Ylistaron kesämatkailumahdollisuudet laajenevat entisestään

Ylistarossa on paljon paikallisia kesämatkailukohteita, joissa vierailla tänäkin kesänä. Vanhojen suosikkien lisäksi tulossa on myös uutta tarjontaa majoituksen merkeissä.

Ylistarolainen juomatehdas Pirula aikoo laajentaa osaamistaan myös matkailuun ja elämyksiin. Määränpäänä on tarjota majoitusta ja panimokierroksia matkailijoille jo tulevana kesänä.

– Ostimme uudet, isommat tilat ja saimme mahdollisuuden laajentaa osaamistamme entisestään. Tänä kesänä on tarkoitus saada majatalon huoneet tarjolle sekä panimokierrokset ja myymälä auki vierailijoille, sanoo toinen yrityksen perustajista Petri Rintala.

Pidemmän tähtäimen tavoite on tehdä Pirulan tiloista isompi kokonaisuus, jossa olisi tarjolla kaikkea aina majoituksesta tapahtumiin.

– Tulevaisuudessa tarkoitus olisi antaa ihmisille mahdollisuus viettää meillä elämyksellinen kesäpäivä. Tavoitteena on saada tarjontaan panimokierros, baari ja kesäterassi, myymälä, esiintymislava, majoitusta sekä sauna, mutta kaikkea ei tälle kesää ehditä vielä toteuttaa, Rintala summaa.

Pirula on raivannut tietään suomalaisten tietoisuuteen palkituilla juomillaan ja omalla tyylillään tehdä asioita. Maailmantilanne on kuitenkin tuottanut heillekin vaikeuksia.

– Tuntuu, kuin kaikki alkaisi nyt pikkuhiljaa alusta, sillä eihän meillä perustamisen jälkeen ole tavallisia vuosia ollutkaan. Ensin korona ja nyt sota vaikuttavat suoraan meidän toimintaamme tuotepulana sekä mahdollisen viennin jälleenrakentamisen esteenä, kertoo Rintala.

Toivotaan, että ihmiset jatkavat kotimaan matkailua.

Petri Rintala

He ovat kuitenkin optimistisia ensi kesän suhteen.

– Eiköhän se tästä hiljalleen taas lähde liikkeelle. Toivotaan, että ihmiset jatkavat kotimaan matkailua, vaikka mahdollisuus olisikin päästä ulkomaille, Rintala toteaa.

Myös Raija-Maija Ikolan omistama Maijan Wanha Navetta on auki vierailijoille tänä kesänä. Ikola on pitkän linjan huonekalu- ja kipsipatsasentisöijä, jonka pihamaalta löytyy tunnelmallinen navetta täynnä kirppisaarteita. Kirpputorin perustaminen lähti unelmasta, jossa työpaikka sijaitsee pihamaan toisella puolella.

– Olen tehnyt 12-vuotta reissuhommia ja ne loppuivat 2017. Silloin syntyi idea työpaikasta, joka olisi lähellä kotia, Ikola kertoo.

Ikola etsi sopivaa taloa muutaman vuoden, kunnes Ylistaron Kylänpäästä löytyi vuonna 1906 rakennettu talo ulkorakennuksineen. Pihamaalla oleva navettarakennus sai remontin jälkeen uuden elämän.

– Kunnostan ja myyn vanhoja tavaroita, joista monet itseasiassa tulivat tämän talon mukana. Intohimoni on kaikessa vanhassa ja sen uudelleen hyödyntämisessä, sanoo Ikola.

Tammikuussa Ikola aloitti matkailualan ammattitutkinnon opinnot Ähtärissä, joista hän on saanut valtavasti lisäinspiraatiota omaan yritysideaansa. Tarkoituksena on myös aloittaa majoitustoimintaa lähivuosina, kun opinnot ovat loppusuoralla.

– Minulla ja ystävälläni on suunnitelmissa aloittaa majoitustoimintaa vähän matkan päässä sijaitsevaan, vuonna 1887 rakennetun pohjalaistalon yläkertaan. Paljon on kuitenkin vielä tekemistä asian eteen, kertoo Ikola.

Ikola sanoo pyöritelleensä ideaa kartasta, jossa esiteltäisiin kaikki Ylistaron kesäelämyspaikat. Hän kokee alueen kasvavan juuri paikallisten yrittäjien voimalla.

– Onhan meillä täällä matkailijoille jo vaikka mitä. Esimerkiksi Wanha Markki, Kriikun Myllykahvila ja 4H-elämysmaailma ovat olleet jo kauan ihmisten lempipaikkoja. Nyt Pirulan laajentaminen sekä omat tulevaisuuden majoitussuunnitelmani antavat ihmisille yhä enemmän syitä tulla käymään, sanoo Ikola hymyillen.

Hän uskoo paikallisten yritysten tavoitteiden olevan samat ja kaikki pyrkivät tukemaan toisiaan.

– Kyllä me kaikki pyrimme vinkkaamaan kävijöille alueen muistakin yrityksistä. Ylistarossa on kesätekemistä ja katseltavaa päiväksi tai pariksi, Ikola sanoo.