Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhlakuvauksen trendit ovat kokeneet muutoksia viime vuosina, mutta paperikortit ovat yhä kovassa huudossa

Juhlien ikuistaminen on jo tuttu perinne, mutta asiakkaiden kuvaustoiveissa on tapahtunut muutoksia vuosien varrella.

Kesä pitää kiitoskorttikuvien valokuvaajat ja teettäjät kiireisinä, kun juhlakausi alkaa. Nykyään yhä useammat juhlakuvat otetaan ulkona tavallisen studion sijaan.

– Kyllä 90-luvun klassikko eli studiokuvaus on selkeästi jäänyt miljöökuvausta vähemmälle. Sanoisin, että nykyään jopa 80 prosenttia juhlien kiitoskorttikuvista otetaan ulkona tai jossakin kauniissa rakennuksessa studion sijaan, toteaa valokuvaliike Foto Forman omistaja Jarkko Ketelä.

Myös Seppälän valokuvaamossa samansuuntainen muutos on huomattu.

– Kyllä meilläkin monet asiakkaat haluavat kuvat ulkona, kauniissa ympäristössä, mutta perinteisiä studiokuviakin vielä otetaan, sanoo valokuvaaja Netta Hautamäki.

Virallisten valokuvausfirmojen lisäksi itse otetut kuvat ja freelancer-valokuvaajien palkkaus on yleistynyt paljon digitalisaation myötä, mikä omalta osaltaan on vienyt miljöökuvauksen trendiä eteenpäin.

– Paljon kuvia otetaan itse tai sitten hommataan freelancer-yrittäjä, jolla ei sitten usein olekaan omaa studiota ja ainut vaihtoehto on ottaa kuvat ulkona, Ketelä sanoo.

Hautamäki toteaa myös itseotettujen kuvien kyllä lisääntyneen lähivuosien aikana. Hän ei kuitenkaan näe muutosta negatiivisena, sillä kuvien teettäminen jää kuitenkin yrittäjille.

– Meiltä voi joko ottaa koko paketin, eli valokuvaus ja korttien teettäminen tai sitten voimme yhtä hyvin teettää kortit asiakkaan omista kuvista, hän sanoo.

Kaikki perinteinen ei kuitenkaan ole muuttunut, sillä paperiset kiitoskortit ovat edelleen asiakkaille ja niiden saajille tärkeitä muistoja.

– Ei ole kauheasti tullut vastaan vielä digitaalisia kiitoskortteja, että kyllä ne paperiset ovat pintansa pitäneet hyvin. Monet haluavat laittaa kortit esille muistoksi ja digitaalinen kortti hukkuisi kaiken muun joukkoon, Hautamäki toteaa.

Ketelän mukaan nykyajan korttitrendi kuitenkin on, että esimerkiksi rippi- ja yo-juhlissa kortit jaetaan jo itse juhlassa, kun vieraat ovat lähdössä.

– Jälkikäteen postittamisesta on pyritty kyllä hiljalleen pois, koska aikaa ja vaivaa säästyy. Häiden kanssa yhä edelleen postittaminen on yleisempää, koska niitä kuvia harvemmin otetaan etukäteen, hän sanoo.

Myös Hautamäki suosittelee asiakkaita teettämään kuvat aikaisemmin, jotta postittamiskuluissa säästyy. Kaikki eivät kuitenkaan juhlien järjestämiseltään ehdi ennakoimaan.

– Todellisuudessa voisi kuitenkin sanoa, että ennen juhlia kuvassa käyvät ne onnekkaat, jotka ehtivät, naurahtaa Hautamäki.