Piirin alue kehittyy kovaa tahtia – ”Tavoitteena luoda Seinäjoelle uusi kaupunginosa”

Vanhan Törnävän sairaala-alue on kokenut muutoksen tuulia jo vuodesta 2018. Nyt Karhun perheyrityksen omistamat rakennukset ovat koti jo yhteensä 150 toimijalle ja valikoima täydentyy hostellimajoituksella vielä tämän kesän aikana.

Vanhoista rautaporteista avautuu historiaa huokuva Piirin alue, jossa nykyään viihtyy monenlaisia toimijoita. Rakennus K. Karhu Oy:n kiinteistöpäällikkö Johannes Karhu visioi uutta asuinaluetta, jossa on tilaa kaikille.

– Haluamme kehittää aluetta siihen suuntaan, että tämä olisi joskus yksi Seinäjoen asuinalueista, kuten vaikka Kivistö tai Kultavuori. Toki nyt puhutaan pitkäjänteisestä prosessista, joka ei tapahdu yhdessä yössä, hän lisää.

Heinäkuussa päärakennukseen avataan hostellimajoitusta, joka on Karhun mielestä sellaista toimintaa, mitä Piiri on kaivannutkin.

– Saamme vihdoin mukaan myös persoonallista majoitusta, jota tänne on kaavailtu alusta alkaen. Haaveissa on vielä ravintola, jotta voisimme antaa ihmisille mahdollisuuden viettää kokonaisen päivän täällä, hän visioi.

Loput sairaalatoiminnasta muutti pois alueelta vasta vuoden 2021 syksyllä, joten osan rakennuksien saneeraus on vasta meneillään. Nyt jokainen talo suunnitellaan toimijoiden mukaan.

– Jaottelemme saman tyylisiä yrityksiä yhteen rakennukseen, jotta se on asiakkaillekin helppoa. Esimerkiksi yhdessä talossa toimii paljon pieniä yrityksiä ja yhdistyksiä, kun taas toisessa vähän isompaa. Meille rakentuu myös teemakeskittymiä samanlaisten yritysten ollessa lähekkäin, Karhu kertoo.

Haluamme välittää ulkopuolellekin, että yhteisö on meille tärkeä ja kaikille on tilaa.

Karhu kokee, että Piirin alueen historiaa vanhana sairaalakeskuksena on kunnioitettava, sillä se kuuluu paikkaan olennaisesti.

– Kaikkien rakennusten ulkoasut ovat suojeltuja, joten niitä ei saa muuttaa. Mielestäni paikalla on hyvä tarina jo valmiina, joten meidän ei tarvitse kehitellä uusia, päälle liimattuja brändejä. Pyrimme kunnioittamaan historiaa ja vanhojen rakennuksien sielunelämää parhaamme mukaan, hän sanoo.

Piirin arvot määrittävät alueen toimintaa vahvasti. Karhun mukaan yhteisöllisyys, avoimuus ja erilaisuus ovat kaiken toiminnan keskiössä.

– Haluamme välittää ulkopuolellekin, että yhteisö on meille tärkeä ja kaikille on tilaa. Meillä kaikki toimijat saavat toteuttaa omia juttujaan vapaasti kuten haluavat, mutta heillä on myös mahdollisuus olla osa aktiivista yhteisöä, hän summaa.

Tilojen ollessa vanhoja sairaalarakennuksia, kaikkia toiveita ei olla kuitenkaan pystytty täysin toteuttamaan.

– Esimerkiksi kahvilatoiminta on vaikeahkoa toteuttaa, sillä rakennuksia ei olla suunniteltu siihen. Ei ole juurikaan tiloja, joissa olisi esimerkiksi oma sisäänkäynti ja keittiö valmiina, Karhu huomauttaa.

Piirin toimijoille on tarjolla paljon tukea myös EU:n rahoittamasta Kultturikollektiivi Silta ry:n hankkeesta, jonka teemana on yhteisöllisyys.

– Hankkeen idea on kehittää alueen yhteisöllisyyttä konkreettisin keinoin. Tämä on jo toinen Piirin hanke, joka ollaan käynnistetty samojen ihmisten kanssa, Karhu sanoo.

Piirin alueelle nousee vanhojen rakennusten lisäksi myös pikkuhiljaa uudisrakennuksia. Niiden suunnittelussa on käytetty vuoden 2016 arkkitehtikilpailun toisen voittajan luomuksia, toki hieman soveltaen.

– Olemme yhdessä kyseisen arkkitehtitoimiston kanssa suunnitelleet uudisrakennuksia ja niiden piha-alueita juurikin voittaneen idean pohjalta, Karhu toteaa.

Ensimmäisten rivi- ja kerrostalojen rakentaminen on jo aloitettu ja niiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2023 kesällä. Alue ei kuitenkaan jää siihen.

– Tulevien vuosien aikana olisi tarkoitus aloittaa myös loppujen talojen rakennus. Yhteensä tulossa on kolme kerrostaloa ja neljä rivitaloa, Karhu summaa.