Joanna Latva-Kiskola tähtää korkealle jo nuorena

Joanna Latva-Kiskola on kokenut ensikosketuksen tenniksen maailmaan jo 5-vuotiaana. Nyt tavoitteena ovat Suomen kärkisijat ja tulevaisuudessa häämöttävät myös kansainväliset kentät.

Lakeuden nuoret urheilijatähdet

Juttusarjassa esitellään maakunnan nuoria urheilijalupauksia.

Ilmajokisen Joanna Latva-Kiskolan elämää rytmittää kilpailullinen tennisharrastus, joka sai osan perheestä muuttamaan Etelä-Pohjanmaalta Hankoon. Jo 13-vuotiaana katseet on käännetty vahvasti ammattilaisurheilijan uraa kohti.

– Olen kilpaillut tenniksessä vuodesta 2019 lähtien. Vietin kesiäni Hangossa ja kävin siellä tennisleireillä. Olen pelannut myös Risto Ahokkaan kanssa Ilmajoella. Treeneihin on ollut pitkä matka, sillä ne ovat olleet Tampereella. Nyt muuton myötä aikaa ei mene onneksi enää niin paljon reissaamiseen, hän kertoo.

Latva-Kiskola kokeili tennistä ensimmäisen kerran jo 5-vuotiaana, jolloin tykästyi lajiin. Aluksi harrastus pysyi hauskana ajanvietteenä tennisleireillä ja yksityistunneilla Dennis Wikströmin kanssa. Dennis näki tytössä potentiaalin sekä innostuksen lajia kohtaan.

Vuonna 2020 Latva-Kiskola vaihtoi seuraa Hangon tenniskerhoon. HTK:n päävalmentaja Ville-Heikki Talvenmaa on ollut vahvasti mukana Latva-Kiskola kehityksessä.

– Joannalla oli pallosilmää sekä hyvä motivaatio treenaamiseen jo alusta alkaen. Muutto Hankoon mahdollistaa paljon, sillä täällä on todella aktiivinen seura sekä paljon isompiakin kisoja, Talvenmaa kommentoi.

Jo lähivuosien tavoitteet on asetettu korkealle.

– Nyt tavoitteeni on päästä Suomen kärkeen, Latva-Kiskola toteaa.

Tennis vaatii harrastajaltaan pitkäjänteistä treenaamista sekä tasapainoista mieltä, jotta osaa sulkea kaiken muun pois päästään pelien ajaksi.

– Totta kai hyvä fysiikka ja tekniikka ovat lajissa pärjäämisen kannalta tärkeitä, mutta myös henkinen puoli tulee muistaa. Pitää sietää epäonnistumisia sekä pitää pakka kasassa pelien ajan. Valmentaja ei saa neuvoa tai auttaa pelaajaa, kun peli on käynnissä, Talvenmaa kertoo.

Latva-Kiskola treenaa vähintään viitenä päivänä viikossa ja useimmat viikonloput vietetään kisoissa. Tekniikka- ja fysiikkatreenit ovat vielä jaettu erikseen.

– Paljon pitää treenata, jos haluaa pärjätä 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Mitä ylemmäs ikäryhmissä mennään, taso kovenee entisestään, kertoo Joannan isä Jukka Latva-Kiskola.

Vapaa-ajallaan Latva-Kiskola tykkää viettää aikaa kavereiden kanssa. Muuton ansiosta aikaa jääkin enemmän vapaaseen oleskeluun, sillä enää ei ole tarvetta matkustaa pitkiä matkoja.

– Olen saanut vapaata koulusta Tampereella treeneissä kulkemisen vuoksi ja vapaa-aika on ollut rajallista treenien takia. Nyt on kiva, kun matkoihin menee vähemmän aikaa. Tykkään myös Hangosta kaupunkina, joten muutto oli mieluinen, hän kertoo.

– Käymme myös välillä perheen kanssa lomilla ulkomailla, jotta Joanna saisi ihan jotain muuta ajateltavaa. On tärkeää muistaa nollata ja tehdä kaikkea muuta, jotta motivaatio lajia kohtaan pysyisi korkeana, jatkaa Jukka Latva-Kiskola.

Yläasteen jälkeen tarkoituksena on jatkaa Hangon lukion tennislinjalla, joka määrittää jatkoa tulevaisuutta ajatellen.

– Lukion aikana ja sen jälkeen katsotaan sitten onko vielä halua ja mahdollisuuksia jatkaa eteenpäin kansainvälisille kentille, kertoo Jukka Latva-Kiskola.

– Jotain kansainvälisiä suunnitelmia on jo kaavailtu. Ensimmäinen ulkomaan leiri on jo ensi talvena, hän jatkaa.