Munakkalaisilla on oma kyläjuna, jonka kyytiin pääsee ensimmäistä kertaa tänä kesänä

Ilmajoen Munakantien varteen ilmestyi viime kesänä Ari Ketelän perustama kesäkioski. Tänä kesänä kesäkioski Plassi saa rinnalleen kaksivaunuisen kyläjunan, joka kuljettaa asiakkaita kioskille ja takaisin.

Muutama vuosi sitten Ilmajoen Munakkaan paluumuuttanut Ari Ketelä toteutti viime vuonna idean kesäkioskista. Ketelä ajatteli, että kioski pienessä maalaiskylässä olisi hyvä ja erilainen idea.

– Ajatus muhisi eteenpäin ja ajattelin, että miksipä sitä ei kokeilisi, Ketelä kertoo.

Kesäkioski aukesi ja ihmiset löysivät kesän aikana hyvin uudelle kioskille.

– Jo alunperin oli kioskista positiiviset ajatukset mutta täytyy sanoa, että odotukset ylittyi ja positiivisesti yllätyin asiakkaiden määrästä, Ketelä kertoo.

Uskon, että tässä on jonkunsorttista elämystä.

Kioskin auettua sana levisi ja paikalle löysivät Munakan kyläläisten lisäksi ohikulkijat, lähikyläläiset ja Ketelän iloksi myös Seinäjoelta asti tultiin piipahtamaan kioskilla.

Maantien vieressä olevalta kioskilta avautuu kaunis peltomaisema ja paikka onkin saanut kehuja. Kioski on keskeisellä paikalla ja sinne on helppo tehdä lähikyliltä esimerkiksi pyörälenkki tai moottoripyörälenkki.

– Uskon, että tässä on jonkunsorttista elämystä, kun tämä on hieman normaalista poikkeava paikka pysähtyä näin maaseudun rauhassa, Ketelä pohtii kioskin saamasta suosiosta.

Viime kesänä Ketelällä oli idea vuokrata kaupunkijuna viikonlopuksi, mutta aikataulujen takia ajatus ei silloin toteutunut. Selvisi kuitenkin, että juna oli myynnissä ja Ketelälle tuli ajatus, että juna sopisi hyvin jatkoksi kioskitoimintaan. Ketelä teki kaupat ja nyt kioskin ohessa on kaksivaunuinen kyläjuna.

Ketelä kertoo, että ajatuksena on ottaa juna silloin tällöin kauniille kesäpäiville liikenteeseen. Junaan mahtuu noin 30-40 henkilöä ja junan aikatauluista ilmoitetaan etukäteen. Kesäjunan idea on, että junalla pääsee Plassi- kioskille ja takaisin. Juna liikkuu aluksi Munakan lisäksi lähikylissä Halkosaaressa ja Heikkilänmäellä.

Ensimmäinen kesäjuna-ajelu on jo Munakassa tehty kun juna on ajeluttanut Munakan pieniä päiväkotilaisia kesäkioskille jäätelölle.

Plassi aukeaa 4.6 ja suunnitelmissa on järjestää erilaisia tapahtumia kesän aikana. Kioski on vilkkaan polkupyöräreitin varrella ja Ketelällä on suunnitelmissa myös lisätä kioskin yhteyteen polkupyöräilijöille pieni huoltopiste, josta löytyy tavallisimpia työkaluja pyöräilijöiden käyttöön.

Kesäkioskia pidettiin viime vuonna auki lokakuun puolelle asti ja Ketelä kertoo, että tänäkin kesänä muuntaudutaan sen mukaan, paljonko käy väkeä ja auki ollaan sitä mukaa, miltä näyttää.

– Kioski ei ole pelkästään munakkalaisten paikka, naapurikyläläiset ja kaikki muutkin ovat tervetulleita kioskille asioimaan. Facebookin ja Instagramin kautta voi seurata kioskin tapahtumia ja tunnelmaa, ja myös kyläjunan aikatauluja ja reittejä, Ketelä vinkkaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat