”Piirillä on käsityöyrittäjän hyvä olla”

Bennao on Petra Outakosken sielun työ, jolla hän haluaa tuoda iloa ihmisten elämiin. Hänen työtilansa ovat vakiintuneet Seinäjoen Piirille, jossa sijaitsee monien pienyrittäjien päämajat.

Petra Outakosken koruyritys Bennao on pitänyt majapaikkaansa Seinäjoen Piirin alueen Ateljé-talossa jo vuodesta 2021. Hän kokee kehittyvän seudun olevan täydellinen paikka omalle yritykselleen.

– Rakastan meidän yrittäjien yhteisöllisyyttä Piirillä. Saatamme käydä yhdessä lounastreffeillä ja saamme muutenkin vertaistukea toisiltamme vaikeissakin tilanteissa. Piirillä on käsityöyrittäjän hyvä olla, hän sanoo hymyillen.

Myös itse Piiri tukee yrittäjiä esimerkiksi järjestämällä avoimia ovia ja toreja vierailijoille sekä tarjoamalla opastusta tilavuokraajille.

– Kaikki tapahtumat tuovat meille näkyvyyttä ja asiakkaita, mikä auttaa meitä pieniä yrittäjiä eteenpäin. Piirillä on myös järjestetty esimerkiksi markkinointikursseja ja tyhy-päiviä tukemaan toimijoita, Outakoski kertoo.

Outakosken korubisnes sai alkunsa ystävän pyynnöstä tehdä hänelle sopivat korut. Sitten tuli Instagram-tili, johon hän jakoi omia töitään ja alkoi vähitellen saada yhteydenottoja kiinnostuneilta ostajilta.

Kerran yksi asiakas sanoi, että koruni ovat ihan kreisejä ja totesin, että niinpä!

– Tein ensimmäiset koruni ystävälleni äitiyslomalla ja vähitellen kaikki johti oman koruyrityksen perustamiseen. Myin korujani pitkään vain Instassa, mutta tämän vuoden alussa avasin myös nettisivut, hän sanoo.

Hän kokee suomalaisen käsityön olevan yhä arvossaan, mutta haasteena on halpa massatuotanto.

– On iso haaste hinnoitella työnsä oikein niin, että kustannukset ja verot on huomioitu. Ulkomaalaista massatuotantoa vastaan on vaikea kilpailla hinnassa, sillä haluan pitää suomalaisen käsityön hintatason siellä, missä sen kuuluukin olla. Suosin hyviä materiaaleja sekä valmistan kestäviä tuotteita, joita ei saa mistä tahansa, Outakoski toteaa.

Bennao-koruja on nähty myös valtakunnallisesti esillä esimerkiksi aikakauslehtien kansissa sekä näyttelijä Linnea Leinon päällä viimeisimmässä Jussi-gaalassa.

– On hienoa nähdä omaa kädenjälkeä jossain isommankin yleisön edessä, mutta paljon on vielä työtä tehtävänä markkinoinnin suhteen. En koe, että Bennao olisi vielä kaikille tuttu brändi, Outakoski kertoo.

Outakoskelle yrittäjyys itsessään on ollut tuttua jo kauemmin, sillä hän toimii Seinäjoella kampaajana kaikki ne päivät, kun ei työstä korujaan.

– Joskus kahden työn välillä on vaikea tasapainotella, mutta hiusten kanssa värkkäily on edelleen osa minua. Samalla se tukee myös korujen tekemistä, sillä joskus kampauskeikoilla stylistit ovat ihastuneet koruihini ja sitä kautta ne ovat menneet eteenpäin, hän sanoo.

Omalaatuisilla ja värikkäillä koruillaan Outakoski haluaa tuoda ihmisille iloa sekä hauskanpitoa arkeen.

– Kerran yksi asiakas sanoi, että koruni ovat ihan kreisejä ja totesin, että niinpä! Haluan käyttää paljon värejä, jotka ilahduttavat ihmisiä ja antavat mahdollisuuden ilmaista itseään, hän summaa.