Mansikoiden pääsatokausi alkaa olla käsillä – hinnat saattavat nousta

Viileästä keväästä huolimatta ja kesä-heinäkuun vaihteen helteiden ansiosta kotimaisten mansikoiden pääsato alkaa pikkuhiljaa olla valmis myös Etelä-Pohjanmaalla.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan suomalaiset syövät noin kolme kiloa mansikoita vuoden aikana. Rakastetun kesäherkun saanti kotimaisena alkaa hiljalleen helpottua.

– Ihan hyvältä pellolla näyttää. Raakileita on. Aivan normaalilta vaikuttaa, kurikkalainen mansikkatilayrittäjä Marika Rinta-Tassi kertoo.

– Kevät on ollut viileä, ja mansikoiden kasvukausi lähti hitaasti käyntiin. Pidemmälle kesään päästäessä sää on kuitenkin lämmennyt, ja helteet ovat kypsyttäneet mansikoita kovalla tahdilla.

-Meillä ei ollut mitään harsoja mansikoiden päällä tuossa kylmänä keväänä, siksi me pääsemme vasta myöhemmin mansikkakautta aloittelemaan. Marjat eivät vielä ole ihan kypsiä, Rinta-Tassi sanoo. Ajattelisin, että sesonkiviikot ovat heinäkuun puolenvälin tienoilla, Rinta-Tassi jatkaa.

Vallitsevan maailmantilanteen, sekä helteiden myötä myös mansikoiden hinnat saattavat olla nousussa.

– Kulut nousevat koko ajan, mutta aika maltillisesti. Nyt kun esimerkiksi on kuuma ja kuivaa, niin vesipumppu pyörii koko ajan. Lisäksi ihan se traktoriin menevä polttoaine on kallista. Apulannat ja kaikki sellaiset tietysti maksavat myös. Vielä emme ole mitään myyneet, että lopullinen hintataso selviää sitten, kun päästään poimimaan, Rinta-Tassi pohtii.

– Mansikoiden kuluttajahintaan vaikuttaa myös se, kuka mansikat poimii. Jos ostaja menee mansikkatilalle itsepoimintaan ja kerää sieltä omat mansikkansa, tulee se halvemmaksi. Tiloilla töissä olevia poimijoita sen sijaan on vaikea tavoittaa.

– Poimijoiden saanti on teettänyt töitä. Meilläkin on ollut ukrainalaisia poimijoita, mutta kukaan ei oikein osaa sanoa, uskaltaako sieltä lähteä, vaikka koronasta selvittäisiin. Joillain jo täällä olevilla on sekin ongelma, että vaikka olisi innokas tulemaan poimijaksi, ei esimerkiksi lapsille löydy siksi aikaa mitään paikkaa. Lisäksi tietysti nämä pitkät välimatkat vaikeuttavat tilannetta, hän lisää.

Mansikat ovat kuitenkin monien suomalaisten perinteinen kesäherkku. Ostamisen lisäksi mansikkaa voi kasvattaa itse.

– Polka on lajikkeena sellainen, että se on muotoutunut monen suosikiksi. Se sopii moneksi. Ylipäätään mansikkaa kotipuutarhoissa kasvatettaessa on tärkeää kastelu, varsinkin näin helteillä, Rinta-Tassi vielä toteaa.

Mansikoilla voi siis herkutella tänäkin kesänä tavalliseen tapaan!