Sammaloituneet hautakivet herättivät yritysidean

Hautausmaiden, ja varsinkin hautakivien, puhtaanapito on tärkeää. Nyt siihen on saatavilla apua.

Hautausmaille tullaan muistelemaan läheisiä, ja haudat halutaan pitää siisteinä. Varsinkin hautakivien puhdistaminen voi kuitenkin olla hankalaa.

Pirkanmaalaiset Ursula Liehu ja Aino Havia saivat likaisista hautakivistä idean Puhdas muisto -nimiselle yritykselle, jonka tarkoitus on auttaa hautojen siistinä pitämisessä.

– Idea yritykseen lähti, kun olin pappani haudalla. Hänellä on uusi, kiiltävä hautakivi. Taustalla olevat likaiset ja vanhat kivet kiinnittivät huomioni. Aloin miettiä, että kuka hautakiviä putsaa. Selvitin asiaa, ja huomasin, että jotkin pienemmät seurakunnat putsaavat niitä. Samoin hautakiviyritykset, mutta he irrottavat kiven, ja puhdistavat sen liikkeessään. Me tulemme paikan päälle, Havia kertoo yrityksestä.

Itsensä työllistäminen oman yrityksen kautta on mahdollista, jos vain keksii sopivan idean. Hautakivien puhdistamiseen keskittyvää yritystä, joka hoitaisi homman paikan päällä, ei Havian ja Liehun mukaan ole tullut vastaan.

Idea yritykseen lähti, kun olin pappani haudalla. Aloin miettiä, että kuka hautakiviä putsaa.

Aino Havia

Hyviä ideoita voi myös laajentaa, ja siten kasvattaa yrityksen asiakasmäärää.

– Kyllä me ollaan kehitystä ja toiminnan kasvattamista tavallaan vähän mietitty, mutta en osaa sanoa, tuleeko tapahtumaan mitään. Toki vaikka tietäisimme, ei sitä oikein voi sanoa, Liehu nauraa.

Käytännössä Puhdas muisto tarvitsee puhdistettavan hautapaikan tiedot oikean kiven löytämiseksi.

– Olemme pyrkineet siihen, että homma olisi asiakkaalle helppoa. Emme tarvitse kuin hautakiven sijainnin ja tekstit oikean kiven löytämiseksi, ja hoidamme loput, Havia sanoo.

– Työn aikana otamme asiakkaalle hautakivestä myös ennen ja jälkeen -kuvat, joista voi nähdä työn tuloksen verrattuna lähtötilanteeseen, Liehu huomauttaa.

Hautakivien puhdistukselle lienee tarvetta ympäri maan. Vaikka yksi yritys ei joka paikkaan ehdi, toimii Puhdas muisto laajalla alueella.

– Viime kesän teimme puhdistustöitä Pirkanmaalla. Nyt olemme yrittäneet laajentaa aluetta hieman. Aika paljon olemme tehneet töitä Pirkanmaan ja Turun välisellä alueella. Samoin joitain reissuja on tehty esimerkiksi Helsinkiin ja Poriin. Nyt ollaan myös oltu täällä Seinäjoella, Havia kertoo.

– Viime kesänä huomasimme, ettei Pirkanmaan asiakaskunta oikein riitä, jos aiomme työllistää itsemme koko kesäksi, Liehu täydentää.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat