Hauskoja fleecelippiksiä ja ilmastointiteipattuja toppalenkkareita – festaripukeutumisessa on lupa hullutella

Holmström second hand-vintageputiikin perustaja Anne-Maria Hirvonen on ollut osa Seinäjoen kirppismaailmaa jo vuodesta 2014. Nyt hän jakaa vinkkejä festaripukeutumiseen ja vastuullisiin asulöytöihin.

Seinäjokelaisen Anne-Maria Hirvosen missiona on nauttia pukeutumisesta vastuullisesti. Siksi hän perusti Holmström second hand-putiikin jo vuonna 2014, jossa myydään käytettyä katumuotia kaikensukupuolisille.

– Olen vaatetusalan artesaani ja muoti on kiinnostanut minua aina. Halusin pystyä nauttimaan muodista ja pukeutumisesta ilman bisneksen kuormitusta. Kun löysin ensimmäisen liiketilani Upan Kuulankadulta, päätin, että nyt on sopiva tilaisuus perustaa oma vintage-kauppa, Hirvonen kertoo.

Nykyään Hirvonen tekee osa-aikaisesti töitä viestinnän ja markkinoinnin parissa ja lopun aikaa hän työskentelee kaupallaan. Putiikin historia on ollut vaiheikas.

– Perustamisen jälkeen olen pyörittänyt kauppaa koulun ja töiden ohella, mutta joskus se on ollut myös ainut työni. Nykyään tilani ovat Rytmikorjaamon viereisessä bändikämppäkompleksissa, jossa olen viihtynyt hyvin. Olen tietoinen yksinyrittäjä, hän sanoo naurahtaen.

Fyysinen kaupanpito on jäänyt vähemmälle, kun suuri osa vaatteista myydään Instagramin kautta ja postitetaan ostajalle. Vuosien varrella hän on kokeillut kaikenlaista aukioloaikojen suhteen.

– Pidän itse kauppaa auki enää noin kerran kuukaudessa. Pyrin keskittämään myynnin tietoisesti nettiin, mutta toki kaupalle saa tulla sovittamaan vaatteita sovitusti. Kauppa on silti käynyt hyvin, vaikka aina ei ollakaan fyysisesti auki, Hirvonen sanoo.

Provinssissa visuaalisena tuottajana työskennelleenä Hirvonen on nähnyt paljon erilaisia festariasuja. Hänen mukaansa festareilla on tapana ilmaista itseään vaatteilla rohkeammin kuin yleensä.

– Festariasut ovat yleensä jotain tosi kreisiä tai sitten joku luottoasu, jossa on mukava olla. Tyylillisesti myymäni vaatteet ovat tarkoitettu itseäni rohkeammalle pukeutujalle ja täten täydellisiä myös festareille. Hassuin festivaaliasumuistoni on ilmastointiteipillä kauttaaltaan päällystetyt toppalenkkarit, hän muistelee nauraen.

Upassa ollessaan Holmströmin kaupalta saatettiin tulla tekemään viime hetken löytöjä ennen kaupungin festareita.

– Muistan, kun kerran hetki ennen festivaalia henkilö tuli sisään kauppaani, käveli suoraan hassun fleecelippiksen luo ja siitä heti kassalle. Ilmeisesti festariasusta oli uupunut hauska hattu, hän jatkaa.

Sadetakkeja ja vyölaukkuja festareille menisi kaupan enemmän kuin on tarjolla.

– Sadetakkeja harvoin on edes myynnissä ja jos on, ne menevät kaupan alta aikayksikön. Vyölaukku on myös sekä kätevä että trendikäs, Hirvonen toteaa.

Käytännön vinkkinä festareille hän antaa kerrospukeutumisen.

– Monta kerrosta takaa sen, ettei mikään sää ole este biletykselle. Ylimääräiset vaatteet vain kassiin, jos tulee kuuma, Hirvonen kertoo kokemuksen siivittämänä.

Hirvosen mukaan laadukkaan vaatteen tunnistaa yleensä sen iästä ja materiaaleista.

– Jos vaate on yli 20 vuotta vanha ja edelleen hyvässä kunnossa, se kielii laadusta. Jos se on pysynyt hyvänä tähän asti, se tulee todennäköisesti vielä kestämään pidempäänkin. Toki materiaalit vaikuttavat kestävyyteen. Esimerkiksi puuvilla, silkki ja nahka ovat perushyviä matskuja, jotka pysyvät hyvänä pitkään, hän kertoo.

Hänen myymät vaatteensa ovat pestyjä, höyrytettyjä ja silitettyjä, joten asiakas saa käytännössä käteensä kuin uuden vaatteen.

– Uskon, että vaatteeni kiinnostavat hyvän kunnon ja ainutlaatuisuuden vuoksi. Nämä ovat käsin valikoituja ja siten niitä harvoin löytyy monilta muilta, Hirvonen summaa.

Seinäjoen kirppiskulttuuri on Hirvosen mielestä hyvällä tasolla, mutta parannettavaakin löytyy.

– Seinäjoella on useita hyviä kirppiksiä, mutta uskon, että enemmällekin olisi kysyntää. Monet antavat kiitosta omasta valikoimastani, sillä monissa isommissa kaupungeissa siisteimmät tuotteet menevät kaupan todella nopeaa, hän kertoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat