Mattojen pesu käy kuumimmillaan – lue parhaat vinkit!

Kesäkuukaudet ovat mattojen otollisinta pesuaikaa. Seinäjoelta ja Peräseinäjoelta löytyy yhteiskäytössä olevat matonpesupaikat, jotka ovat kaikille ilmaisia.

Matonpesukausi on nyt parhaimmillaan ja Seinäjoen keskustan pesupaikalla riittää kuhinaa. ProAgria Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten erityisasiantuntija Asta Asunmaa kertoo parhaat vinkit kuinka selvitä urakasta hymyssä suin. Ensin hän suosittelee aina menemään mattojen pesupaikalle, jos mahdollista.

– Viralliset pesupaikat ovat todella käteviä, sillä siellä on hyvät tilat pestä ja lisäksi ne ovat ilmaisia. Toki joskus paikalla voi olla paljon väkeä, mutta sopu sijaa antaa, hän toteaa.

Mattojen pesuun tarvitaan vain muutama väline, jolla pääsee alkuun. Jo porsta tai harja sekä ympäristöystävällinen pesuaine riittävät.

– Itse suosin porstaa, sillä siitä saa hyvän otteen ja käytettyä hartiavoimaa. Suosittelen ennemmin harjaamaan enemmän kuin käyttämään liikaa pesuainetta, Asunmaa kertoo.

Matot tulisi liottaa tai kastella hyvin ennen pesua, jotta pesuaine imeytyy ja poistaa lian kunnolla. Painepesurin kanssa tulee kuitenkin olla varovainen.

– Painepesuri voi olla kätevä, mutta petollinen. Jos liian kovalla paineella kastelee, saattaa maton kuidut tuhoutua ja koko matto on entinen. Joskus pienien mattojen huuhteluun käytän kastelukannua, Asunmaa vinkkaa.

Jos mattoja päättää pestä kotipihassa, tulee varmistaa ettei vahingoita ympäristöä. Seinäjoen ympäristönsuojelunmääräysten mukaan pesuvesien päästäminen tai johtaminen suoraan vesistöihin on kielletty.

Ihan kuin menisi eväsretkelle!

Asta Asunmaa

– Mattojen, tekstiilien ja muiden vastaavien pesu kiinteistöllä tulee järjestää siten, että pesuvedet eivät joudu suoraan vesistöön. Matot tulisi pestä viemäröidyllä pesupaikalla tai alueella, jossa pesuvesi voidaan imeyttää maaperää eikä se siirry suoraan vesistöön. Maton voi siis pestä nurmikolla tai sorapihalla.Tällöin täytyy kuitenkin pitää mielessä pesuaineen ympäristöystävällisyys, jatkaa Seinäjoen kaupungin ympäristönsuojelun harjoittelija Ilona Merikallio.

Luontoon ei saa päästää rasvaliukoisia pesuaineita kuten pyykinpesuaineita, tiskiaineita, shampoota tai vartalonpesuaineita. Fosfaattia sisältävät pesuaineet lisäävät leväkukintojen määrää ja pinta-aktiiviset pesuaineet kuten tiskiaineet ja pyykinpesuaineet vaikuttavat veden pintajännitykseen.

– Makeissa vesissä nämä aineet ovat haitallisia kaloille ja veden pienentynyt pintajännitys mahdollistaa muidenkin kemikaalien imeytymisen veteen, kertoo Merikallio.

Maton pesussa suositaan usein mäntysuopaa, mutta sitä sisältävää pesuvettä ei saa ohjata suoraan vesistöön. Mäntysuopa sisältää hartsihappoja, jotka vahingoittavat kaloja.

– Parhaiten ympäristöystävälliseen matonpesuun sopeutuu esimerkiksi pyykkietikka ja muut luonnolliset pesuaineet. Esimerkiksi Marseille-saippua on biohajoavaa ja myös muita varsinaisia matonpesuun tarkoitettuja, biohajoavia tuotteita alkaa olla, kertoo Merikallio.

Yksittäisiä pinttymiä tai tahroja varten Asunmaa suosittelee katsomaan netistä tahranpoistotaulukon, jossa kerrotaan tarkasti, miten tietyn tyyppinen tahra poistetaan. Jos tahran alkuperästä ei ole tietoa, voi kokeilla yksinkertaisesti kiehuvaa vettä.

– Monista tahroista selviää jo sillä, että liottaa maton hyvin ja kaataa kiehuvaa vettä päälle. Kuivuneen tahran voi myös kokeilla raaputtaa pois, hän kertoo.

Vaikka kesäkeleillä mattoja onkin hyvä kuivattaa auringossa, tulisi muistaa, että suora auringonvalo saattaa kuluttaa maton pintaa. Kuivattaessa Asunmaa suosittelee laittamaan muoviputkia pyykkinarulle, jottei mattoihin jäisi terävää vekkiä narusta.

– Itse kuivatan matot aina salaojaputkilla päällystetyllä pyykkinarulla, jotta taitekohdasta ei jää rumaa jälkeä. Uudehkot raitamatot laitan myös pitkittäin, jottei väri valu toiselle raidalle kuivuessa, hän vinkkaa.

Itse pesijän tulee myös suojautua prosessin ajaksi. Aurinkorasva, hattu, suojahanskat ja vesipullo ovat tärkeimmät tarvikkeet pesuretkelle.

– Itse otan aina eväät mukaan, jos lähden pesupaikalle. Ihan kuin menisi eväsretkelle! sanoo Asunmaa nauraen.

Mattoja suositellaan pestäväksi vähintään joka vuosi, mutta esimerkiksi harvemmin käytettyjä mattoja voi pestä muutaman vuoden välein.

– Hyvä tuuletus ja ilmava säilytys riittää joillekin matoille, jos eivät ole jokapäiväisessä käytössä. Keittiön maton taas saisi pestä lähes joka kuukausi, Asunmaa naurahtaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat