"Vuokranantaja kysyi, vieläkö isäni dokaa" – Näitä kysymyksiä vuokranantaja ei saa kysyä asuntoa hakevalta

– Kyselin vuokra-asuntoa paikasta, jossa minun syntymäni aikoihin perheeni asui. Vuokranantaja kysyi, vieläkö isäni dokaa ja dokaanko itse sitten myös.

Näin kertoi eräs mies, kun kysyimme Helsingin Uutisten Facebook-sivulla asunnonhakijoiden kokemuksia vuokranantajan epäasiallisista kysymyksistä.

Kyselyyn vastanneen miehen esimerkki on juuri sellainen.

Vuokranantaja saa kysyä asunnon hakijalta vain vuokrasuhteeseen liittyviä asioita, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

– Vuokralaisvalinta ei saa missään tapauksessa perustua syrjiviin seikkoihin eikä sellaisia asioita pidä edes kysyä vuokralaisehdokkaalta, Sanna Hughes toteaa.

Hän nostaa esiin esimerkiksi uskontoon, etniseen alkuperään ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät kysymykset, jotka eivät kuulu vuokranantajalle.

– Vuokranantajan on soveliasta ja kannattavaa selvittää esimerkiksi vuokralaisehdokkaan maksukyky. Onko hän töissä vai opiskelija, saako hän tukea asumiseen vai riittävätkö palkkatulot maksamaan asumisen, Hughes kertoo.

– Asiallista ja tärkeää on myös kysyä, kuinka pitkäksi ajaksi ihminen on etsimässä asuntoa, miksi hän on muuttamassa, miten edellinen vuokrasuhde on sujunut, onko lemmikkejä ja tupakoiko asuntoa hakeva. Kaikki sellaiset kysymykset liittyvät mahdolliseen tulevaan vuokrasuhteeseen, hän jatkaa.

Jos vuokra-asuntoa hakeva kuulee vuokranantajalta mielestään asiattomia kysymyksiä, voi hän sanoa, että ei pidä kysymyksiä asiallisina. Jos hän epäilee, että kysymykset voisivat johtaa syrjivään vuokralaisvalintaan, hakija voi olla yhteydessä yhdenvertaisuusvaltuutettuun.