Juhannuskokot harvemmin roihuavat Etelä-Pohjanmaalla

Pääsiäisenä kokot ovat Etelä-Pohjanmaalla enemmänkin sääntö kuin poikkeus, mutta toisin on juhannuksena. Isossakyrössä kuitenkin kokko on syttynyt joka juhannus jo vuosikymmenten ajan.

Juhannuskokot ovat maakunnassa jopa harvinainen näky. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jani Välimaan mukaan ilmoituksia juhannuskokoista tulee vähän.

– Juhannuksena kokkoilmoituksia tulee muutamia koko Etelä-Pohjanmaan alueella, mutta aika vähän. Ei taida täällä päin olla suosittua, hän miettii.

Kokkojen polttaminen kuuluu suuresti kansallisiin ja alueellisiin perinteisiin. Pääsiäiskokolla onkin monien vuosisatojen perinne Etelä-Pohjanmaalla.

– Pääsiäisenä kokon ideana on ollut karkottaa pahoja henkiä pois pihapiiristä ja elämästä. Ehkä kesällä ei olla uskallettu sytyttää kokkoja maalle, niin paikat, joissa on vesistöä lähellä, ovat omaksuneet enemmän juhannuskokkoperinnettä, miettii Seinäjoen museopalveluiden amanuenssi Risto Känsälä.

Orisbergissä on pidetty juhannusjuhlia jo 1900-luvun alkupuolelta asti.

Terhi Gröhn

– Tämä selittäisi miksi rannikkoseudulla ja järvi-Suomessa juhannuskokot ovat yleisempiä, hän jatkaa.

Isossakyrössä Orisbergin juhannusjuhlaan on kuitenkin kokko kuulunut oleellisesti jo vuosikymmenten ajan.

– Orisbergissä on pidetty juhannusjuhlia jo 1900-luvun alkupuolelta asti. En osaa sanoa tarkasti onko kokon polttaminen ollut aina juhlissa mukana, mutta vähintään 70-luvulta asti tietääkseni on, kertoo Orisbergin toimintakeskuksen toiminnanjohtaja Terhi Gröhn.

Kokko kootaan ruuhen eli tässä tapauksessa metallisen lauttakehikon päälle ja sytytetään järvellä.

– Meillä on sama porukka pitänyt juhannusjuhlan ja kokon perinnettä elossa jo kauan. Yksi kylän herroista kokoaa kokon, tuo paikalle ja sytyttää järvellä, Gröhn kertoo.

Välimaa muistuttaa, että kaikki avotulet, jotka savuttavat normaalia enemmän, täytyy ilmoittaa pelastuslaitokselle netissä.

– Kokoista ja suuremmista avotulista pitää aina ilmoittaa meille. Ilmoitus on helppo tehdä netissä, vaikka vasta tuntia ennen kokon sytyttämistä, hän kertoo.

Metsäpalovaroituksen aikaan avotulia luonnollisesti ei sytytetä.

– Jos maaperä on kuiva, tulia ei saa sytyttää. Ei edes lautalla, sillä kipinät saattavat lentää tuulessa rannalle, hän toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat