Kaikukortti antaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Seinäjoella vuoden 2021 alusta asti toiminut Kaikukortti-kokeilu on saanut hyvää palautetta käyttäjiltä. Kokeilua päätettiin jatkaa vuoden loppuun.

Kaikukortti on palvelu, joka oikeuttaa ilmaisiin pääsylippuihin esimerkiksi teatteriin, uimahalliin tai kansalaisopiston kursseille. Kortti on tarkoitettu taloudellisesti ja sosiaalisesti heikompien ihmisten tukemiseen, joilla ei tavallisesti olisi varaa käydä nauttimassa kulttuurista.

– Kaikki yli 16-vuotiaat, jotka ovat aikuissosiaalityön, työllisyyden kuntakokeilun, etsivän nuorisotyön tai muun korttia jakavan tahon asiakkaana voivat saada omalta työntekijältään kortin. Kaupungin verkkosivuilla on lista kaikista kortin jakajista. Kortti ei siis valitettavasti kuulu kaikille, kertoo Seinäjoen aikuissosiaalityön johtaja Riitta Suojanen.

Kortti on valtakunnallinen ja sen idean takana toimii Kulttuuria kaikille-verkosto.

– Korttia voi käyttää ympäri Suomen niillä alueilla jotka ovat ottaneet Kaikukortin käyttöön, kaikissa Kaikukortti-kohteissa. Seinäjoella itsessään on monipuolisesti erilaisia kohteita aina urheiluseuroista museoihin, Suojanen jatkaa.

Seinäjoella kortin kokeilu aloitettiin vuonna 2021 ja sen oli määrä päättyä kesäkuussa. Sitä päätettiin kuitenkin jatkaa vuoden loppuun saakka.

– Emme halunneet keskeyttää toimintaa nyt, kun se rullasi hyvin. Viime vuosi ja tämän vuoden alku menivät pitkälti koronan kourissa, joten halusimme antaa lisää mahdollisuuksia saada ilmaisia lippuja tai paikkoja nyt, kun paikat ovat taas auki, Suojanen toteaa.

Tätä ennen tämä oli kuin puuttuva palikka sosiaalityön piirissä oleville.

Kortti toimii hyväntekeväisyyspohjalta, sillä raha ei vaihdu lippujen takana suuntaan tai toiseen.

– Yhteistyötahomme eivät saa rahaa antamistaan lipuista, joten tämä on todella hyväntekeväisyyttä. Toimijat saavat itse määrittää kuinka monta lippua he haluavat tarjota, mutta niitä on saatavilla aina esimerkiksi jokaiseen esitykseen tai otteluun.

Suojasen mielestä kortti on mahtava tilaisuus päästä nauttimaan kulttuurista niiden henkilöiden kohdalla, joilla taloudellinen tilanne ei ole tätä mahdollistanut.

– Koen, että kulttuuri on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kaikki ongelmat eivät kuitenkaan yksin ratkea sosiaalihuollon palveluissa ja monesti tarvitaankin juuri tällaista vapaa-ajan toimintaa siihen tueksi.

– Tämä auttaa myös ihmisiä, jotka kokevat yksinäisyyttä. Yhteisön Kaikukortilla mukaan voi ottaa esimerkiksi oman työntekijän, hän jatkaa.

Seinäjoella kokeilun aikana kortteja on jaettu hieman yli 1000 kappaletta ja suurin osa vastaanottajista ovat olleet elämäntilanteeltaan työttömiä.

– Tilastojen mukaan eniten kortteja ollaan jaettu työttömille, mutta eläkeläiset ovat olleet ahkerimpia käyttäjiä. Käyttöaste on noin puolet kaikista korteista. Uskon, että korona on myös vaikuttanut siihen, ettei ollakaan päädytty käyttämään korttia. Toki jännitys menemisestä saattaa myös vaikuttaa, sillä kaikki eivät ole tottuneet käymään kulttuurin parissa, koska siihen ei ole aiemmin ollut varaa.

Kortista on tullut vain positiivista palautetta.

– Kaikki osapuolet ovat ottaneet kortin hyvin vastaan. Tätä ennen tämä oli kuin puuttuva palikka sosiaalityön piirissä oleville, Suojanen sanoo.

Kortin tulevaisuudesta päätetään syksyllä.

– Tavoitteena on jatkaa hanketta tavalla tai toisella ja levittää se koko tulevalle hyvinvointialueelle. Mahdollinen ongelma saattaa olla, ettei pienemmillä paikkakunnilla ole tarpeeksi kohteita, jotka ottaisivat kortin käyttöön.

– Monissa muissa kaupungeissa kortti on jo toistaseksi käytössä, ilman määräaikaa ja siihen mekin pyrimme, Suojanen summaa.