Kesä tuo jälleen mukanaan ulkoilmateatterin – "Tulossa on vihdoin lähestulkoon normaali teatterikesä"

Kesäteatteri on jo kauan ollut monille ihmisille yksi kesän kohokohdista, jota saatetaan odottaa koko vuosi. Nyt on jälleen lupa nauttia Etelä-Pohjanmaan tarjoamasta teatterikulttuurista täysin siemauksin.

Tänä kesänä Etelä-Pohjanmaan alueella on jälleen tarjolla paljon kesäteatterin tuomaa viihdettä. Peräseinäjoen kesäteatterin ohjaaja ja Pennihäät ry:n perustajajäsen Sari Viitasaari odottaa tulevaa kesää positiivisin mielin.

– Tulossa on vihdoin lähestulkoon normaali teatterikesä, jolloin kaikki uskaltavat tulla paikalle. Olemme jo nyt saaneet senioriryhmien lippuvarauksia enemmän kuin viime vuonna, hän sanoo.

Viime vuosien koronapandemia ja tämän kevään hintojen nousu ovat tuoneet yksittäiselle harrastajateatterille lisähaasteita. Myös ihmisten epävarmuus tulevaisuudesta sekä sairastumisen pelko ovat aiheuttaneet rekrytointivaikeuksia.

– Vuonna 2020 emme järjestäneet esityksiä ollenkaan, mikä oli tietenkin harmillista kaikille. Nyt yleinen hintojen nousu on huolestuttanut, mutta yhteistyökumppanimme ovat auttaneet meitä eteenpäin. Haasteellisesta maailmantilanteesta huolimatta olemme saaneet tänä vuonna uusia harrastajia mukaan, iloitsee Viitasaari.

Myös Ylistaron Jyrkän kesäteatterissa uskalletaan odottaa suurta yleisöä tänäkin vuonna.

– Meillä riitti onneksi viime vuonnakin yleisöä hyvin ja toivomme jälleen täysiä katsomoita, kertoo tämän kesän näytelmän ohjaaja Jaana Jokinen.

Harrastajakesäteatterin merkitys on suuri sekä katsojille että sen tekijöille. Viitasaari kertoo harrastajateatterin olevan työlästä, mutta tekijöilleen luova tauko muusta elämästä.

– Uskon, että synkkinäkin aikoina kesäteatteri tuo iloa ihmisten arkipäivään ja siihen haluamme pyrkiä. Myös meille tekijöille teatterin harrastaminen on henkireikä, johon me käytämme vapaa-aikamme mieluusti, sanoo Viitasaari.

Monesti näyttelijäkaarti koostuu lähes kokonaan paikallisista ihmisistä, joista osa on ollut mukana projekteissa jo alusta asti.

– Meidän näyttelijöistämme suurin osa on tämän kylän ihmisiä, joilla on tavalliset elämät teatterin ulkopuolella, toteaa Viitasaari.

Jokisen mukaan Ylistarossakin harrastajia on löytynyt ympäri maakuntaa.

– Näyttelijämme koostuvat täysin paikallisista ja onneksemme meillä ei ole ollut pulaa harrastajista, hän sanoo.

Peräseinäjoella toimivan Pennihäät ry:n kesäteatterinäytöksiä on nähty Aisamäellä jo yli 20-vuoden ajan. Tänä kesänä tarjolla on Antti Tuurin näytelmä Maakunnan mies.

– Maakunnan mies on lämminhenkinen komedia, jonka toivon piristävän ihmisiä tässä synkemmässäkin maailmantilanteessa, Viitasaari sanoo.

Jyrkän kesäteatterissa jatketaan draamateatterin linjalla, kun ohjelmistossa nähdään monivaiheinen Hallasuon kukka.

– Draamateatteri on vahvuutemme ja yleisön pyynnöstä teemme sitä lähes joka vuosi. Kyllä elämään mahtuu monia tunteita, toteaa Jokinen.

Seinäjoen seudun kesäteatteritarjontaa 2022

Törnävän kesäteatteri, Seinäjoki

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille

Teatteri Kajo, Kauhajoki

Akka katees ja Esimerkkikylä

Lappajärven kesäteatteri, Lappajärvi

Pesänjako

Orisbergin kesäteatteri, Isokyrö

Grand old Orisberg

Kalliojärven kesäteatteri, Isokyrö

Puhelinlangat laulaa

Onnelan kesäteatteri, Alahärmä

Mummon mökki

Jyrkän kesäteatteri, Kainasto

Hallasuon kukka

Aisamäen kesäteatteri, Peräseinäjoki

Maakunnan mies

Etusivulla nyt

Luetuimmat