Remontti vei Seinäjoen paikallisliikenteen pysäkit keskustaan

Asemanseudun ykkösvaiheen rakentaminen käynnistyi toukokuun lopussa. Rakentaminen vaikuttaa paikallisliikenteeseen lähtölaitureiden siirtämisen kautta ja matkakeskuksen pysäköintiin laajemmin.

Asemanseudun uudistaminen on aloitettu ja työmaan kuorma-autoralli on käynnistynyt. Maata ajetaan pois ja soraa tilalle, joten kuorma-autoliikenne on työmaalla jo käynnissä, vaikka varsinaiset maansiirtotyöt ajoittuvat syksylle.

– Työ on aloitettu purkutöillä ja lyömällä rataa vasten pontteja, joilla tuetaan ratarakenteita. Se vie pari-kolme viikkoa. Syksyllä työ jatkuu turvalaitekaapeleiden siirtämisellä radan varteen, kertoo kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa Seinäjoen kaupungilta.

Vanha linja-autokenttä on matkakeskuksen parkkikäytössä elo-syyskuulle saakka, jolloin se suljetaan liikenteeltä. Kaukoliikenne on siirtynyt matkakeskuksen pohjoispuolelle, jossa myös Matkahuolto nykyään sijaitsee.

– Luonnollisesti rakentamishanke on muuttuvien liikennejärjestelyiden ja pysäköinnin osalta haastava, mutta asukkailla on hyvin tietoa tilanteesta ja pyrimme tiedottamaan aktiivisesti, mitä alueella tapahtuu. Pysäköintiä koskien on hyvä muistaa, että Toriparkissa on aina vapaata tilaa ja matkaa sieltä asemalle on vain parisataa metriä, vinkkaa Takamaa.

Seinäjoen paikallisliikenteen lähtöpiste on viikon verran ollut matkakeskuksen sijaan keskustassa, kun asemanseudun rakentamisen ensimmäinen vaihe käynnistyi ja matkakeskuksen alue suljettiin liikennöinniltä. Muutokset eivät vaikuta linjojen reitteihin muutoin, kuin lähtölaiturin sijainnin osalta.

– Paikallisliikenteen lähtölaiturit on siirretty Koulukadulle, Kauppakadun ja Kirkkokadun tieosuuksille. Merkittyjen laiturien sijaan käytössä on nyt neljä lähtöaluetta. Käytännössä tämä vaatii matkustajilta tarkkuutta, kun haluttu linja ei lähde aina tietyltä laiturilta, vaan annetulta alueelta. Kannattaa siis tarkistaa auton linjakilvestä tai kuljettajalta, että nousee oikein linjan kyytiin, kehottaa markkinointi- ja digivastaava Jukka Sarho Härmän Liikenne oy:ltä.

Muutos on paitsi tuonut paikallisliikenteen keskustaan, myös sujuvoittanut linjojen kulkua.

– Laiturien siirtyminen Koulukadulle alueiksi nopeuttaa linjojen välistä matkustajavaihtoa, kun kaikki linjat ovat samalla alueella. Tämä auttaa pysymään aikatauluissa paremmin, sanoo Sarho.

Muutos on otettu asiakkaiden keskuudessa hyvin vastaan.

– Palaute on kuljettajien mukaan ollut hyvää ja asiakkaat ovat omaksuneet tämän seuraavat vuodet jatkuvan käytännön hyvin. Tavallaanhan nyt paikallisliikenne on siellä, missä sen kuuluukin olla, keskustassa. Asemalle ei ole matkaa Koulukadulta kuin parisataa metriä ja esimerkiksi Härmän liikenne on hakenut ELY-keskukselta reittimuutoksia kaukoliikenteeseen niin, että matkaketju linjalta toiseen etenee vaivatta ja asiakkaiden kannalta sujuvasti, selvittää Sarho.

Asukkaille avautuu tilaisuus kertoa Seinäjoen paikallisliikenteen kehitystoiveita asiakaskyselyn kautta.

– Kesällä tarkastellaan paikallisliikenteen kehittämistä tarkemmin. Asiakaskysely toteutetaan nyt parin vuoden tauon jälkeen, ja sen tulokset huomioidaan kehitystyössä. Seinäjoella on kesäisin supistettu vuoroja niin, että esimerkiksi viikonloppuisin ei ajeta linjoja lainkaan. Tähän on asukkailta toivottu muutosta sekä lauantain että sunnuntain osalta. Syksyllä paikallallisliikenteeseen pyritään tekemään palautteita silmällä pitäen pieniä muutoksia aikatauluihin sekä reitteihin niin, että ne palvelisivat kaupunkilaisia paremmin, kertoo Sarho.

Asemanseudun ensimmäinen vaihe, johon kuuluu perhekeskus Aallokko, pysäköintitalo ja toimistorakennus, valmistuu vuonna 2024. Asuntorakentamisen osalta toteutusaikataulu on tätä pidempi.

Kaupunki tiedottaa matkakeskuksen pysäköinnin muutoksista

P3-alueelle jää käyttöön kesän ajaksi noin 1,5 riviä nykyisistä autopaikoista.

Kaupunki suosittelee autolla saapuvia junamatkustajia pysäköimään Toriparkkiin. Keskustorille nousevasta porraskäytävästä on noin 250 metrin ja noin 3 minuutin kävelymatka Matkakeskukseen. Toriparkkiin sisäänajo tapahtuu Puskantien ja Koulukadun risteyksestä.

Ympäri vuorokauden avoinna olevaan Toriparkkiin pysäköidessä pysäköinti maksetaan jälkikäteen toteutuneen pysäköintiajan mukaan, eikä pysäköinnin kestoa tarvitse tietää ennakkoon. Toriparkin vuorokausihinnoitteluun on tehty muutos. Ensimmäisen vuorokauden hinta on yhä 12 euroa, mutta seuraavien vuorokausien hinta laskee 6 euroon vuorokaudessa. Pysäköinnin tuntihinta on 1,50 euroa.

Korvaavaa tilapäistä paikoitusta tehdään kesän ajaksi myös Matkakeskuksen entiselle linja-autokentälle, eli P3-alueen viereen. Nämä korvaavat paikat poistuvat kuitenkin käytöstä loppukesästä tai alkusyksystä, kun asemanseudun rakentaminen koko kentän alueella alkaa.

Matkakeskuksen pohjoispään P1-pysäköintialueella on uusia pysäköintiruutuja ja kaukoliikenteen bussilaituri.

Suora jalankulkuyhteys P3-pysäköintialueelta asemalaiturille poistuu rakennustöiden edetessä. Jalankulkuyhteys asemalaitureille kiertää Matkahuollon rakennuksen päädyn kautta Matkakeskuksen sisäpihalle. Esteetön yhteys edellyttää kiertämistä tontin Ruukintien kautta. Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella pysäköiviä suositellaan käyttämään aseman sisäpihan tai pohjoispään pysäköintialueita, joista löytyy liikkumisesteisten autopaikkoja. Jalankulkuyhteyksien muutoksista opastetaan alueella.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat