Golfin elitistinen stereotypia alkaa murentua, kun yhä nuoremmat ovat innostuneet lajista

Golf on alkanut nostaa suosiotaan yhä nuorempien keskuudessa, eikä lajin perinteiset stereotypiat pidä enää paikkaansa. Laji on tehokasta urheilua, joka sopii kaikille.

Golfin tavanomainen etiketti alkaa menettää perinteistä muotoaan, kun yhä nuoremmat ovat innostuneet golfin harrastamisesta.

– Olen laskelmoinut harrastajien keski-iän laskevan viidellä vuodella seuraavassa 10 vuodessa, peilaten viime aikojen kehitykseen. Erityisesti 30–40-vuotiaiden ikäryhmä on kasvanut meillä paljon, sillä ihmiset ovat juuri saaneet opinnot päätökseen ja alkaneet asettua aloilleen. Nykyajan kulttuurissa myös harrastuksille halutaan tehdä arjessa enemmän aikaa, sanoo Ruuhikoski Golfin toimitusjohtaja Keijo Mäenpää.

Nykyään laji nähdään mahdollisena kenelle tahansa, joka haluaa harrastaa ulkoilmassa ja kehittää omaa osaamistaan.

– Golfaamaan saa tulla kuka tahansa. Meillä käy kaikenikäisiä harrastajia sukupuolesta riippumatta ja jokaiselle löytyy opastusta, jotta pääsee hyvin lajista kiinni. Ei kannata pelätä, ettei kuuluisi joukkoon, Mäenpää toteaa.

Golfaamaan saa tulla kuka tahansa.

Golfiin liitetty stereotypia vain hienosti pukeutuneiden lajina on nykyään vanhentunut ja kentälle saa tulla tavallisissa, siisteissä vaatteissa.

– Pelaamaan saa tulla siisteissä vaatteissa, joissa ei lue mitään loukkaavaa tai oteta sen kummemmin kantaa esimerkiksi politiikkaan. Vaikka harrastamisen voi aloittaa tavallisilla lenkkikengillä, turvallisuussyistä suosittelemme kuitenkin golf-kenkien hankkimista, jos lajista innostuu, muistuttaa Mäenpää.

Golfin aloittaminen onnistuu monella eri tavalla. Green cardin eli niin sanotun golfin ajokortin suorittaminen on tavallisin tie aloittaa harrastaminen, sillä kurssilla opetellaan oikeaa tekniikkaa sekä pelaamisen turvallisuussäännöt.

– Voit joko suorittaa aloittelijoiden kurssin tai tulla vain rangelle kokeilemaan lyömistä. Meillä on myös kolmeväyläinen kenttä sellaisille, joilla ei vielä green cardia ole, joten siellä voi rauhassa harjoitella. Golf ei ole ilmainen harrastus, mutta alkuun pääsee edullisesti, kun kaikki välineet voi vuokrata, sanoo Mäenpää.

Lajin makuun pääsee helposti, mutta tekniikan opettelu saattaa viedä aikaa. Oman tavoitteet voi kuitenkin määrittää täysin itse.

– Tässä lajissa kärsivällisyys palkitaan ja toistoja vaaditaan paljon. On kuitenkin hienoa, että ei tarvitse kilpailla tai tulla joka päivä pelaamaan, sillä tason saa valita oman halun mukaan, kertoo Mäenpää.

Mäenpään mukaan golf on kuvitelmista huolimatta kovaa kuntoilua, jossa kehon koordinaatio on tärkeää.

– Laji saattaa näyttää videolla helpolta, mutta on oikeasti tehokasta urheilua. Jos menee koko kentän läpi, tulee käveltyä jopa 10 kilometriä omia tavaroita mukana vetäen. Myös lyömisessä koko vartalon hallinta ja suuret lihakset ovat isossa roolissa, hän summaa.