Peruskoulunsa päättävä Miska Koivisto tähtää palomieheksi

Opiskelut loppuvat ja kesäloma alkaa. Peruskoulun päättävillä on muutoksen aika.

Koulujen päättymistä edeltävän viikonlopun ilma on kesäinen. Peruskoulun tänä vuonna päättävä Miska Koivisto parkkeeraa skootterinsa uimarannan parkkipaikalle, istahtaa auringonpaisteeseen ja ryhtyy kertomaan suunnitelmistaan.

– Hain perustason ensihoitajaksi. Ammattikouluun. Tai no, kokeilen kaksoistutkintoa. Jos ei onnistu, voi jättää lukion pois, Koivisto sanoo ensimmäisenä.

Nyt pitäisi siis olla tiedossa, mitä lähitulevaisuudelta haluaa. Yhteishaku on tehty ja kesän jälkeen suunnataan toisen asteen koulutukseen.

– Urasuunnitelmia on ensihoitajan ammattiin liittyen. Pyrin pääsemään koulutukseen, jotta myöhemmin, kun täyttää 18 vuotta, olisi helpompi päästä pelastusopistoon. Sitä kautta sitten palomieheksi, Koivisto täsmentää omia päämääriään.

– Sinne tarvitaan peruskoulu ja toisen asteen koulutus. Mun tapauksessa siis ensihoitajakoulutus pelastusopiston pohjalle.

Hyvät fiilikset jäi peruskoulusta ja yläasteesta erityisesti.

Tulevaisuuden muotoutumisen lisäksi ilmassa on myös haikeutta. Peruskoulun päättyminen tietää sekä yhdeksän vuoden tutun ja turvallisen opiskelun että kolmen vuoden aikaisen yhdessäolon loppumista oman luokan kanssa.

– Hyvät fiilikset jäi peruskoulusta ja yläasteesta erityisesti. Oli mukava luokka. Siinä meni viimeiset kolme vuotta aika näppärästi, Koivisto muistaa hymyillen.

Mukavien muistojen lisäksi peruskoulun tarjoamista opeista on hyötyä itse kunkin jatkon osalta.

– Sai hyvät eväät lähteä eteenpäin. Ihan koulunkin kannalta, ei vain kavereiden.

Ennen toisen asteen opintojen alkamista, on kuitenkin kesä. Joku tekee kesätöitä, toinen vain ottaa rennosti ja lomailee.

– En saanut kesätöitä, vaikka moneen paikkaan hain, Koivisto kertoo omasta tilanteestaan.

– Hain töitä vaan, että saisin kesäksi tekemistä, en sen kummemmin yrittänyt hyötyä jatkosuunnitelmien kannalta.

Kesätöiden puuttuessa on kuitenkin enemmän aikaa keskittyä omiin harrastuksiin. Expiration-nimisessä bändissä Minerva Virkamäen, Aleksi Naamangan, Lauri Hirsimäen ja Jimi Andströmin kanssa soittava Koivisto avaa myös kesän treenisuunnitelmia.

– Treenejä kyllä on, keikoista en osaa sanoa. Joku bändistä yleensä ehdottaa, että mennäänkö soittamaan ja treenaamaan, mutta bändikämppä pitää varata noin viikkoa ennen, hän kertoo.

Tulossa on siis mukava, tekemisentäyteinen kesäloma ilman töitäkin. Syksyllä vastassa puolestaan ovat toisen asteen opinnot ja uudet tuulet.