Seinäjoki mukana Soolotalkoot-kampanjassa, jossa torjutaan vieraslajeja

Viimevuotiseen tapaan Seinäjoella talkoillaan taas kesällä valtakunnallisessa Soolotalkoot kampanjassa, joka kannustaa kiinnostuneita osallistumaan vieraslajien torjuntaan.

Seinäjoella talkoillaan komealupiinin ja jättipalsamin torjunnassa tänäkin kesänä. Soolotalkoiden ideana on, että osallistua voi matalalla kynnyksellä missä, milloin ja miten parhaalta tuntuu. Talkoilla voi omaksi iloksi tai osallistua viralliseen Soolotalkoot-kampanjaan, jossa aktiivisimmat torjujat ja toimeliaimmat yhteisöt palkitaan kunniakirjoin.

Komealupiinin leviämistä Seinäjoella ehkäistään ensisijaisesti keräämällä kauneimmat kukinnot maljakkoon. Täällä lupiinia saa kerätä kaikilta yleisiltä alueilta. Varo kuitenkin, ettet harhaile kukintojen perässä yksityispihoille, jotka saattavat rajoittua lupiinikasvustoihin.

Jättipalsami kitketään maasta juurineen, joten siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kaupungin mailla jättipalsamia voi kitkeä kaikilla alueilla. Yksittäiset kasvit voi polkea maahan ja murskata kukat sekä varret huolellisesti. Suuremmat määrät kerätään jätesäkkeihin. Älä kuitenkaan mene siementävän jättipalsamikasvuston sekaan, etteivät siemenet leviä vaatteissasi uusille alueille.

Miksi vieraslajeja torjutaan?

Haitalliset vieraslajit kuten komealupiini ja jättipalsami uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Komealupiini on kaunis, mutta valtaa nopeasti alaa esimerkiksi alkuperäisiltä niittykasveilta ja niistä eläviltä hyönteisiltä. Lupiinin siitepöly sisältää myrkyllistä alkaloidia, lupaniinia, joka saattaa haitata kimalaisten lisääntymistä. Lisäksi komealupiini vähentää hyönteisten kokonaismäärää ja vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi perhosiin, muurahaisiin ja kovakuoriaisiin.

Jättipalsami leviää tehokkaasti siemenistä. Yksi kasvi tekee tuhansia siemeniä, joita se sinkoaa useiden metrien päähän. Jokien varsissa hentojuurinen jättipalsami saattaa aiheuttaa eroosiota, koska sen juuret eivät sido kosteaa maaperää. Sadevesien myötä vesistöihin päätyvä maaperä voi olla uhka esimerkiksi kuoriutuville kalanpoikasille. Nämä molemmat voimakaskasvuiset vieraslajit tuovat haasteita myös metsien uudistamiseen tukahduttamalla puiden taimia.

Soolotalkoot-kampanja on käynnissä elokuun loppuun asti ja osallistua voit omassa pihapiirissäsi tai soolotalkookohteissa ympäri Suomea. Kerää kaveriporukka, viettäkää työkavereiden kanssa tyhypäivää tai talkoile soolona, kaikki tavat on sallittuja!

Lisätietoa saat Soolotalkoiden sivuilta: https://www.seinajoki.fi/soolotalkoot/