Kyrö Distillery on tuttu brändi ainakin kaikille eteläpohjalaisille, mutta edes Suomen rajat eivät ole tätä bisnestä pysäyttäneet. Yrityksen suurimman vientimarkkinan Saksan tämän vuoden myyntitavoite on jo miljoona euroa.
Iso-Britannia, Yhdysvallat, Hollanti... Kyrö Distilleryn kaupallinen johtaja Sanna Dooley luettelee maita, joiden vientimarkkinaa pitää mielenkiintoisena tulevaisuutta ajatellen. Tällä hetkellä Kyröllä on vientiä jo lukuisissa maissa Saksan lisäksi sekä viskiä ja giniä voi näillä markkinoilla saada myös oman verkkokaupan kautta.
– Vientimme on aloitettu 2015 vuoden jälkeen, ensin pienemmin ja moneen paikkaan. Meillä oli monia vientimarkkinoita siellä täällä, mutta pari vuotta sitten aloimme arvioida strategiaamme uudestaan. Tällä hetkellä meillä on omaa väkeä asumassa Saksassa ja Iso-Britanniassa, jotta voimme keskittyä tiettyjen maiden viennin kehittämiseen kunnolla. Perustimme Saksaan myös oman tytäryhtiön ja verkkokaupan, mikä helpottaa hommaa paljon, Dooley toteaa.
Aluksi vienti lähti käyntiin vähän liiankin hyvin, sillä etenkään viskiä ei pystytty valmistaa tarpeeksi kysyntään nähden.
– Ensin meillä oli noin 30 vientimarkkinaa auki ja yhtäkkiä olimme tilanteessa, jossa voimavaramme oli yksinkertaisesti levitetty liian ohuelti liian moneen paikkaan emmekä olleet riittävän kilpailukykyisiä. Oli tärkeää uskaltaa keskittää tekeminen valikoiduille avainmarkkinoille. Nyt meillä ei tuote enää lopu, Dooley kertoo.
Kyrön tarina saunan lauteilla syntyneestä yrityksestä on iso osa mielikuvaa hyllylle päätyvästä tuotteesta.
– Pelkän tuotteen vienti jakelumarkkinoille ei ole hedelmällistä, sillä silloin olemme korvattavissa, ikään kuin yksi monista. Meitä myös vertailtaisiin pääasiassa hinnan ja pakkauksen mukaan. Haluamme tuoda esille brändimme ja tarinan kaiken takana, jotta ihmiset ihastuvat koko konseptiin, hän jatkaa.

Vuonna 2012 perustettu tislaamoyritys alkoi pienestä, mutta on kehittynyt jo laajalle. Dooleyn mielestä suosion ja kysynnän takana piilee moni asia.
– Me emme koskaan oikaise missään asioissa, jolloin yleensä onnistuu. Tuotteemme ovat laadukkaita ja uniikkeja, mikä herättää ihmisten mielenkiinnon. Tinkimättömästä laadusta huolimatta haluamme kuitenkin edelleen säilyttää pilkkeen silmäkulmassa, hän nauraa.
Alkoholijuomien kulttuuri on monissa maissa kokenut muutosta myös väkevien suhteen.
– Näen väkevissä samanlaista trendiä kuin olutmarkkinalla, jossa pienpanimotuotteet ovat todella kasvattaneet suosiotaan viimevuosina. Etsitään tuotteen tausta ja vertaillaan makuprofiileja enemmän ja siksi mekin olemme saaneet huomiota, Dooley kertoo.
– Sitä paitsi, omasta mielestäni vodka on maailman tylsin viina ja olen iloinen että Suomessa valmistetaan tänä päivänä monia muitakin laadukkaita väkeviä, hän jatkaa nauraen.

Vaikka vientimarkkinat houkuttelevat Kyröä kovasti, eivät he ole unohtaneet suomalaisia.
– Edelleen suurin markkinamme on Suomessa. Me viemme ulkomaille vain viskiä ja giniä, joten kaikki miedot tuotteemme on tehty persoonallisesti suomalaisten makupalettiin sopiviksi. Emme ole unohtaneet omia, emmekä tulekaan, Dooley sanoo.
– Olemme myös otettuja, kuinka laaja tunnettuutemme on kotimaassa. Monet pitävät tuotteitamme kuin omanaan, mikä on jaettua iloa, hän jatkaa.
Kyrön maailmanvalloituksen tulevaisuus näyttää lupaavalta, mutta myös maltilliselta.
– Saksassa vienti on jo hyvällä kehitysmallilla, mutta tulevaisuudessa etenemisen täytyy olla hitaampaa kuin ennen. Vaikka UK ja USA ovat nostaneet päätään myynneissä, emme saa hoppuilla vielä niin isoihin harppauksiin, ettemme päädy taas liian moneen asiaan yhtäaikaa. Elefantti tulee syödä pala kerrallaan, summaa Dooley.
Isossakyrössä homma porskuttaa täyttä häkää eteenpäin, kesäsesongin ollessa tislaamolle kiireisintä aikaa.
– Meillä käy kympäri vuoden paljon väkeä tislaamokierroksilla ja syömässä. Ihanaa, että se saa nyt taas jatkua normaaliin tapaan, Dooley toteaa lopuksi.