Kesäkioskin luvat on hyvä varmistaa

Kesäisin tienvarsissa ja kylissä voi törmätä ihastuttaviin pieniin kioskeihin ja kahviloihin. Terveystarkastaja muistuttaa, että kesäkioskienkin lupa-asiat on syytä huolehtia tarvittaessa kuntoon.

Kesäkioskin perustaminen ei tarvitse lupaa, jos sitä tehdään harrastusmielessä ja se on vähäriskistä. Ennen kioskin perustamista on kuitenkin aina syytä ottaa paikallisiin viranomaisiin yhteydessä ja selvittää etukäteen, tarvitseeko toiminta lupia.

Terveystarkastaja Leena Pasanen Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollosta kertoo, että elintarvikelain mukaan kahviloista pitää tehdä elintarvikehuoneiston rekisteröinti 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Rekistöröinnin perusteella tehdään toimijalle todistus ja ensimmäinen tarkastus tehdään 1-6 kuukauden kuluttua toiminnan aloittamisesta.

– Kesäkioskin kohdalla tarkastus pyritään tekemään mahdollisimman pian, jotta kohteelle saadaan Oiva-raportti ja jos tarkastuksella havaitaan jotain korjattavaa, ehditään tehdä uusintatarkastus saman toimintakauden aikana, Pasanen sanoo.

Pasanen kertoo, että kahvilan ei tarvitse rekisteröityä jos myytävät ja valmistettavat tuotteet ovat riskittömiä eli ei-helposti pilaantuvia, liikevaihto alle alv-rajan eli 15000 € / vuosi, ja toiminta ei ole elinkeinotoimintaa.

– Toki voimme puuttua asiaan jos saamme valituksia tai muuten saamme tietoomme epäkohtia toiminnassa ja tarvittaessa voimme vaatia tekemään rekisteröinnin, Pasanen sanoo.

Myös maanomistajan luvat pitää olla kunnossa ja selvittää, ollaanko kaupungin alueella vai yksityisen maanomistajan alueella.

Pasanen kannustaa rohkeasti ottamaan yhteyttä paikallisiin terveystarkastajiin jos kioskin perustaminen on mielessä. Viranomaiset antavan mielellään ohjausta ja neuvoa lupa-asioissa.

8-vuotiaat ylistarolaiset ystävykset Tuuli Nevanpää ja Riina Laukkanen perustivat joka tytön unelman eli oman kesäkioskin. Ystävykset olivat itse leiponeet myytäväksi pullaa ja keksejä ja lisäksi kioskilla oli myynnissä juotavaa ja muita pieniä herkkuja.

– Parasta tässä on myyminen ja syöminen, tytöt toteavat lähes yhteen ääneen ja kannustavat muitakin innokkaita kokeilemaan kioskinpitoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat