Lajin helppous viehättää frisbeegolfissa: ”Helppo aloittaa, halpa harrastaa, mutta vaikea lopettaa”

Ahonkylässä sijaitsee yksi Seinäjoen seudun vilkkaimmista frisbeegolf-radoista. Kyseessä on täydellinen kesälaji, jonka harrastamisen voi aloittaa kuka tahansa.

Puiden lomasta avautuu Ahonkylän frisbeegolf-radan ensimmäinen väylä, jossa riittää heittelijöitä jonoksi asti. Tunnelma on leppoisa ja väkeä on paikalla vauvasta vaariin. Ilmajoen Ahonkylässä sijaitseva rata on kesäisin todella suosittu, eikä ihmispaljous ole siis yllätys. Ahonkylän frisbeeseuran aktiivi ja kisojen järjestäjä Juho Keskisen mukaan radalla vierailee parhaimmillaan 1300 kävijää joka viikko.

– Suomen mittakaavassa Ahonkylän firsbeeseura on 28. suosituin ja seuroja taitaa olla yhteensä lähemmäs 200. Tällä hetkellä meillä on noin 100 rekisteröitynyttä jäsentä. Rata on kyllä tosi suosittu ja kaikki kisatkin täyttyvät nopeasti osallistujista, hän kertoo.

Frisbeegolf on lajina Suomessa jo tunnettu ja Keskisen mukaan maasta löytyy eniten ratoja väkilukuun nähden.

– Lajin suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Se taitaa johtua siitä, kun tässä ei tarvitse paljoa aloittaakseen. Kahdella kiekolla pääsee hyvin alkuun, mikä tarkoittaa suhteellisen halpaa investointia moniin muihin harrastuksiin nähden, Keskinen toteaa.

Keskinen itse hurahti lajiin vuonna 2017, kun anoppi oli ostanut kotiinsa yhden korin ja kiekot. Testailun jälkeen laji todettiin hauskaksi ja sillä tiellä ollaan edelleen. Nykyään Keskinen toimii Ahonkylän frisbeeseuran yhtenä pääorganisoijana.

Hifistely on mahdollista, mutta kaikille löytyy oma taso.

– Paljon on tullut värkkäiltyä täällä Ahonkylässä seuran ja radan hyväksi järjestämällä viikkokisoja sekä lisäksi toimin jaoston puheenjohtajana. Tämä vie välillä vähän liikaakin aikaa, mutta nykyään onnekseni minulla on apukäsiä jeesaamassa. Kilpailen säännöllisin väliajoin itsekin, mutta en koe olevani mitenkään Suomen huipulla, hän naurahtaa.

Keskisen mukaan lajin hienous piilee siinä, ettei ole pakko kilpailla tai treenata hullun lailla. Aivan yhtä hyvin voi käydä silloin tällöin heittelemässä oman fiiliksen mukaan. Toki lajiin ihastumisen vaara on suuri.

– Meillä on seurassa paljon jäseniä, jotka eivät välttämättä kisaa ollenkaan tai käyvät vain viikkokisoissa höntsäilemässä. Sitten ovat ne, jotka harrastavat lajia tosissaan ja käyvä kisoissa ympäri Suomen. Hifistely on mahdollista, mutta kaikille löytyy oma taso, hän toteaa.

– Toki on hyvä huomata, miten koukuttavaa tämä on, kun pääsee vauhtiin! hän jatkaa nauraen.

Oman seuran viikkokisojen lisäksi Keskinen on järjestämässä kesällä Pohjanmaa-Tour-kilpailua yhdessä parin ystävänsä kanssa. Turnauksen kisoja järjestetään ympäri Pohjanmaata.

– Turnauksessa on useampi kisa, johon voi osallistua. Samalla pääsee myös maakuntamatkailemaan lähialueen radoilla, Keskinen sanoo.

Ahonkylään 2020 vuonna valmistunut rata tarjoaa 18 sopivan vaikeustason väylää heittäjille. Vasta-alkajille etuysin par4-tason väylät ovat jaettu kahteen helpompaan par3-tason väylään.

– Tämän radan suosio saattaa perustua siihen, että olemme lähellä Seinäjokea sekä radan vaikeustaso on monille sopiva. Täällä saa haastettua itseään, mutta on myös helpompia kohtia, että kaikki viihtyisivät. On tänne Ahonkylään pari tyyppiä muuttanutkin tämän radan takia, Keskinen naurahtaa.

Ahokylän alue kehittyy kovaa tahtia ja paljon on käyty keskustelua radan sekä uuden asuinrakentamisen yhteensovittamisesta. Keskinen huomauttaa, miten tärkeä liikuntapaikka rata on alueen ihmisille.

– Radan alueelle on kaavasuunnitelmia ja niistä käydään keskustelua kunnan kanssa. Toivottavasti aluetta saadaan kehitettyä niin, että harrastajat ja asukkaat voivat elää harmoniassa. Paljon uutta rakennelmaa on suunniteltu tänne alueelle tulevaisuudessa ja etuysi on vaarassa joutua väistymään asuinalueen tieltä. Onneksi kuntakin on nyt huomannut alueen tärkeyden ja rataan saattaa kohdistua paljon vähemmän muutoksia kuin pelkäsimme. Täällä käy paljon ihmisiä koululiikuntaa myöden harrastamassa päivittäin, joten olisi erittäin harmillista, jos meiltä vietäisiin tilaa, hän toteaa.

– Haluaisimme itse kehittää rataa eteenpäin, jotta se olisi puistomainen kokonaisuus asuintalojen ympärillä, Keskinen lisää lopuksi.