Älä tee ainakaan tätä virhettä, kun lähdet kotoa mökille! – Asiantuntija neuvoo, miten lähdet lomalle turvallisesti

Ennen mökkireissua koti kannattaa jättää siihen kuntoon, ettei takaisin palatessa odota ikävä tai ikäviä yllätyksiä. Rakennusyhtiö JM Suomen Sirpa Plyhm huomauttaa, että jopa ulos jätetyt parvekekasvit saattavat houkutella varkaita kylään.

– Usein ajatellaan, että ilmastointia ei tarvitse pitää päällä asunnosta poissa ollessa. Kuitenkin ilmastoinnin sulkeminen saattaa aiheuttaa kosteutta huoneistoon. Samalla on hyvä katsoa, että pyykki- ja astianpesukoneiden hanat ovat varmasti kiinni, jotta mahdollisen vesivahingon riski pienenee, Plyhm sanoo JM Suomen tiedotteessa.

Sähkölaitteet kannattaa laittaa pois päältä mahdollisen kovan ukkosen varalta. Ja sitten ovat ne ulkokasvit, joiden hyvinvointia kannattaa seurata samaten tarkasti.

– Sisäkasvien lisäksi kannattaa varmistaa parveke- ja pihakukkien hoito ja kastelu loma-aikana. Huonokuntoiset ja kuivuneet kasvit parvekkeella nimittäin voivat kieliä siitä, ettei asunnossa olla oleskeltu vähään aikaan. Tämä taas saattaa houkuttaa varkaita, Plyhm neuvoo.

Myös postikasat voivat houkutella kutsumattomia vieraita.

– Kerrostalossa kannattaa asunnon väliovi jättää raolleen, jotta postit mahtuvat hyvin luukusta, Plyhm sanoo.