Polkujuoksusta kuntoilijoiden suosikkilaji

Seinäjoen kaupunki on panostanut trendilajin harrastusmahdollisuuksiin reitistöjä rakentamalla.

Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut ja Komia Flow jatkavat yhteistyötä jo kolmatta kesää polkujuoksureittien merkeissä.

– Lajin suosio on valtava. Hyvää palautetta on tullut aiempien vuosien ohjattujen polkujuoksuharjoitusten järjestämisestä, ja samalla tapaa jatketaan tämän kesän ajan, kertoo liikuntaneuvoja Juuso Tuomaala Komia Flow’sta.

Vaihtuva polkujuoksureitistö kierrättää kuntoilijoita kesän aikana neljässä paikassa eri puolilla kaupunkia.

Ensimmäinen reitistö oli Jouppilanvuorella, nyt vuorossa on Kyrkösvuori. Maastot vaihtelevat kallioista nevaan ja reiteistä löytyy vaativampia ja helpompia vaihtoehtoja. Poluilla voi juosta tai kävellä, liikkua yksin tai perheen kesken.

– Täysin oman kunnon mukaan saa edetä. Reitit on rakennettu niin, että oikaisemaan pääsee ja siksi myös lasten kanssa poluille voi helposti lähteä liikkumaan, kertoo liikuntatoimenjohtaja Jari Mäkelä Seinäjoen kaupungilta.

Seinäjoen kaupunki on rakentanut kolme eripituista merkittyä reittiä.

– Suunnitelmissa on tehdä reitit myös Ylistaroon ja Peräseinäjoelle, Mäkelä kertoo.

Kesän aikana järjestetään lisäksi Trail-cup, jossa kisataan neljässä osakilpailussa ympäri Seinäjokea. -Nämä ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joissa pääsee tutustumaan lajiin omaan tahtiin, kävellen tai juosten. Lyhyt tutustumisreitti sopii vaikka perheen yhteiselle liikkumiselle, Mäkelä kannustaa.

Tänä vuonna toteutetaan uutena some –kilpailu, jossa jokaisen reitin kiertäneen kesken arvotaan tuotepaketteja.

– Kilpailuun voi osallistua jakamalla kuva reitiltä sosiaaliseen mediaan ja tägäämällä siihen @komiaflow ja @sjkliikunta, Mäkelä vinkkaa.

Polkujuoksu on ollut iät ajat yksi urheilijoiden harjoitusmuodoista. Nyt se on noussut suureen suosioon kuntoilijoiden liikuntamuotona ja se on osattu myös kaupallistaa. Liikkuminen neulaspoluilla kantojen ja kivien keskellä kehittää lihaksistoa ja tasapainoa.

– Polkujuoksu on jaloille armollisempi kuin asfaltti. Se on helppo omatoimitreenimuoto, jossa pääsee aistimaan luonnon ympärillään. Siinä löytyy kehosta lihaksia, joita ei huomaa edes tarvitsevansa muussa liikunnassa. Samalla tasapaino paranee, kuvaa Mäkelä lajia.

Lajissa pääsee alkuun perusvarusteilla.

– Tavalliset lenkkarit käyvät alkuun ihan hyvin. Ero on siinä, että ne ovat pehmeäpohjaiset verrattuna polkujuoksukenkiin, jotka antavat paremman tuen epätasaisella ja paikoin liukkaalla alustalla, Tuomaala selvittää.

Polkujuoksu tarjoaa mahdollisuuden päästä yli mahdollisesti kouluaikoina saadusta suunistuskammosta, sillä merkityllä reitillä pääsee ohjatusti nauttimaan luonnosta tarvitsematta pelätä eksymistä.

– Keskittymistä vaativana lajina polkujuoksu on hyvä tapa irtaantua arjesta. Ei siinä muuta ehdi ajatella, kun keskittyy pystyssä pysymiseen, naurahtaa Mäkelä.

Polkujuoksu Seinäjoella

Loppukesän reitit:

Reitti Kyrkösvuori viikot 25 – 29 (20.6. – 24.7.2022)

Reitti Karhuvuori viikot 30 – 34 (25.7. – 28.8.2022)

Reitti Niemistö viikot 35 – 39 (29.8. – 2.10.2022

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat