiä joilla on omia näkökulmia ja mielipiteitä. Olemme puolueettomia.

2. Mikäli Venäjällä on parempi asua kuin Suomessa, miksi asutte kuitenkin Suomessa?

– Tämä kysymys on jopa rasistinen. Eikö juuri sinun työpaikkasi väitä että sananvapaus on tärkeä asia!?? Miksi sitten haluat kaikkia toista mieltä olevia pois Suomesta? Kai ymmärrät miten typerältä ja absurdilta sinä ns. "toimittaja" kuulostat!? Sinuna miettisin alan vaihtoa, sillä toimittajan on oltava oikeasti puolueeton.

3. Mihin perustuu usko siitä, että venäläisten sotilaiden toiminta Ukrainassa pohjautuu nimenomaan siviiliväestön suojelemiseen? Useiden lähteiden perusteella käytäntö vaikuttaisi olevan aivan erilaista paikan päällä.

– Oletko koskaan käynyt Ukrainassa!? Meillä on jäseneitä joilla on sukulaisia siellä. Ihmisiä jotka ovat viime vuosina käyneet siellä. Muun muassa Mariupolissa asuvat kertoivat juuri ukrainalaisten käyttäneen sairaaloita, päiväkoteja, ostoskeskuksia, kouluja ja kerrostaloja varastona ja piilopaikkana. Nämä ovat luotettavia tietoja toisin kuin teidän Kiovasta haetut valheet jotka google translaiterilla on käännetty Suomeksi.

– Oletko koskaan kuullut mm. Käärmeensaaren rajanvartijoista tai Ghost of Kievista? Jep, kaikki rajanvartijat ovat elossa toisin kuin Ukraina väitti ja Ghost of Kiev on lentosimulaattorista kopioitu otos. Miksette edes korjaa nämä valheet?

Ghost of Kiev eli Kiovan haamu on länsimaisen median selvitysten perusteella yhdistelmä ukrainalaisista sotalentäjistä, jotka ovat puolustaneet maataan pudottamalla useampia vihollisen lentokoneita. Saksalaisen Deutsche Wellen mukaan "Kiovan haamuun" liittyy toki myös paljon julkaistua kuvamateriaalia, jotka ovat selvityksen perusteella tulkittavissa ukrainalaiseksi sotapropagandaksi.

Kiovan haamu ei tämänhetkisten tietojen mukaan yhdisty tietyksi yksittäiseksi sotalentäjäksi, vaan on yhdistelmä taistelutarinoista, joista osa on tapahtunut, osaa on kärjistetty ja osaa ei ole koskaan tapahtunutkaan. On ajateltu, että Kiovan haamu on luotu nostamaan ukrainalaisten taistelutahtoa.

Tarina Käärmesaaren rajavartijoista oli ensimmäinen sodan niin sanotuista ukrainalaisista sankaritarinoista. Ylen mukaan Ukrainan laivasto vahvisti 28. helmikuuta, että Käärmesaaren kaikki 82 rajavartijaa antautuivat venäläisille. Ensimmäinen versio oli tarina kolmestatoista rajavartijasta, jotka menettivät henkensä puolustautuessaan Venäjän-hyökkäykseltä – tämä ei siis pitänyt paikkaansa.

Mariupolin tilanteen osalta MTV uutisoi huhtikuussa, että paikallisia on auttanut piiloutumisessa paikkakunnan valtava terästehdas.

– Azovstalin tehdas on valtava ja siellä on niin paljon rakennuksia. Venäläiset eivät yksinkertaisesti voi löytää heitä (Ukrainan joukkoja), Oleh Zhdanov sanoi MTV:n mukaan Reutersille.

Kaikki Suomessa asuvat venäläiset eivät jaa yhdistyksen kantoja.

Iltalehti kertoo, että automielenosoitusta vastaan on julkaistu jo vetoomus sekä kannanotto, jossa asialla ovat Suomen venäjänkielisten demokraattinen yhteisö sekä Valko-Venäjän diaspora Suomessa.

Vetoomuksella halutaan tuoda esille, että Suomessa asuvat venäjänkieliset eivät tue Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

– Emme voi sallia, että tällaisten traagisten tapahtumien keskellä, Venäjän Ukrainan alueelle käynnistämän epäinhimillisen hyökkäyksen keskellä, Suomen kaupungit täyttyvät ihmisistä, joilla on yllään Venäjän sotilasunivormuja ja aggressiivisen hallinnon sotilaallisia symboleja, tiedotteessa todetaan.

Rufi ry kertoo Facebook-sivuillaan edistävänsä Suomen ja Venäjän välisiä ystävyyssuhteita. Sen sivuilla on 97 seuraajaa.

Rufi on ollut viime vuosina esillä muun muassa silloin, kun se tuki keskustan Paavo Väyrystä kevään 2018 presidentinvaaleissa. Tuolloin yhdistyksen piti alkujaan tukea perussuomalaisten Laura Huhtasaarta.

Skippari-Smirnovin Helsingin Sanomille antamien kommenttien mukaan "Huhtasaaren kriittiset kommentit Venäjän Ukraina-politiikasta käänsivät venäjänkielisten kannatuksen Väyryselle".

Uutista muokattu 3.5. kello 15.56: Korjattu väärä tieto siitä, että Rufin verkkosivut olisi hakkeroitu. Sivuston domain on vanhentunut ja se on sittemmin rekisteröity uudelle omistajalle.