Aloite vegaaniruoasta meni läpi - ”Onhan tästä tullut kaupungille imagohaittaa muualla Suomessa”

Seinäjoen kaupunginvaltuusto on päättänyt hyväksyä vuonna 2020 tehdyn aloitteen vegaaniruoan tarjoamisesta Seinäjoen kouluissa.

Nuorten aloite vegaaniruoan tarjoamisesta hyväksyttiin Seinäjoen kaupunginvaltuustossa 30.5. Tämä tarkoittaa, että Seinäjoen kaupungin ruoka- ja siivouspalvelut aloittaa vegaaniruuan tarjoamisen kouluissa syyslukukauden 2022 aikana.

– Kiva, että tästä päästään vihdoin eteenpäin, toteaa Seinäjoen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Alisa Torkko.

Aloite on ollut käsittelyssä yli kaksi vuotta, mikä on ollut pettymys aloitetta kannattaville nuorille. Torkko kokee aloitteen menneen läpi tällä kertaa, sillä Seinäjoki on kohdannut valtakunnallista mediahuomiota asian tiimoilta.

– Onhan tästä tullut kaupungille imagohaittaa muualla Suomessa. Vielä tämänkin vuoden puolella asiasta on vitsailtu negatiivisesti Ylen aamuradiossa, hän sanoo.

Vuonna 2021 tehdyn kyselyn perusteella vegaaniruoan syöjiä olisi Seinäjoen kouluissa 43 kappaletta.

– Kyselyä tehtiin vain viikon ajan ja varmasti moni ei ehtinyt siihen vastata. Uskon, että halukkaita voisi olla enemmän ja määrän kasvavan tulevaisuudessa, toteaa Torkko.

Vegaaniruokavaliota noudattava henkilö ei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita. Kasvissyöjät perinteisesti eivät käytä lihaa ja kalaa ruokavaliossaan, maitotuotteiden ja kananmunan käyttö vaihtelee yksilöittäin.

Päätöksessä vegaaniruoan saamiselle asetettiin ehdot huoltajan suostumuksesta sekä todistuksesta terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa. Vaikka Torkko on tyytyväinen aloitteen läpi menemiseen, hänestä ruoan saaminen on silti tehty liian hankalaksi.

– Toiselta asteelta valmistutaan yleensä 18 tai 19-vuotiaina, joten huoltajan suostumus vaikuttaa hölmöltä. Monet saattavat asuakin jo omillaan. Erityisruokavaliota noudattavat ovat yleensä itse jo todella paljon muita enemmän valveutuneita syömisestään ja tarvittavista ravintoaineista, joten terveydenhoitajan palveluiden kuormittaminen entisestään on hieman turhaa, hän toteaa.

Mikäli vegaaniruokailijoiden kokonaismäärä koko kaupungissa laskee alle kymmeneen, vegaaniruoan tarjonta arvioidaan uudelleen. Vegaaniruokaan pätee samat säännöt kuin muihin erityisruokavaliohin. Jos ruokaa ei ole syöty kahteen viikkoon ilman pätevää syytä, se lopetetaan.

Alkuperäisessä aloitteessa oli mukana myös kasvisruoan lisääminen kouluihin ilman lääkärintodistusta, jota on alettu toteuttamaan.

– Tästä olemme todella iloisia, että kasvisruokaa on nyt tarjolla kaikille halukkaille ilman mitään todistuksia tai lupia ja se onkin ollut suosittua, kertoo Torkko.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat