Silver Sharks toi tuplakultaa Seinäjoelle

Kilpacheerleadingin erikoisseura Seinäjoki Silver Sharks nappasi kaksi ykkössijaa Vantaalla järjestetyissä Super 4-5 kilpailuissa. Sekä aikuisten joukkue Radical että junnujoukkue Wicked sijoittuivat ensimmäiselle sijalle omissa sarjoissaan.

Aikuisten joukkuetta Radicalia valmentava Riikka Aalto kertoo, että Seinäjoen menestyksen taustalla oli joukkueen yhteinen halu ja päämäärä saada kultaa. Joukkueeseen kuuluu 36 eri-ikäistä harrastajaa ja joukkuetta valmentaa Aallon lisäksi Camilla Heinonen.

– Ollaan tehty kovasti töitä ja vaikka koronan takia ollaan oltu hieman tuuliajolla ja harjoitteluhallikin välillä kiinni, meillä on ollut yhteinen palo voittaa ja tehdä parhaamme, Aalto kertoo.

Cheerleading on lajina yhdistelmä akrobatiaa ja stuntteja, erilaisia ylösmenoja, korkeita heittoja ja näyttäviä pyramideja. Myös kannustushuudot kuuluvat vahvasti lajiin.

Aalto kertoo, että laji on vauhdikas ja haastava, mutta samalla palkitseva. Silver Sharkseissa turvallisuus ja terveys on kaiken a ja o ja harjoituksissa kaikki asiat rakennetaan alkeista lähtien.

– Tämähän on äärettömän vaarallinen ja haastava laji. Olemme ilman suojavarusteita ja heittelemme ihmisiä. Luottamus joukkueen jäsenten välillä täytyy olla saumaton.

– Tässä pitää olla syvä kunnioitus ja luottamus toista kohtaan. Esimerkiksi heitoissa sun pitää vain luottaa, että sut otetaan kiinni.

Radical treenaa kisakaudella kolme kertaa viikossa ja lajiin kuuluu myös viikonloppuleirejä ja ulkopuolisten valmentajien vetämiä leirejä. Laji vaatii sitoutumista ja myös omatoimitreenaamista. Lihaskunto on oltava jokaisella kohdallaan ja harjoituksiin kuuluu myös kehonpainotreenausta ja kuntopiiriä.

– Tämä on erittäin fyysinen laji, Aalto kertoo.

Radical- joukkueessa harrastava Patrik Särkelä on harrastanut lajia yli kahdeksan vuotta. Särkelä on valittu myös Suomen maajoukkueeseen ja on voittanut tänä vuonna Floridassa järjestettävissä kisoissa MM-pronssia.

– Yläasteella liikuntatunnilla oli lajiesittely ja kaverin kanssa mentiin katsomaan.Valmentaja pyysi mukaan ja mentiin sitten farkut jalassa kokeilemaan, Särkelä naurahtaa.

– Oli superhauskaa ja sen jälkeen olen pysynyt lajin parissa.

Särkelä on luonnollisesti iloinen Seinäjoen menestyksestä ja kertoo, että joukkueessa on taitavia harrastajia ja hyvä yhteishenki.

–  Lajissa kisat on parasta. Koko joukkue sitoutuu ja treenaa ja tekee valtavasti töitä kerran vuodessa oleviin pääkisoisin. Sitten ollaan kisoissa kaksi ja puoli minuuttia matolla, niin koko vuoden työ tulee jokaiselta urheilijalta siihen hetkeen, Särkelä kuvailee.

– Kisoissa näytetään, että tähän me pystytään ja se vetää joukkuehenkeä enemmän yhteen. Tämä on laji, jossa pystyy kehittymään ihan loputtomasti.

Särkelä kertoo, että täydellisellä cheerleaderilla on voimaa, akrobatiataitoa ja venyvyyttä, hyvä kehonhallinta. Cheerleaderilla täytyy olla myös innostavaa energiaa ja esiintymishalua. Lisäksi pitää olla tiimitaitoinen ja keskittyä joukkueena onnistumiseen, eikä vain yksilösuoritukseen. Särkelä sanoo, että myös miehiä tarvitaan parin lajiin enemmän tuomaan voimalla näyttävyyttä ohjelmiin.

Cheerleading sopii kenelle tahansa lajista kiinnostuneella. Aalto painottaa, että lajia ovat tervetulleita kokeilemaan kaikki ja rohkaisee kokeilemaan, jos laji yhtään kiinnostaa.

– Edes yläikärajaa meillä ei ole. Meille mahtuu kaikenikäistä, -kokoista ja -kuntoista harrastajaa.