Raikkaat kylmät keitot syntyvät kauden kasviksista, katso reseptit

Kylmät keitot maistuvat hellepäivänä raikkailta. Ne sopivat niin alkupalaksi, lounaaksi kuin retkievääksikin.

Raikkauden lisäksi kylmien keittojen valtti on niiden helppous. Ainekset tarvitsee lähinnä soseuttaa keskenään. Kasvipohjaiset keitot ovat myös edullista ruokaa. Yhden keittoannoksen hinta liikkuu euron ja parin välillä.

Klassikkosoppaan, andalusialaiseen gazpachoon, voi heittää jo vähän kuivahtamaankin päässeen vaalean leivänpalan. Espanjassa tähän keittoon valitaan kuulemma mieluusti vihreä paprika, mutta paprikan värin voi valita mieltymystensä ja saatavuudenkin mukaan.

Kurkku-jugurttikeittoonkin on lukuisia variaatioita. Yksinkertaista reseptiä voi halutessaan maustaa vielä jollakin omalla lempimausteellaan. Chili ja sitruunamehu antavat keittoon mukavan tujauksen.

Kylmä punajuurikeitto, šaltibarščiai, on perinteinen liettualainen ruoka. Siitä saa jo mukavankokoisen aterian, kun se tarjoillaan perunoiden, kananmunien ja smetanan kera.

Liettualainen punajuurikeitto

4–6:lle

kolme keskikokoista punajuurta (tuoretta tai säilöttyä)

yksi kurkku tai kaksi avomaankurkkua

1–2 kevätsipulia varsineen

1 litra piimää

puolikkaan sitruunan mehu

0,5 nippua tuoretta tilliä

ripaus suolaa

2–3 kananmunaa

4–6 perunaa

smetanaa

1 Jos käytät tuoreita punajuuria, pese ja kuori ne. Laita punajuuret kattilaan, peitä vedellä ja keitä kypsiksi. Voit käyttää keiton valmistukseen myös säilöttyjä punajuuria.

Kasvipohjaiset keitot ovat myös edullista ruokaa.

2 Keitä perunat ja kananmunat valmiiksi. Ne syödään keiton rinnalla.

3 Poista punajuurista vesi. Pese ja kuori kurkku. Raasta tai paloittele sekä punajuuret että kurkku. Hienonna kevätsipuli vihreine varsineen.

4 Sekoita pienityt punajuuret, kurkut, kevätsipulit ja piimä tasaiseksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon puolikkaan sitruunan mehu, tilli ja suolaa maun mukaan.

5 Anna keiton viilentyä jääkaapissa. Punajuurikeitto eli šaltibarščiai tarjoillaan perinteisesti keitettyjen perunoiden ja kananmunanpuolikkaiden kanssa. Varaa esimerkiksi yksi peruna ja yksi kananmuna per ruokailija. Annoksen päälle laitetaan nokare smetanaa ja koristeeksi tilliä.

Koko keiton hinnaksi tuli noin 6,50 euroa.

Kurkku-jugurttikeitto

Neljälle

2 kurkkua

1 valkosipulinkynsi

1 vihreä tai punainen chili

5 dl luonnonjogurttia

kourallinen tuoretta minttua

puolikkaan sitruunan mehu

1 Raasta 1,5 kurkkua. Valuta raastettua kurkkua siivilässä kulhon päällä kymmenisen minuuttia.

2 Kuori valkosipulinkynsi ja pese ja pilko chili. Sekoita ne jugurttiin. Hienonna minttu ja sekoita jugurttiin. Jätä muutama mintunlehti koristeeksi.

3 Paina kurkkuraasteesta vielä kosteutta pois, lisää raaste ja puolikkaan sitruunan mehu jugurttiin. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

4 Viilennä keitto jääkaapissa. Pilko puolikas kurkku haluamallasi tavalla ja laita joko tarjolle keiton vierelle tai käytä keiton koristeena. Koristele keittoa myös mintunlehdillä. Tarjoile kylmänä.

Koko keiton hinnaksi tuli noin 3,80 euroa.

Gazpacho

4–5:lle

noin 500 g kypsiä tomaatteja

1 kurkku

1 vihreä paprika

1 pieni punasipuli

2 valkosipulinkynttä

1–2 viipaletta vaaleaa leipää

3 rkl sitruunamehua

loraus sherry-etikkaa tai punaviinietikkaa

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

koristeluun tuoreita yrttejä tai kevätsipulia

1 Pese ja halkaise tomaatit ja poista kova kanta. Kuori ja pilko kurkku. Pese ja pilko paprika. Jos vihreitä paprikoita ei ole, voit hyvin käyttää punaista tai keltaista.

2 Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet.

3 Ota yksi tai kaksi viipaletta vaaleaa leipää. Gazpachoon on hyvä käyttää vaikkapa jo hiukan kuivahtamaan päässyttä leipää. Kovat kuoret kannattaa leikata pois. Leipä sakeuttaa keittoa ja pyöristää makuja.

4 Yhdistä kaikki keittoainekset, myös leipä ja mausteet. Soseuta tehosekoitimella tai sauvasekoittimella, kunnes keiton koostumus on sinulle sopiva.

5 Viilennä keitto jääkaapissa. Koristele keitto esimerkiksi tuoreilla yrteillä tai kevätsipulilla ja tarjoile kylmänä.

Koko keiton hinnaksi tuli noin 6,50 euroa.