Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuukka Haapa-Aho tähtää keilauksen huipulle

Keilauksesta jo nuorena innostunut Tuukka Haapa-Aho, 14, on saavuttanut jo ikäluokkansa SM-hopeaa, mutta pyrkii korkeammalle.

Lakeuden nuoret urheilijatähdet

Juttusarjassa esitellään maakunnan nuoria urheilijalupauksia.

Lämpimästä kesähelteestä huolimatta Seinäjoen Keilahallilla käy kuhina. Keilaratojen lisäksi myös biljardipöydät ovat käytössä.

Keilausta harrastava Tuukka Haapa-Aho istahtaa pöydän ääreen ja laskee keilapallon eteensä.

– Aloitin kahdeksanvuotiaana. Olin juuri täyttänyt, Haapa-Aho kertoo ensimmäisenä.

– Näin keilahallin seinällä julisteen asiasta ja ajattelin sitten, että sitäkin voisi käydä kokeilemassa.

Kahdeksanvuotiaan taidoista on tähän mennessä tultu jo paljon eteenpäin. Samalla tavoitteet ja ajatukset lajista ovat muuttuneet.

– Alussa ajattelin vain, että kiva harrastus, ei sen kummempaa. Mutta kun huomasin, että tässähän voisi kehittyä yllättävänkin paljon, niin syttyi suurempi into. Nyt tavoitteena on päästä ihan MM-tasolle. Ja SM-kulta olisi hieno saada, vaikka tässä kymmenen vuoden tähtäimellä, Haapa-Aho pohdiskelee.

Nyt tavoitteena on päästä ihan MM-tasolle.

Monelle mukavana vapaa-ajanviettotapana tutuksi tullut keilaus voi siis olla muutakin, kuin hauska illanvietto kavereiden kanssa. Treenejä on, ja kehitystä pitäisi tapahtua.

– Maanantaisin on junnutreenit. Keskiviikkoisin sitten taas sellaiset harjoitukset, että siellä on aikuisiakin, sekä junnutiimistä sitten niitä vähän parempia. Ja totta kai vapaa-ajalla voi käydä itse keilaamassa, Haapa-Aho kertoilee.

– Junnutreeneissä meillä on aika paljon sellaista, että tehdään mitä käsketään. Keskiviikkona saa sitten enemmän itse valita.

Kesäisin, kun monessa lajissa on taukoa treeneistä, voi myös keilauksen osalta hieman hellittää.

– Maanantaina ei näin kesällä ole treenejä, mutta on sovittu, että junnutiimiin kuuluvat pääsevät silloin halvemmalla keilaamaan.

Keilauksessa pääsee myös oman jaksamisen mukaan kisaamaan eri tasoilla.

– On ihan perus sarjakisoja, ja sitten valtakunnallisia kisoja, missä ollaan tiiminä. Itse yleensä käyn kisaamassa kerran kahdessa viikossa. Kisaamisesta saan itse päättää, mutta yleensä mulle suositellaan niitä. Esimerkiksi niin, että täällä olisi tällainen ja tällainen kisa. Katson sitten, että kuinka olisi aikaa osallistua niihin, Haapa-Aho sanoo.

Kisat ovat keskenään erilaisia, ja niitä on eri ikäryhmille.

– Yleensä kisoissa on aika lailla kaiken ikäisiä. Onhan välillä toki myös junnukisoja, missä on pelkästään omanikäisiä. Itse tykkään enemmän niistä, missä on saman ikäisiä, kuin itse on. Siellä pärjää paremmin, Haapa-Aho nauraa.

Keilausta pääsee siis vapaa-ajan lisäksi harrastamaankin, jos into vain riittää.

– Täytyy vaan treenata. Pitää peruskuntoa yllä, Haapa-Aho summaa lopuksi.