Kesän joka torstai Seinäjoen kaupungin some-tileille ilmestyy meemi, jossa heitetään lämminhenkistä vitsiä paikallisista asioista ja ilmiöistä.
Seinäjoesta kertovan meemitaiteen takana ovat paikalliset peitenimillä kulkevat Niko ja Tuomas, joiden oma Seinäjokijutut-meemitili Instagramissa on saanut alkunsa jo vuonna 2015.
– Meemitili perustettiin kesken koulupäivän, varmaan tylsyyttämme piristämään, molemmat toteavat naurahtaen.
Yhteistyö kaupungin kanssa alkoi keväällä.
– Kaupunki otti meihin yhteyttä ja innostuimme asiasta heti. Tällainen uniikki ja uudenlainen kaupunkimarkkinointi ei ole vielä yleistä, mutta mielestämme se tuo kivasti uutta näkökulmaa, Niko ja Tuomas toteavat yhdessä.
Myös Seinäjoen kaupungin markkinointipäällikkö Anu Männikön mielestä yhteistyö on toiminut hyvin.
– Kaupunkimarkkinoinnin ei tarvitse olla vakavaa. Haluamme tuoda Seinäjokea esiin ilon kautta ja tämä vahvistaa sitä ajatusmaailmaa täysin. Täällä osataan kyllä nauraa itsellemme, hän toteaa.
Haluamme tuoda Seinäjokea esiin ilon kautta ja tämä vahvistaa sitä ajatusmaailmaa täysin.
Anu Männikkö
Niko ja Tuomas yhdistävät meemeissään viraaleja internetin ilmiöitä sekä paikallisia nyansseja. Inspiraatiota tulee ajankohtaisista asioista tai Seinäjoen klassisista sisäpiirivitseistä.
– Olemme molemmat täältä kotoisin, joten tietoa Seinäjoesta on kertynyt paljon vuosien varrella. Täällä toimii erityisesti itseironia sekä perinteiset ”tietäjät tietää”-sisäpiirijutut, joita eivät ulkopaikkakuntalaiset välttämättä ymmärrä. Paljon käytämme myös kaupunginosien välisiä kitkoja ja stereotypioita meemeissämme, he kertovat.
Yhteistyömeemeihin kaupungin kanssa sovittiin tietyt pelisäännöt, mutta Niko ja Tuomas eivät ole kokeneet niitä luovuutta rajoittavina.
– Sovimme esimerkiksi, että yhteistyömeemeissä emme käytä kirosanoja. Saimme kuitenkin todella vapaat kädet, eikä meistä tuntunut, että emme saisi tehdä, mitä muutenkin tekisimme, he toteavat.
Männikön mielestä meemeissä parasta on Seinäjoen ominaispiirteiden esille tuonti hauskalla tavalla.
– Haluamme kehittää omanlaistamme kaupunkikulttuuria ja ottaa ilon irti ominaispiirteistämme, jotka ovat meille uniikkeja, hän sanoo.
Meemit mielletään usein nuorten ihmisten juttuna, mutta meemitehtailijat uskovat kaikenikäisten alkavan hiljalleen ymmärtää hauskojen kuvien idean.
– Meidänkin tilille on vähitellen ilmestynyt yhä vanhempia seuraajia, jotka saavat meemeistä hyvät naurut. Tämä kulttuuri on ollut pinnalla jo tovin, joten eiköhän monet ala ymmärtää, mistä on kyse, Niko ja Tuomas toteavat.
Kaupunki on kertonut jokaisen meemin yhteydessä julkaisun olevan yhteistyö sekä humoristinen kuva, jotta kaikki ymmärtäisivät konseptin idean.
– Haluamme kuitenkin hieman selventää asiaa, sillä on varmasti ihmisiä, jotka eivät ole meemeihin aiemmin tutustuneet, Männikkö toteaa.
Seinäjokijutut-meemitilin ja kaupungin yhteistyö on ajoitettu aluksi vain kesän ajalle, mutta yhteistyön jatkosta on jo ajatuksia. Niko ja Tuomas aikovat jatkaa meemien tekemistä omalle tililleen kuten ennen.
– Uskomme, että meemit tulevat elämään tavalla tai toisella, vaikka netissä monet trendit vaihtuvatkin nopeasti. Ehkä sisällölliset asiat muuttuvat, mutta huumori ja meemikulttuuri eivät, he summaavat.