Romukaupan uusi värikäs elämä Graffittilandiana

Vaasantielle entisen Rintamäen romukauppaan avataan toukokuussa sykähdyttävä ja värikylläinen katutaiteisiin painottuva näyttely Seinäjoki Graffittilandia.

Vaasa Graffittilandia avattiin 2021 kesällä ja sen järjesti Katukulttuuri Ry, joka on vaasalaislähtöinen katutason yhdistys. Yhdistyksen puheenjohtaja Aku Siikin idea saatiin toteuttaa vanhassa Wasalandiassa ja näyttely oli menestys. Se keräsi kahden näyttelykauden aikana yhteensä 15 000 kävijää ja sai myös laajaa mediahuomiota.

Vaasa Graffitilandia palkittiin helmikuussa Vaasassa vuoden 2021 kulttuuritekona ja sai kiitosta projektin ainutlaatuisesta, matalakynnyksisestä taidekokemuksesta, joka sopii koko perheelle. Siitä tuli myös Museoliiton hyväksymäksi museokorttikohde. Suuren suosion innoittamana Graffittilandia päätettiin laajentaa myös Seinäjoelle. Myös Seinäjoki Graffittilandiaan pääsee museokortilla.

Graffittilandiaan oli alkuvuodesta avoin taiteilijahaku ja entisen romukaupan seiniin spreijailee nyt graffitteja ihan luvan kanssa noin 40-50 taiteilijaa sekä Suomesta, että ulkomailta. Hakijoita oli paljon.

– On kaikenikäsiä-ja sukupuolisia taiteilijoita. Yritettiin valita tasapuolisesti, että tulisi mahdollisimman monipuolista taidetta, sekä graffittia ja muunkin kaltaista kuvataidetta. Myös jonkun verran 3D- installaatiota tulossa, kertoo Katukulttuuri Ry:n hallituksen jäsen Sandra Marins.

Niissä kiehtoo yllättävyys ja vaihtoehtoisuus.

Maria Björklund

Tarkoitus on maalata kaikki huoneet, seinät ja jopa katot. Työkaluina taitelijat käyttävät spraymaaleja, teloja, pönttömaaleja ja siveltimiä. Tai vaikka kaikkia sekaisin, koska taiteella ei ole rajoja.

– Taitelijat saavat tulla tänne ja valita huoneen ja seinän, ja mitä haluavat siihen tehdä. Jengi on arvostanut sitä, että täällä saa vapaat kädet, Marins sanoo.

Taitelijoille maksetaan matkat, asuminen ja ruokailu. Jälkikäteen taidenäyttelyn tuottoja jaetaan taiteilijoiden kesken.

Helsingistä tullut Maria Björklund haki taiteilijaksi ja tuli valituksi. Björklund kertoo, että monilla taiteilijoilla on mukanaan luonnoksia ja materiaalia, ja ajatus siitä, mitä aikoo Graffittilandiaan tehdä. Tilan tai seinän näkeminen saattaa synnyttää kuitenkin uuden ajatuksen ja idean, tai tila ei sovikaan alkuperäiseen suunnitelmaan.

– Paljon siis myös improvisaatiota sisältyy tähän juttuun, Björklund summaa.

Katutaide vaatii taitoa ja intohimoa. Maalaukset ovat usein näyttäviä ja värikkäitä.

– Olen tehnyt joitain vuosia katutaidejuttuja ja viehtynyt niihin. Niissä kiehtoo yllättävyys ja vaihtoehtoisuus. Lisäksi olen myös sarjakuvan- ja animaationtekijä. Animaatio tai kuvitus on työpödän ääressä istumista ja tämä sitten erilaista, fyysistä ja sosiaalistakin.

– Tänne tekemäni työ perustuu maalaukseen, jonka olen tehnyt jo 10 vuotta sitten. Kuva oli pieni ja värit erilaiset, mutta idea tuli sieltä, Björklund kertoo.

Kohta avattava hauska taidemuseo on kiinnostava kohde kenelle tahansa, jossa pääsee ihailemaan urbaanista kulttuuria laillisen graffitin muodossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat