Koronavuodet lukiossa päättyvät lauantain lakitukseen

Tämän vuoden ylioppilaat ovat käyneet lukion lähes kokonaan koronan jyllätessä. Vihdoin on tullut aika sulkea yksi kappale, kun he saavat painaa lakit päähänsä lauantaina.

Tulevien ylioppilaiden tie tähän päivään on ollut erilainen totutusta. Seinäjoen lukiosta valmistuva Casper Ikkala on onnellinen, että saa juhlistaa valmistumistaan normaaleissa olosuhteissa.

– Lakin saaminen tuntuu siltä, että olen todella suorittanut jotain. On hienoa, että lakitusjuhla voidaan järjestää normaalisti, sillä on tässä koronan kanssa jo kamppailtu tarpeeksi, hän toteaa.

Ikkalalla on tiedossa tavalliset juhlat kotona, joiden järjestämiseen koko perhe on osallistunut.

– Meillä on tulossa sopivan kokoiset juhlat kotona, niin kuin yleensä. Ollaan koko perheen voimin osallistuttu järjestämiseen siivoamalla ja leipomalla, hän sanoo.

Tänä vuonna valmistuvat aloittivat koulun vuoden 2019 syksyllä, joten normaalista lukioajasta ei kauaa ehditty nauttia ennen poikkeusoloja.

– Onhan minulla varmasti ollut hieman erilainen lukiokokemus kuin aikaisemmilla ylioppilailla. Etäopetuksessa oli puolensa ja välillä se oli ihan kivaakin, mutta useimmiten kaipasi kavereita ympärilleen, Ikkala sanoo.

Lakin saaminen tuntuu siltä, että olen todella suorittanut jotain.

Lukiossa on kuitenkin saatu järjestettyä kaikki suurimmat tapahtumat ja kokemukset koronasta huolimatta.

– Parhaiten mieleeni on jäänyt vanhojentanssit ja penkkarit, jotka pystyttiin onneksi järjestämään lähes normaalisti, Ikkala kertoo.

Nykyään kirjoitusten lopputuleman arvo nousee joka vuosi todistusvalinnan vuoksi ja kirjoitettavia aineita aletaan miettiä jo ensimmäisestä lukiovuodesta asti.

– Kyllähän meille ekalla luokallakin jo saatetaan vinkata, että tällaisia kysymyksiä on usein kirjoituksissa tai kehotetaan miettimään, mitä aineita haluaisi kirjoittaa. Uskon silti, etteivät läheskään kaikki tiedä vielä alussa mihin haluaa opiskelemaan lukion jälkeen ja mitä aineita sitä varten olisi hyvä olla kirjoitettuna, Ikkala toteaa.

Todistusvalinnasta on käyty paljon keskustelua sen käyttöönoton jälkeen ja mielipiteet jakautuvat sekä puolesta että vastaan.

– En osaa sanoa ajasta ennen todistusvalintaa, mutta kieltämättä tuntuisi rankalta alkaa heti kirjoitusurakan jälkeen miettimään pääsyko-

etta, Ikkala toteaa.

Vaikka paineet kirjoituk-

sissa onnistumiseen ovat nousseet todistusvalinnan myötä ja suunnittelu aloitetaan ajoissa, Ikkalalla itsellään osa kirjoitettavista aineista selvisi vasta kolmantena vuonna. Hän ei kuitenkaan halunnut stressata asiaa liikaa.

– Päätin aika lennosta kirjoittaa maantiedon ja yhteiskuntaopin, joiden kurssit kävin kaikki vasta abivuonna. Sain kuitenkin näistä paremmat arvosanat kuin muista aineista, joten ei haittaa, vaikka mieli välillä muuttuukin, hän naurahtaa.

Ikkala jatkaa taivaltaan armeijaan jo heinäkuussa, mutta juuri varmistunut opiskelupaikka odottaa jo takataskussa.

– Pääsin suoraan todistuksella opiskelemaan konetekniikkaa Jyväskylään, mistä olen todella iloinen. Ei tarvitse armeijan jälkeen murehtia tulevaisuudesta, hän toteaa hymyillen.